Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2006

Indonesië remt buitenlandse media af

Indonesië wil vanaf februari het aantal buitenlandse uitzendingen op radio- en televisiestations beperken. De Indonesische regering stelt dat dit noodzakelijk is om de nationale cultuur te beschermen, maar mensenrechtengroeperingen zien in de maatregel een poging om de persvrijheid terug te schroeven.

Het grootste deel van de 160 radio- en televisiestations in Indonesië brengt nieuwsreportages van de BBC, de Voice of America, Deutsche Welle, Radio Australia en Radio Hilversum. De Indonesische regering wil het aantal van die buitenlandse bijdragen en programma's in de toekomst beperken.

De regering stelt dat deze maatregel nodig is om de locale cultuur te beschermen, maar tegenstanders stellen dat die buitenlandse programma's een frisse en verschillende invalshoek bieden op het nieuws en op de Indonesische maatschappij. Ook de toekenning van de frequenties zou worden herzien.

Daarnaast overweegt de Indonesische regering om kranten en tijdschriften te verplichten zich te registreren. "Ook dat is manier om de media te controleren," stippen critici aan. "De regering kan immers altijd weigeren een registratie toe te staan of te hernieuwen aan publicaties die als te kritisch worden ervaren," aldus Ignatius Haryanto, directeur van het Institute for Press and Development Studies in Jakarta tegenover het magazine Adnkronos International.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home