Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2006

Minder tolerantie voor bedrijfsleiders

Bij de topbedrijven zijn het voorbije jaar meer managers vertrokken dan in eender welk jaar van dit decennium. Dat blijkt uit een onderzoek van het pr-bureau Burson-Marsteller. Bij de ondernemingen van de Fortune1000 bleek niet minder dan 129 bedrijfsleiders vervangen te zijn. Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het feit dat de raden van bestuur de CEO steeds meer verantwoordelijk stellen voor de financiƫle resultaten.

In 2000 werden bij de Fortune1000-bedrijven amper 57 bedrijfsleiders vervangen. In 2004 was dat al opgelopen tot 98 en vorig jaar verlieten 129 managers hun bestuurszetel. Tot de meest opvallende wissels behoorden uiteraard het vervangen van Carly Fiorina door Mark Hurd bij Hewlett-Packard, Nobuyuki Idei door Howard Stringer bij Sony en David Bell door Michael Roth bij Interpublic Group. Zopas werd Nike-manager William Perez door Phil Knight, mede-oprichter van het merk, nog aan de deur gezet.

"De bestuursraden worden steeds ongeduldiger," vertelde een woordvoerder van Burson-Marsteller aan het magazine Advertising Age. "De reputaties van de managers zijn niet langer onaantastbaar en ze worden ook financieel steeds meer verantwoordelijk gesteld voor hun acties." Dat sneller verloop heeft volgens de onderzoekers echter ook een heel negatieve impact op het bedrijfsleven. "Het veroorzaakt immers een aantal operationele, administratieve en marketing-problemen," stellen ze. "Het fenomeen heeft een impact op de klanten, het personeel en de productiviteit."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home