Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2006

Steden willen eigen breedband-netwerken

Wereldwijd hebben meer dan vierhonderd steden plannen op stapel staan om een gemeentelijk breedband-netwerk uit te bouwen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Visiongain. Het aantal steden met dergelijke netwerken zou dit jaar trouwens verdubbelen.

Visiongain stipt aan dat stedelijke breedband-netwerken een bijzonder belangrijke trend aan het worden is, ondanks de tegenwerking van een aantal grote telecom-providers en kabelmaatschappijen. Het eerste kwartaal van het jaar zullen meer dan honderd dergelijke netwerken operationeel zijn, waarvan meer dan veertig in de Verenigde Staten.

In het begin waren dergelijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten vooral een kenmerk voor kleinere steden, maar daar is inmiddels duidelijk verandering in gekomen en worden ook steeds grote metropolen met dergelijke netwerken uitgebouwd. Voorbeelden daarvan zijn onder meer New York, San Francisco, Rome en Parijs.

Grote netwerk-aanbieders, zoals Motorola, Cisco, Hewlett Packard en IBM hebben op dit ogenblik orders voor honderden miljoenen euros voor de realisaties van de breedband-projecten. Vele stadsbesturen beschouwen breedband dan ook als een bijkomende nutsvoorziening, net zoals elektriciteit of water.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home