Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 30, 2006

Ruimtepak gaat in baan om de aarde

Eind deze week wordt vanuit het International Space Station (ISS) een ruimtepak gelanceerd. Het pak wordt in een baan om de aarde gebracht en moet vooral de interesse van jongeren en studenten voor de ruimtevaart stimuleren.

De Suitsat bestaat uit een Russisch Orlan-ruimtepak en omvat drie batterijen, een radiozender en internet sensoren om de temperatuur en de batterijkracht te meten. Tijdens zijn baan om de aarde zal de Suitsat gegevens daarover doorzenden naar de begane grond.

Iedereen die in het bezit is van een - liefst grote - antenne en een radio-ontvanger die afgestemd is op 145.990 megahertz FM, zou de signalen van de overvliegende Suitsat moeten kunnen opvangen. Elke doortocht zou vijf tot tien minuten kunnen gevolgd worden.

Daarbij krijgt men onder meer de boodschap "This is SuitSat-1, RS0RS" en een vooraf opgenomen begroeting in vijf verschillende talen. De uitzending eindigt met een Engelstalig rapport over de temperatuur, batterijkracht en de duurtijd die de missie al achter de rug heeft.

De SuitSat is vooral gericht op kinderen en studenten. De begroeting - in het Engels, Frans, Japans, Russisch, Duits en Spaans - omvat immers een gecodeerde boodschap die door de studenten kunnen opgenomen en ontcijferd worden. Op het einde van de boodschap volgt ook een televisiebeeld. Er worden beloningen uitgereikt voor de correcte ontcijfering van de woorden en de identificatie van de beelden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home