Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, January 29, 2006

Regering Bush wil NASA-wetenschapper mond snoeren

De Amerikaanse regering heeft James Hansen, de belangrijkste klimaatwetenschapper van de ruimtevaartorganisatie NASA het zwijgen proberen op te leggen toen die waarschuwde voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat beweert de wetenschapper zelf in The New York Times.

James Hansen, directeur van het Goddard Institute for Space Studies van de NASA, verklaarde dat de autoriteiten hebben geprobeerd om de inhoud van zijn voordrachten, rapporten, interviews en commentaren vooraf te controleren. "Zij beschouwen zich als de controleurs van de informatie die aan het publiek wordt verstrekt," aldus Hansen.

Hansen benadrukte dat hij zich niet zou laten beïnvloeden door het optreden van de autoriteiten. Dean Acosta, één van de verantwoordelijken voor de public relations bij de NASA, ontkende echter dat er een poging is geweest om Hansen het zwijgen op te leggen. "Wij willen openheid en laten de feiten voor zich spreken," reageerde hij.

Acosta voegde er wel aan toe dat overheidswetenschappers de vrijheid hebben om hun wetenschappelijke bevindingen te bepraten, maar dat ze de beleidsverklaringen zouden moeten overlaten aan de beleidsmakers en woordvoerders die daarvoor zijn aangeduid.

De NASA-woordvoerder stelde dat Hansen sinds 1988 waarschuwt voor de gevaren van de opwarming van de aarde en dat hij al geregeld met politici in conflict is gekomen, maar ook met budget-controleurs in de regeringen van Bill Clinton en George W. Bush. Hansen houdt echter vol dat de pogingen om hem het zwijgen op te leggen, was begonnen na een reeks voordrachten die hij begin december gegeven had op het jaarlijks congres van de American Geophysical Union.

Hansen had daar beweerd dat de uitstoot van broeikasgassen ook met de bestaande technologie al zou kunnen afgebouwd worden, vooral in het autoverkeer. Bovendien zou hij opgeworpen hebben dat de klimaatverandering zonder het wereldleiderschap van de Verenigde Staten voor een heel andere planeet zou zorgen.

Die uitspraken zouden ertoe geleid hebben dat Hansen telefoontjes had gekregen van het NASA-hoofdkwartier, waarbij gedreigd zou zijn met zware gevolgen indien hij dergelijke woorden in de mond zou blijven nemen. Hansen stelt echter dat het onverantwoord zou zijn te zwijgen. "Bovendien heeft de NASA duidelijk de opdracht om onze planeet te begrijpen en beschermen," voerde hij daar aan toe.

Franco Einaudi, de rechtreekse meerdere van Hansen, stelde dat er geen officiëel bevel of druk is geweest om de wetenschapper te doen zwijgen. "Maar dat betekent niet dat ik het goed vindt dat dit soort druk wordt toegepast," aldus nog Einaudi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home