Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2006

Bevroren methaan oplossing energieprobleem?

Voor de kust van Zuid-Californië is onder de bodem van de oceaan een voorraad bevroren methaan gevonden. Daarmee zou een groot gedeelte van de energiebehoefte kunnen worden voldaan, maar het is volgens wetenschappers nog niet zeker of men deze bronnen ooit zal kunnen ontginnen.

De jongste jaren is er steeds meer belangstelling gegroeid voor de methaan-voorraden, die op lage temperaturen en onder hoge druk onder de oceaanbodem en in de permafrost worden bewaard. De wereldwijde voorraden zouden de wereld eeuwenlang van energie kunnen voorzien, maar tot nu is er nog geen technologie beschikbaar om die energie te winnen.

De nieuwe voorraad werd gevonden op ongeveer tien kilometer buiten de kust en op een diepte van ongeveer 900 meter in een onderzeese moddervulkaan in het Santa Monica Bassin. Jim Hein, marine-geoloog van de United States Geological Survey, stelde echter dat de nabijheid van de scheepvaartverbindingen van Los Angeles en Long Beach voor extra problemen zouden kunnen zorgen bij een eventuele gaswinning.

Een aantal wetenschappers maakt zich ook zorgen over de milieugevolgen van eventuele grootschalige ontginning. Zij stellen dat het gebruik van methaan leidt tot opwarming van de aarde en klimaatverandering.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home