Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2006

Economie in de media

Disney komt met een vervolg op Bambi, de succesfilm over een kleine ree uit 1942. Dit heeft de Amerikaanse entertainmentgigant vrijdag laten weten. Bambi II wordt op 7 februari uitgebracht op dvd. Volgens een communiqué van Walt Disney Co. bevat het vervolg evenveel „schoonheid, emotie, warmte en humor” als het klassieke origineel. In Bambi II staat de relatie van Bambi met zijn vader centraal. De moeder van Bambi wordt in de film uit 1942 gedood door jagers en hoewel Bambi daarna wordt begeleid door zijn vader, de Grote Prins, is de relatie tussen vader en zoon niet erg warm. Dat verandert in deel twee. Verscheidene andere figuren uit de originele Bambi, zoals het konijn Stampertje, komen ook in de vervolgfilm weer terug.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat zijn eigen rampencentrum MIC verder optuigen. Zo krijgt het MIC meer mogelijkheden om vliegtuigen, vrachtwagens en communicatieapparatuur te huren, die snel inzetbaar zijn in rampgebieden in alle 25 EU-lidstaten en andere landen. Daarnaast komt er een verbeterd waarschuwingssysteem en een dagelijkse aanpassing van de website van het MIC, om lidstaten beter op de hoogte te houden van noodmaatregelen na rampen of grote calamiteiten. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt, na een analyse van de rampenbestrijding. De Europese Commissie speelt vaak een coördinerende rol bij de hulpverlening tussen lidstaten na bijvoorbeeld overstromingen, grote bosbranden of de orkanen in de Verenigde Staten.

Georgië heeft een overeenkomst gesloten met Iran over de levering van aardgas. Dat maakte de regering vrijdag bekend. De overeenkomst moet ertoe leiden dat de bevolking van de voormalige Sovjetrepubliek op zijn laatst maandag de verwarming weer aan kan doen. Een groot deel zit nog altijd zonder na twee aanslagen vorig weekeinde op een gasleiding tussen Rusland en Georgië. Georgië beschuldigde Rusland ervan achter de aanslagen te zitten. Moskou zou het kleine buurland zo willen dwingen de controle over gasleidingen op zijn grondgebied af te staan aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Een woordvoerder van Gazprom wees die beschuldigingen, geuit door president Saakasjvili, van de hand en waarschuwde Georgië de zaak niet te politiseren. De afgelopen week leverde Rusland weer gas aan Georgië via een pijpleiding die door Azerbeidzjan loopt. Dat was echter niet genoeg om de hele bevolking weer van gas te voorzien. Door de overeenkomst met Iran hoopt Georgië voor zijn energievoorziening voortaan minder afhankelijk te worden van Moskou.

Tom Cruise is de acteur die bioscopen in de Verenigde Staten vorig jaar het meeste geld opleverde. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling waarvan het Amerikaanse mediabedrijf Quigley de resultaten vrijdag op zijn website publiceerde. Het is al de zevende keer dat Cruise de lijst aanvoert, maar de eerste keer sinds 2001. Cruise, die vorig jaar te zien was in War of the Worlds, liet Johnny Depp (Charlie and the Chocolate Factory), Angelina Jolie en Brad Pitt (Mr. and Mrs. Smith) achter zich. De winnaar van 2004, Tom Hanks, staat tiende op de lijst, die sinds 1932 jaarlijks wordt samengesteld. Vince Vaughn, George Clooney, Will Smith, Reese Witherspoon en Adam Sandler completeren de toptien.

De omstreden film Brokeback Mountain van de Taiwanese regisseur Ang Lee mag niet in Chinese bioscopen worden vertoond. Censoren in de Volksrepubliek vinden de film, die handelt over twee cowboys die een homoseksuele relatie beginnen, te controversieel voor het Chinese publiek. Dat berichtte het Amerikaanse filmblad Daily Variety vrijdag. Brokeback Mountain won al vier Golden Globes en is tienmaal genomineerd voor een BAFTA, de belangrijkste Britse filmprijs. Ook is de rolprent favoriet bij de Academy Awards, die in maart worden uitgereikt en waarvoor de nominaties volgende week bekend worden gemaakt.

Google News, dat sinds donderdag ook Belgisch nieuws aanbiedt, heeft geen toestemming gevraagd aan de Belgische uitgeverijen en betaalt ook geen auteursrechten. De uitgeverijen vinden dat ongehoord en roepen de zoekgigant op om een financiële regeling te treffen. Voor de digitale reproductie van krantenartikels of audiovisueel nieuws moeten auteursrechten worden betaald en Google heeft de uitgeverijen daarvoor niet gecontacteerd, zegt Alex Fordyn, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU). De BVDU heeft een brief geschreven waarin Google wordt opgeroepen om een financiële regeling te treffen. Die brief moet eerst aan alle uitgeverijen ter goedkeuring worden voorgelegd. Nadien gaat de brief naar Google VS. Als er geen tegemoetkoming en compromis komt, zullen de Belgische uitgeverijen gerechtelijke stappen nemen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home