Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 01, 2006

Verbiedt IOC atleten-weblogs?

Het Japanse Olympische Comité heeft zijn atleten gewaarschuwd dat ze tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn geen weblogs mogen onderhouden. Er wordt immers op gewezen dat het Olympisch Charter verbiedt dat atleten tijdens het evenement journalistieke activiteiten ontplooien. Overtredingen zouden worden bestraft met een uitsluiting.

Het is geen geheim dat het Internationaal Olympisch Comité compleet paranoïde is op het gebied van alles wat met commercieel voordeel en communicatie te maken heeft. Wie ook maar het miniemste graantje meepikt, wordt genadeloos aangepakt. Dat bleek nog tijdens de Spelen van Athene, waar zelfs aan het publiek werd opgelegd om binnen het Olympisch gebied geen drank of kledij van concurrenten van de officiële sponsors bij zich te hebben.

Even strikt is het Olympisch Comité ook op het gebied van communicatie. "Zeker met de moderne technologie zijn er regels nodig," benadrukte een IOC-woordvoerder tegenover AsiaMedia. "Zo worden camera's tijdens de opening- en slotceremonie een groot probleem indien die technologie wordt gebruikt voor individuele commerciële activiteiten." Maar het IOC wil blijkbaar ook verhinderen dat de atleten teveel als actievie mediafiguur zouden optreden.

In het verleden hadden atleten al eens mobiele telefoons gebruikt om hun indrukken van de Olympische openingsceremonie door te sturen naar kranten. Dat leverde hen prompt een waarschuwing op dat dergelijke acties een overtreding betekende van het Olympisch Charter. Maar nu wil het IOC ook beletten dat de deelnemers aan de Olympisch Spelen nog langer weblogs onderhouden.

Eén van de Japanse bloggers-atleten is Kentaro Minagawa. Na de Worldcup-slalom in het Zwitserse Wengen, in de helft van vorige maand, bracht hij op zijn weblog nog enkele impressies over de competitie. Maar het Japanse Olympisch Comité (JOC) heeft al laten weten dat dergelijke acties tijdens de Olympische Winterspelen niet aan te raden zijn.

"Het is niet duidelijk wat allemaal begrepen wordt onder journalistieke activiteiten, maar dagboeken en gedetailleerde rapporten zijn zeker en vast geen goed idee tijdens de Olympische Spelen," aldus een JOC-woordvoerder. Vertegenwoordigers van de skiër Aiko Uemura benadrukten alvast dat de weblog tijdens de duur van het evenement zal worden stopgezet. Met het JOC wordt nu overlegd of de atleten na afloop van de Winterspelen hun weblogs weer mogen updaten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home