Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2006

Kan Newmont starten in Ghana?

Goudproducent Newmont Mining zou deze week van de Wereldbank een lening toegewezen krijgen van 125 miljoen dollar voor de ontwikkeling van het Ahafo-project in het Afrikaanse land Ghana. Ontwikkelingsvereningen hebben de financiƫle instelling echter opgeroepen om zijn goedkeuring uit te stellen tot alle sociale en milieuproblemen met betrekking tot het project achter de rug zijn.

De lening zou donderdag bij de International Finance Corporation (IFC) op tafel komen. Het gaat daarbij om 75 miljoen dollar die de IFC zelf zou financieren, gekoppeld aan investeringen vanuit andere portefeuilles. Maar Oxfam, Earthworks en het Bank Informatie Center werpen op dat deze financiering zou moeten opgeschort worden tot Newmont de verhuis van de omwonenden heeft geregeld en grondbeschermende maatregelen heeft genomen, onder meer op het gebied van het oppervlaktewater en de omliggende wouden. Bovendien wil men een controlesysteem dat moet volgen of de opgelegde maatregelen inderdaad worden genomen.

De milieugroeperingen stellen dat Newmont en IFC niet voldoende aandacht hebben besteed aan de sociale en milieproblemen die met het project zijn verbonden. Ze voegen er daar aan toe dat Ghana ook weinig positief imago heeft op het gebied van de reglementering en het opvolgen van de sociale en milieugevolgen die zijn mijnsector veroorzaakt. Maar de IFC stelt gewoon op te treden als een neutrale makelaar die Newmont de nodige middelen ter beschikking wil stellen om zijn investeringen in Ghana verder te zetten. Het Ahafo-dossier is het eerste Afrikaanse project van de Amerikaanse goudproducent.

"Indien de IFC zich echt wil engageren om de armoede terug te drijven, duurzame ontwikkeling te stimuleren en prioriteit te schenken aan sociale en milieunormen, zouden het Ahafo-dossier ernstiger moeten bestudeerd worden vooraleer tot een financiering wordt overgegaan," aldus de milieuverenigingen. De IFC stelt echter dat er voldoende garanties zijn dat het project voldoet aan de normen van de Wereldbank.

Voor Newmont is Ahafo een uitgelezen kans om zijn goudreserves uit te breiden. Verwacht wordt dat de mijn meer dan 15 ton goud per jaar zou kunnen opbrengen. Het bedrijf heeft al gesteld te willen vermijden opnieuw geconfronteerd te worden met milieuvergissingen, zoals het geval was met Newmont-mijnen in Peru en Indonesiƫ. Volgens de IFC is Newmont duidelijk van plan om aan alle eisen van de Wereldbank te voldoen.

Zo zou het bedrijf een systeem hebben uitgebouwd om de milieu-impact te controleren, terwijl er in samenwerking met milieugroepen ook een plan zou worden opgebouwd om de biodiversiteit te beschermen. De IFC stelt dat het Ahafo-project zal bijdragen tot de ontwikkeling van Ghana en zal leiden tot een grotere werkgelegenheid en het land ook meer buitenlandse inkomsten zal bezorgen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home