Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2006

Moslims boycotten Deense producten

Het Deense bedrijf Arla heeft advertenties geplaatst in kranten uit het Midden-Oosten. Daarmee hoopt de bedrijfsleiding een einde te kunnen maken aan de boycot in moslimlanden tegen Deense producten. Die boycot is het gevolg van een moslimverontwaardiging over karikaturen over de profeet Mohammed in een Deense krant.

Een woordvoerder van het bedrijf stelde dat Arla onder grote druk kwam te staan van consumenten om zich van de tekeningen in de krant Jyllands-Posten te distanciëren. "De krant zelf heeft zich verontschuldigd voor elke belediding die zou veroorzaakt zijn, maar stelde de grenzen van expressies over de islam te hebben willen verkennen," stipt de BBC aan.

Arla Foods is één van de grootste zuivelproducenten van Europa. Het bedrijf had enkele dagen geleden opgemerkt dat de klanten in Saudi-Arabië zijn producten niet meer kochten en begonnen waren met een boycot tegen Deense producten.

De rel begon in september toen de Jyllands-Posten een reeks van twaalf karikaturen plaatste waarin Mohammed wordt opgevoerd als een stereotype moslimterrorist. Daarop schreven tien ambassadeurs uit moslimlanden een brief naar de Deense eerste minister Anders Fogh Rasmussen, waarbij hem gevraagd werd een standpunt terzake in te nemen.

Dat werd door Rasmussen geweigerd. Hij stelde dat Denemarken een vrije en onafhankelijke pers kent en weigerde tussen te komen. "Maar dat blijkt voor de moslimlanden en vooral Saudi-Arabië niet voldoende te zijn," aldus de BBC. "Gevreesd wordt nu dat het incident Deense bedrijven zou kunnen benadelen."

De Confederation of Danish Industries heeft de Jyllands-Posten nu opgeroepen om een verontschuldiging af te drukken voor het plaatsen van de tekeningen. De krant zegt zich al verontschuldigd te hebben om de gevoeligheden van de moslims geraakt te hebben, maar blijft het recht op te eisen om te kunnen drukken wat de krant zelf wil.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home