Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2006

Economie in de media (1/2)

De vorig jaar zomer ontdekte planeet Xena is groter dan de planeet Pluto. Dat hebben wetenschappers van het Duitse Max Planck Instituut en de Universiteit van Bonn met behulp van warmtestraling berekend, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Xena heeft een diameter van drieduizend kilometer, zevenhonderd kilometer groter dan die van Pluto, zeggen de astronomen. Xena is daarmee qua omvang de grootste ontdekking in ons zonnestelsel sinds in 1846 de planeet Neptunus voor het eerst als zodanig werd waargenomen. De ijzige tiende planeet van ons zonnestelsel werd ontdekt door de Amerikaanse astronoom Mike Brown. Xena is het verst van de zon verwijderde object in ons zonnestelsel en de planeet doet dan ook 560 jaar over een 'rondje' rond de zon. Xena bevindt zich op een afstand van 14,5 miljard kilometer van de aarde.

De Belgische Post sluit tegen de komende zomer 26 postkantoren. De meeste van die kantoren sluiten in april. Op termijn zijn dit jaar 100 kantoren bedreigd. In Wallonië gaan tegen de zomer een dozijn kantoren dicht. De Post geeft geen preciese cijfers over de sluitingen in de loop van 2006, maar een honderdtal kantoren maken volgens De Post voorwerp uit van een verhuis van diensten. Het opheffen van kantoren wordt gecompenseerd door nieuwe Postpunten.

Volgens The New York Post toont de zoekgigant Google interesse in de online muziekuitwisseldienst Napster. De krant berichtte dat de zoekmotor een verregaande overeenkomst met Napster genegen is. Google wil zijn activiteit uitbreiden naar digitale muziek en daarvoor met Napster gaan samenwerken, liever dan zelf een internetmuziekwinkel uit te bouwen, aldus de New York Post. Napster werd in 1999 door de toen 19-jarige student Shawn Fanning opgericht. De internetdienst waarmee gebruikers gratis muziekbestanden (mp3's) konden uitwisselen, werd een ongekend succes. Na een lange juridische strijd, aangevoerd door de Amerikaanse muziekindustrie, ging Napster uiteindelijk ter ziele om na enkele jaren opnieuw te verrijzen als betalende muziekuitwisselingsdienst. De dienst was inmiddels overgenomen door het softwarebedrijf Roxio.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft in zijn jaarlijkse State of the Union een verlaging vooropgesteld van de invoer van petroleum uit het Midden-Oosten met 75 procent tegen 2025. "We hebben een ernstig probleem", stelde Bush. "Amerika is te afhankelijk van de olie die vaak uit onstabiele regio's in de wereld komt. Met de talenten en de technologieën die we hebben in Amerika, kan dit land op een drastische manier zijn milieu verbeteren en voorbij het stadium gaan van een economie die gebaseerd is op olie." Bush kondigde een verhoging aan met 22 procent van de fondsen voor het onderzoek naar propere energie, zoals propere steenkool, zonne-energie en propere en veilige nucleaire energie.

Iran is wel degelijk begonnen met onderzoek naar de verrijking van uranium. Dat heeft het land bevestigd aan het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Het IAEA zei nog dat haar inspecteurs Iraanse documenten heeft gezien die betrekking hebben op de vervaardiging van onderdelen voor een nucleair wapen. Die informatie staat in een tussentijds rapport dat opgestuurd is naar de 35 lidstaten van de raad van regeringen die donderdag en vrijdag in een uitzonderlijke zitting samenzitten.

Cubaanse experts gaan de nieuwe regering van de Boliviaanse president Evo Morales helpen met een campagne tegen analfabetisme in Bolivia. Dat heeft de Boliviaanse minister van onderwijs, Felix Patzi, dinsdag gezegd in een interview met de krant La Prensa. Het team van 24 Cubanen, dat al is aangekomen in Bolivia, is een teken van vriendschap gefinancierd door de Cubaanse regering van president Fidel Castro, een bondgenoot van de socialistische Morales. Het doel is het analfabetisme tot nul terug te brengen, zei Fatzi. Bolivia is een van de armste landen van Zuid-Amerika. Dertien procent van de bevolking kan niet lezen of schrijven. In sommige landelijke gebieden is dat 25 procent. Een van de eerste grote campagnes van Castro's nieuwe bewind in 1961 was het terugdringen van het analfabetisme in Cuba door op grote schaal leraren in te zetten. Later hielp Cuba Venezuela en andere landen in de strijd tegen de ongeletterdheid.

Afghanistan heeft dinsdag op een tweedaagse conferentie in Londen een vijfjarenplan ontvouwd waarin wordt aangegeven welke doelen het zich voor de nabije toekomst stelt. De Afghanen zijn onder meer van plan een professionele leger- en politiemacht op te bouwen en voor 2007 alle gewapende milities te ontbinden. Voor 2010 moet 25 procent van het Afghaanse platteland de beschikking hebben over elektriciteit, evenals 65 procent van de verstedelijkte gebieden. Sterftecijfers onder moeders en kinderen moeten met respectievelijk 15 en 20 procent worden teruggebracht voor 2010 en het aantal mensen dat omgerekend minder dan 83 eurocent per dag te besteden heeft, moet jaarlijks met 3 procent worden verminderd. Afgevaardigden uit meer dan zestig landen hebben op de conferentie beloofd de Afghanen waar mogelijk bij te zullen staan in het nastreven van de gestelde doelen.

In de Amerikaanse stad Houston is dinsdag het openingspleidooi begonnen in de rechtszaak tegen de twee hoofdverdachten in de zaak-Enron, het grootste boekhoudschandaal uit het Amerikaanse bedrijfsleven. De aanklager, John Hueston, heeft daarbij verklaard dat de twee hoofdverdachten de ene na de andere leugen verkondigden over de financiële positie van het energiebedrijf. "Kenneth Lay, de oprichter van het ter ziele gegane energiebedrijf, en oud-bestuursvoorzitter Jeffrey Skilling bleven liegen om hun eigen zakken te vullen, zelfs nog op het moment dat het bedrijf op instorten stond," aldus Hueston. Hij zei dat het proces de omvang van de fraude en de misleiding zal aantonen. Beleggers die geld hadden gestoken in effecten Enron stellen dat de fraude bij elkaar hun zeker 25 miljard dollar heeft gekost.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home