Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2006

Europese Unie start Wit-Russische uitzendingen

De Europese Commissie is van plan om onafhankelijke uitzendingen voor Wit-Rusland te ondersteunen. Het consortium dat voor die programma's zou moeten zorgen, bestaat uit een aantal bedrijven uit Duitsland, Littouwen, Polen en Rusland. De Europese Commissie heeft het project gefinancierd voor een bedrag van twee miljard euro.

Het consortium zou al in februari starten met het via satelliet doorzenden van programma's vanuit Duitsland. De uitzendingen zijn in het Russisch en het Wit-Russisch. Het project zou een looptijd hebben van twee jaar en ondersteunt verder ook online acties, de Wit-Russische geschreven pers en de training van journalisten.

Met dit project wil de Europese Commissie een tegengewicht bieden tegenover de Wit-Russische president Alexander Lukashenko, die een bijzonder grote greep heeft op de staatsmedia van het land. Men wil ook onafhankelijke nieuwsverslaggeving brengen in aanloop naar de presidentsverkiezingen, die gepland zijn voor 19 maart.

Het nieuwe initiatief is de opvolger van een kleiner project - ter waarde van 138.000 euro - dat door Deutsche Welle werd ontplooid. De Europese Unie probeert daarmee de democratische burgermaatschappij in Wit-Rusland te ondersteunen. Lukashenko heeft echter al aangekondigd om in de staatsmedia te zullen starten met een tegenoffensief.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home