Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, January 30, 2006

Economie in de media

In de Amerikaanse stad Houston is vandaag het proces begonnen tegen de twee hoofdfiguren van de Enron-affaire, één van de pzienbarendste bedrijfsschandalen in de Amerikaanse geschiedenis. Het gaat om Kenneth Lay, de oprichter van de voormalige energieleverancier en oud-topman Jeffrey Skilling. Het tweetal staat symbool voor de wantoestanden die het Amerikaanse bedrijfsleven eind van het millennium heeft gekenmerkt. Na Enron kwamen nog meer grote fraudezaken aan het licht waaronder die bij concerns als WorldCom en Tyco. De advocaten van Lay en Skilling beweren dat er binnen de Amerikaanse wet- en regelgeving van die tijd is gehandeld en dat er op een legale manier zaken is gedaan. "Ze gaan zeggen dat Enron een solide onderneming was die gemakkelijk had kunnen overleven als er geen paniek was uitgebroken," wordt er voorspeld. De aanloop naar het proces tegen Lay en Skilling heeft vier jaar geduurd. Enron is ingestort na beschuldigingen over boekhoudfraude, waaronder fors opgeklopte omzet- en winstcijfers. De val van het bedrijf heeft beleggers circa 68 miljard dollar gekost, heeft 5.000 mensen werkloos gemaakt en 800 miljoen dollar aan pensioengelden vernietigd.

Rusland heeft zondag de gasleveranties aan buurland Georgië hervat. De gasleveranties werden vorig weekeinde na een aanslag afgesloten. Kavkaztransgaz, een dochteronderneming van de energiereus Gazprom, had zaterdag al laten weten dat de gasleiding was gerepareerd. Georgië beschuldigde Rusland ervan achter de aanslagen te zitten. Moskou zou het kleine buurland zo willen dwingen de controle over gasleidingen op zijn grondgebied af te staan aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Een woordvoerder van Gazprom wees die beschuldigingen, geuit door president Saakasjvili, van de hand en waarschuwde Georgië de zaak niet te politiseren. De afgelopen week leverde Rusland weer gas aan Georgië via een pijpleiding die door Azerbeidzjan loopt. Dat was echter niet genoeg om de hele bevolking weer van gas te voorzien. Daarom sloot Georgië inmiddels een overeenkomst met Iran voor de levering van aardgas. Zo hoopt het land voor zijn energievoorziening voortaan minder afhankelijk te worden van Moskou.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft een cocaboer belast met de strijd tegen de drugshandel. Morales maakte de benoeming van Felipe Caceres dit weekeinde bekend tijdens een bezoek aan de regio Chapare waar veel boeren cocaplanten verbouwen. Verder zei Morales dat hij internationaal campagne gaat voeren voor het legaliseren van de cocateelt. Met de campagne wil Morales inspelen op de eisen van de indianen die in Bolivia de meerderheid van de bevolking vormen. De cocateelt is voor de indiaanse boeren een van de belangrijkste bronnen van werkgelegenheid en inkomsten geworden. Bovendien is coca meer dan een grondstof voor cocaïne. De inwoners van de hooglanden gebruiken de cocablaadjes al van oudsher om op te kauwen, in allerlei rituelen en voor de traditionele geneeskunde. Morales werd vorig weekeinde als eerste indiaan tot president van Bolivia beëdigd.

Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben toegang gekregen tot het voormalige militaire complex Lavizan in Teheran. Een diplomaat in kringen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft dat zondag gezegd tegen het Franse persbureau AFP. Daarmee lijkt Teheran toe te geven aan de internationale gemeenschap die meer inzicht eist in Irans nucleaire ambities. Iran zorgt al tijden voor spanningen door te staan op het toepassen van kernenergie, maar ook door niet al te bereidwillig mee te werken aan internationale controles daarop.

In Groot-Brittannië komen 21 aquarellen en tekeningen van Adolf Hitler onder de hamer. De werken zaten zeventig jaar in een koffer, op een Belgische zolder. Dat heeft de Sunday Telegraph zondag gemeld. De schilderijen zijn tussen 1916 en 1918 gemaakt. Hitler was toen als korporaal gelegerd in Frankrijk, niet ver van de plek waar hij de werken maakte. Het veilinghuis verwacht er bijna 150.000 euro voor te krijgen. Het zijn vooral landschapsschilderingen. "Hij was geen groot kunstenaar, maar de interesse ligt natuurlijk vooral in de man, en niet zijn schilderijen," aldus de veilingmeester.

De topman van staalconcern Mittal Steel wil een ontmoeting met het management van Arcelor organiseren om te praten over de "strategische en managements-aspecten" van het vijandige bod dat Mittal vrijdag deed op Arcelor. Dat zegt Lakshmi Mittal, CEO van het staalconcern maandag in een interview met de Franse krant Les Echos. Hij zegt in het interview verder dat hij tijdens een afspraak maandag met de Franse minister van Financiën, Thierry Breton, zal uitleggen dat het bod op het gedeeltelijk Franse Arcelor 'goed is voor de staalindustrie en zinnig is voor aandeelhouders en werknemers van Arcelor'. Afgelopen vrijdag lanceerde Mittal Steel, de grootste staalproducent ter wereld een bod van 18,6 miljard dollar op de nummer twee producent, Arcelor. Volgens Arcelor is het bod vijandig.

Voor het eerst gaan er in België meer draagbare computers of laptops over de toonbank dan traditionele desktop-computers. Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK Benelux Marketing Services. De trend tekende zich af in de laatste drie maanden van 2005 en zet zich vandaag door, zo meldt De Tijd maandag. Vorig jaar werden in België 940.000 computers verkocht. Dat is een toename van ongeveer 1 procent tegenover 2004. Het groeicijfer verbergt een verschuiving in de markt. Terwijl de verkoop van laptops vorig jaar met zestien procent toenam, ging de desktopcomputer in een jaar tijd zowat tien procent achteruit.

De belangrijkste Poolse internetsites hebben hun pagina's zondagavond in zwart-wit afgebeeld, als teken van rouw na de catastrofe in Katowice. In de Zuid-Poolse stad zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen na het instorten van het dak van een evenementenhal. De vier internetsites die aan de rouwactie meedoen zijn Onet.pl, Wp.pl, Interia.pl en Gazeta.pl. Op de websites wordt zeer veel aandacht besteed aan de tragedie. Wp.pl (Wirtualna Polska) heeft een condoleanceregister geopend waar al duizenden mensen hun medeleven hebben betuigd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home