Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2006

Economie in de media

De internationale gemeenschap heeft tijdens een donorconferentie in Londen 10,5 miljard dollar bijeengebracht voor de wederopbouw van Afghanistan de komende vijf jaar. Dat heeft een hoge Britse regeringsfunctionaris woensdag gezegd. Volgens staatssecretaris Kim Howells van Buitenlandse Zaken onderstreept het bedrag de boodschap dat Afghanistan een prioriteit blijft voor de internationale gemeenschap. Tijdens de conferentie in Londen waren vertegenwoordigers van zestig landen bijeen.

Een van de belangrijke portretten die Vincent van Gogh maakte tijdens zijn verblijf in het Franse Arles, het in 1890 geschilderde portret L'Arlesienne (Madame Ginoux), wordt in mei geveild. Dat heeft het veilinghuis Christie's in New York woensdag bekendgemaakt. De waarde van het werk wordt geschat op ongeveer 40 miljoen dollar, omgerekend ruim 33 miljoen euro. Het portret is sinds 1929 in het bezit van de familie Bawkin en wordt geveild als onderdeel van een verkoop van impressionistische en moderne kunst op 2 mei in New York. Voorafgaand aan de veiling zal het werk enkele dagen tentoongesteld worden in het Rockefeller Center in dezelfde stad. Het portret dat geveild wordt is een van vijf afbeeldingen die Van Gogh maakte van Madame Ginoux. Een van de werken is vernietigd, de drie andere zijn in het bezit van musea.

Diefstal, fraude, corruptie en afpersing zijn wereldwijd schering en inslag in de gezondheidssector. Vooral armen blijven daardoor verstoken van essentiële zorg. Dat staat in een rapport dat de internationale organisatie tegen malafide praktijken Transparency International (TI) woensdag heeft gepubliceerd. In zijn jaarverslag stelt TI dat jaarlijks een bedrag van 300 miljard dollar, geld dat eigenlijk bestemd zou moeten zijn voor gezondheidszorg, in de zakken van corrupte ambtenaren, artsen en verzekeraars verdwijnt. Fraude doet zich volgens TI voor in zowel rijke als arme landen en neemt vele vormen aan. Volgens TI zijn veel misstanden vooral te wijten aan ondoorzichtige en onnodig complexe zorgstelsels, die een voedingsbodem vormen voor illegale praktijken. Miljoenen behoeftige mensen worden gegijzeld door zorgaanbieders die een loopje nemen met de regels en met de beroepsethiek, aldus de organisatie.

Chique restaurants in Londen plaatsen al enige tijd een betrekkelijk nieuwe lekkernij op hun menu, een grote rode krab. Maar die wordt nog niet genoeg gegeten, zo schrijft het Britse dagblad The Times woensdag. Chefkok Pascal Proyart van het visrestaurant One-O-One in de wijk Knightsbridge verzorgde dinsdag een speciale presentatie van de enorme krab. De uit Noorwegen geïmporteerde rode koningskrab (paralithodes camtschaticus) kan 12 kilo wegen en zijn scharen kunnen anderhalve meter worden. Het schaaldier wordt daarom niet alleen door koks aanbevolen, maar ook door natuurbeschermers, visliefhebbers en door de Noorse regering. De reuzenkrab eet namelijk zelf de zee leeg en rukt schrokkend op langs de Noorse noordkust. Zo zijn er momenteel volgens deskundigen wel vijftig miljoen op pad over de zeebodem die ze en passant kaal vreten. Daarmee zijn ze een ernstige bedreiging voor de vissen.

Acties om het oerwoud in Centraal-Afrika te behouden kunnen rekenen op 38 miljoen euro van de Europese Commissie. Een woordvoerder in Brussel heeft dat woensdag bekendgemaakt. De Afrikaanse jungle is na de Amazone het grootste ter wereld. De EU helpt daar onder meer in de strijd tegen illegale houtkap en ontbossing. Wel probeert men steeds rekening met de behoeften van de miljoenen mensen die leven van de bossen in Congo en naburige landen, aldus de woordvoerder over het zogeheten Ecofacprogramma.

Het Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto heeft in 2005 een recordwinst geboekt van 5,2 miljard Amerikaanse dollar (4,3 miljard euro). Dat is een stijging van 58 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, aldus het bedrijf donderdag. De winststijging hangt samen met de grote vraag naar grondstoffen als ijzererts, koper en aluminium, met name vanuit China. De prijzen zijn daardoor flink gestegen. Rio Tinto, dat een notering heeft aan de beurzen van Sydney en Londen, zag de omzet stijgen van 13,45 miljard naar 20,74 miljard dollar (17,28 miljard euro). Rio Tinto kwam met positieve prognoses voor het lopende jaar.

De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch, bekend van het merk Budweiser, heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar de winst met 39 procent zien dalen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het nettoresultaat van de bierbrouwer kwam uit op 201 miljoen dollar ofwel een winst per aandeel van 26 dollarcent tegen 42 cent een jaar daarvoor. De lagere winst is onder meer het gevolg van de hogere kosten voor energie en verpakkingsmaterialen. Het bedrijf had ook te kampen met een zwakke bierverkoop in de Verenigde Staten. Het marktaandeel daalde daar in 2005 van 49,6 procent tot 48,7 procent. De kwartaalomzet bleef met 3,36 miljard dollar vrijwel gelijk aan het vierde kwartaal van 2004. De resultaten kwamen redelijk overeen met de verwachtingen van analisten. Zij gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 27 cent op een omzet van 3,35 miljard dollar.

De verhoging van de tarieven bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS kadert in haar plannen om het netwerk af te bouwen. Dat zegt de Inter-Environnement Wallonie (IEW) woensdag. De Waalse milieuorganisatie klaagt met name de prijsverhogingen voor korte trajecten aan. De tarieven van de NMBS zijn woensdag met gemiddeld 3,85 procent gestegen, zoals door het beheerscontract wordt toegelaten. "Maar de prijzen voor korte afstanden stijgen beduidend meer," zo stelt IEW. "Met veertien procent voor de mimimumprijs van een biljet en met twintig procent voor de eenheidsprijs van een Key-Cardtraject." Deze beslissing van de NMBS kadert volgens de milieuvereniging in een beleid om de activiteiten te concentreren op de grote lijnen en vormt een logisch vervolg op het sluiten van kleine stations, zoals de voorbije maanden werd beslist", besluit de milieuorganisatie.

De uitvoer van Chinees textiel is op vijf jaar tijd meer dan verdubbeld tot 116 miljard dollar of 119 procent meer dan in 2001. Dat meldt het persagentschap Xinhua. De verkopen van Chinees textiel vertegenwoordigden vorig jaar 407 miljard dollar, of een groei met 115,7 procent tegenover 2001. Na de afschaffing van het quotasysteem op 1 januari 2005 gingen de uitvoercijfers stevig hoger. Ook al legden de Verenigde Staten en Europa opnieuw beperkingen op op bepaalde categorieën van kleding. De textielsector is goed voor meer dan 19 miljoen banen in China. Zeventig procent van hen komt van het Chinese platteland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home