Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2006

Luchtvracht kent ontgoochelende groei

De luchtvracht heeft het voorbije jaar een ontgoochelende groei van amper 3,2 procent gekend. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) bekend gemaakt. Het passagiersvervoer kende een stijging met 7,6 procent.

De groei van de luchtvracht is een belangrijke indicator van de gezondheid van de wereldhandel. In 2004 werd in die sector een groei van 15,8 procent genoteerd, wat meer was dan de 15,3 procent van het passagiersvervoer. Dit laatste bleef het voorbije jaar wel boven het historisch groeigemiddelde van zes procent.

De IATA verwacht wel dat de luchtvracht zich dit jaar zal herstellen en een groei zal kennen van vijf tot zes procent en daarmee wellicht gelijke tred zal houden met het passagiersvervoer.

Volgens Giovanni Bisignani, directeur-generaal van de IATA, benadert de sector stilaan opnieuw zijn normaal groeipatroon, na de zware klappen die sinds 2001 werden uitgedeeld. "Maar de luchtvracht blijft ontgoochelen," voegde hij daar aan toe. "Dat is vooral te wijten aan de zwakkere vraag vanuit een aantal belangrijke sectoren, zoals de it-industrie en de semi-conductoren."

Ondanks de recordgroei van 2005 verloren de luchtvaartmaatschappijen het voorbije jaar 6 miljard dollar. Dit jaar zou dat verlies teruglopen tot 4 miljard dollar. "Pas ten vroegste in 2007 zullen de maatschappijen opnieuw aan winst kunnen denken," benadrukte Bisignani.

Regionaal kent het Midden-Oosten de grootste groei in het passagiersvervoer (13,1 procent). Asia-Pacific is met 6,3 procent de traagste groeier.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home