Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2006

Is de bedrijfsleiding te angstig?

Bestuurders van bedrijven hebben schrik voor rechtszaken en schade aan hun reputatie. Dat heeft een invloed op hun beleid. Dat stelt de Nederlandse professor ondernemingsrecht Maarten Kroeze. Topmensen vertonen volgens hem dan ook een opvallend risicovermijdend gedrag.

Maarten Kroeze wijst erop dat diverse enquêtes uitwijzen dat het gedrag van bestuurslui beïnvloed wordt door angst voor rechtszaken. Dat blijkt volgens hem ook uit verklaringen van headhunters. "Zij zeggen dat het steeds moeilijker wordt goede kandidaten te vinden voor dergelijke opdrachten," voert hij aan.

"Het aansprakelijkheidsrisico is de belangrijkste reden om een bestuursfunctie te weigeren, zo blijkt uit een enquete van het tijdschrift Corporate Board Member Europe," schrijft het Financieele Dagblad. "Het risocovermijdend gedrag heeft echter diverse ongewenste bijwerkingen."

Daarbij wordt erop gewezen dat bestuurders terugdeinzen voor risicovolle, maar potentiële zeer winstgevende beslissingen. "In veel gevallen wordt voor een veiliger, maar minder winstgevnde weg gekozen," wordt er opgemerkt. Omwille van de eigen aansprakelijkheid zegt een raad van bestuur volgens de onderzoekers ook vaker het vertrouwen in een manager op dan wenselijk is.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home