Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2006

Economie in de media

De Deense moslimgroep die de aanstoot gaf tot een golf van kritiek over spotprenten van de profeet Mohammed die de Jyllands Posten in september publiceerde, accepteert de verontschuldigingen die de krant maandagavond aanbood. De krant trok het boetekleed aan nadat in het Midden-Oosten een boycot was ingezet van Deense producten en nadat de Deense premier Anders Fogh Rasmussen had gezegd dat hij niet namens de krant kon spreken, maar persoonlijk nooit "Mohammed, Jezus of welke religieuze figuur dan ook zou hebben afgebeeld op een manier die beledigend is voor anderen." Woordvoerder Kasem Ahmad van de Islamitische Geloofsgemeenschap, zei voor de radio dat de moslimgroep de premier en Jyllands Posten zal bedanken. Fogh Rasmussen riep dinsdag op een persconferentie alle partijen op de zaak niet verder op de spits te drijven en zich te onthouden van uitspraken die de spanningen in en buiten Denemarken kunnen opvoeren. Hij zei te hopen dat de verontschuldiging van de krant de mensen die gekwetst zijn, tot troost zal dienen.

Michelle Bachelet, de aankomend president van Chili, heeft zoals beloofd een kabinet benoemd waarin evenveel vrouwen als mannen zitten. Onder de ministeries die Bachelet aan seksegenoten toevertrouwt zijn die van defensie en economie. Zij benoemde ook een vrouw tot haar stafchef. "Dit zijn mensen met aanzienlijk intellectueel, professioneel en politiek aanzien", zei de 54-jarige socialiste, de eerste vrouwelijke president in Latijns-Amerika die zonder een machtige echtgenoot de top heeft weten te bereiken, over de tien mannen en vrouwen in haar regeringsploeg, die op 11 maart aantreedt. De ministeries zijn naar rato verdeeld over de vier partijen in Bachelets centrum-linkse coalitie. Op defensie, een post die zij zelf van 2002 tot 2004 bekleedde onder de huidige president Ricardo Lagos, benoemde Bachelet de ingenieur Vivianne Blanlot. Minister van economische zaken wordt Ingrid Antonijevic.

Met reddingsboten en helikopters heeft de Britse kustwacht 22 zeelieden gered na een aanvaring in het Kanaal. Allen werden naar verluidt behandeld voor lichte verwondingen. Een tanker met chemicaliën en een vrachtschip botsten in de nacht van maandag op dinsdag vijftig kilometer ten noordwesten van het Kanaaleiland Guernsey op elkaar, zei de kustwacht. Franse functionarissen zeiden dat alle geredde zeelieden bemanningsleden waren van het tankschip, de in de Marshalleilanden geregistreerde Ece. Het schip, dat tienduizend ton fosforzuur aan boord had, is lekgeslagen en maakt slagzij. Gevaar voor het milieu is er volgens een woordvoerder van de Britse kustwacht niet, omdat fosforzuur een corrosieve vloeistof is die in zeewater oplost. De Franse functionarissen zeiden dat het andere schip, een in Malta geregistreerde vrachtvaarder, 21 bemanningsleden aan boord heeft en fosfaat vervoert.

Het Japanse fotografieconcern Fuji gaat wereldwijd 5.000 banen schrappen. Dat is volgens het concern nodig om winstgevend te blijven. Het bedrijf, dat onder meer digitale camera's maakt, zal een deel van de productie overhevelen van Japan naar China, waar de loonkosten veel lager zijn. In Japan zullen er duizend banen verdwijnen. De rest van de arbeidsplaatsen komt in het buitenland te vervallen. De nieuwe reorganisatie zal fors drukken op de jaarwinst van het concern, zo werd dinsdag in Tokio bekendgemaakt. De nettowinst zal dit boekjaar uitkomen op ongeveer 20 miljard yen (144 miljoen euro). Fuji ging eerst uit van een bedrag dat bijna vier keer zo hoog was. In het derde kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar boekte Fuji een winst van 27,1 miljard yen (195 miljoen euro). Dat is 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 6,5 procent 681,7 miljard yen (4,90 miljard euro).

Twee belangrijke Keniaanse groepen van activisten hebben de regering van het Afrikaanse land bekritiseerd wegens extravagante uitgaven. Het gaat om de Nationale Commissie Voor Mensenrechten en de landelijke tak van de anticorruptieorganisatie Transparency International. De Keniaanse regering gaf sinds 2002 ruim 12 miljoen dollar uit aan nieuwe voertuigen. Voor datzelfde bedrag hadden 25.000 kinderen acht jaar onderwijs kunnen volgen. Tegelijkertijd zijn in het noorden van het land zeker vier miljoen inwoners aangewezen op voedselhulp. In verband daarmee deed Nairobi een beroep op de internationale gemeenschap voor hulp. Alleen al tussen januari 2003 en september 2004 schafte de overheid 57 Mercedessen, 42 Land Cruisers en 33 andere terreinauto's aan? Critici vinden dat Nairobi kleinere voertuigen moet kopen, eventueel tweedehands, om geld te besparen.

Vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen is de controverse tussen de Italië en het IOC over de dopingcontroles bijgelegd. De minister van Gezondheid heeft besloten zijn strenge decreet ten aanzien van doping voor de periode van 1 februari tot 31 maart niet uit te voeren. Eind vorig jaar kwamen beide partijen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Omdat doping in Italië onder het strafrecht valt als criminele overtreding wilden de autoriteiten de verantwoordelijk naar zich toetrekken, ook voor de controles op verboden middelen tijdens de Spelen. Het IOC vreesde invallen en behield, als sportkoepel bij een sportevenement, zich dat recht voor en weigerde overheidsinmenging. In ruil voor het bevriezen van het decreet krijgt minister Storace in Turijn wel een vertegenwoordiger in de olympische anti-dopingcommissie, die toezicht houdt. Daarin hebben ook het IOC en het WADA (het mondiale agenschap voor de strijd tegen doping) zitting.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home