Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2006

Internethandboek voor journalisten

In samenwerking met de Thomson Foundation en de Commonwealth Broadcasting Association heeft de Unesco een handboek samengesteld rond het gebruik van het internet voor jouranlisten. Dat moet vooral journalisten in ontwikkelingslanden helpen op een efficiëntere manier in te spelen op de online informatie.

Het handboek 'The Net for Journalists', geschreven door journalist Martin Huckerby, is volgens de Unesco vooral bedoeld om een vrije en pluralistische pers te promoten, de algemene toegang tot informatie en kennis te bevorderen en het gebruik van communicatiemedia voor de menselijke ontwikkeling te stimuleren.

Martin Huckerby zegt zelf geen computerspecialist te zijn, maar zegt het internet te gebruiken en gebruik gemaakt te hebben van experts over de hele wereld. "Het boek opent een venster op een virtuele wereld die steeds gemakkelijker toegankelijk wordt," aldus de Unesco.

Het internet is volgens de initiatiefnemers een multifunctioneel instrument dat een belangrijke rol speelt in de hedendaagse verslaggeving. "Het boek laat de gebruiker stap voor stap de uitgebreide en variërende aspecten van het medium verkennen en begrijpen," zegt de Unesco nog.

De auteur voert aan dat de hedendaagse kennismaatschappij gekenmerkt wordt door een wat hij noemt 'feest van informatie', maar voegt er aan toe dat er in vele landen van de wereld helemaal niet over een feest gesproken kan worden, maar over een echte 'hongersnood aan informatie'.

Het is volgens hem niet te begrijpen dat er een dergelijk tekort bestaat, terwijl het internet over elk mogelijk onderwerp een massa informatie ter beschikking stelt. De gids moet vooral journalisten in ontwikkelingslanden tips aan de hand doen om het internet te verkennen en gebruiken voor hun journalistieke opdrachten.

Daarbij wordt aangetoond hoe er efficiënter op het internet kan gezocht worden naar feiten en statistieken, maar ook naar beelden, audio en video. De Unesco hoopt dat dit journalisten in ontwikkelingslanden kan helpen om relevanter verhalen te schrijven over de Millennium-doelstellingen van de Verenigde Naties, waaronder armoede, opleiding, ongeletterdheid, gezondheid, voeding en ziekte.

Het boek kan gratis gedownload of bekeken worden op de website www.thomsonfoundation.org.uk/huckerby/huck01.htm

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home