Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2006

Oliegelden voor nieuw vliegdekschip?

De Russische marine moet minstens één nieuw vliegdekschip bouwen. Dat heeft admiraal Vladimir Masorin verteld tegenover het Russische persbureau Interfax. Hij merkte op dat de Russische marine verscheidene vliegdekschepen nodig heeft. Door de gestegen olieprijzen heeft de Russische regering weer meer middelen ter beschikking en kunnen de budgetten voor de verschillende legeronderdelen worden opgetrokken.

De financiële problemen na de instorting van de Sovjet-Unie en het Rode Leger verplichtte de Russische marine om een aantal grote schepen af te stoten, terwijl andere jarenlang geïmmobiliseerd werden door een gebrek aan brandstof en wisselstukken. Door de stijgende olieprijzen krijgt de Russische vloot nu echter opnieuw grotere budgetten ter beschikking. In Sint-Petersburg werd inmiddels begonnen met de bouw van een nieuw fregat, het eerste groot marineschip dat in Rusland tijdens de voorbije vijftien jaar wordt gebouwd.

Admiraal Masorin vertelde dat zijn marine in totaal twintig fregatten zou laten bouwen. Die zouden allemaal uitgerust worden met kruisraketten voor lange afstand. De marine-baas voegde daar meteen enkele vliegdekschepen aan toe. "We hebben geen twintig exemplaren nodig, zoals de Verenigde Staten, maar toch moeten we over enkele vliegdekschepen kunnen beschikken," waarschuwde hij.

Op dit ogenblik heeft de Russische marine één operationeel exemplaar, de Admiraal Kuznetsov, maar die heeft sinds de instorting van de Sovjet-Unie in 1991 nauwelijks zijn haven verlaten. Bij oefeningen in de Atlantische Oceaan, in de loop van vorig jaar, crashte één van de vliegtuigen bij een landingsmaneuver. De Russische media maakten daarbij gewag van een armzalige training van de piloten, die door gebrek aan geld nog nauwelijks vluchtervaring konden opdoen.

In de media wordt geregeld gehamerd op de erbarmelijke situatie van het Russische marine. Een vliegdekschip is volgens Masorin absoluut nodig om de vaardigheden van de zeelui en de piloten op peil te houden. Bovendien zou er volgens hem op het vasteland een simulatie-vliegdekschip moeten gebouwd worden, zodat de piloten geregeld zouden kunnen oefenen. De Sovjet-Unie had een dergelijke basis op de Krim, maar dat is inmiddels Oekraïens grondgebied geworden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home