Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2006

Shell heeft geen weet van energiecrisis

Oliegigant Shell heeft het voorbije jaar minder olie geproduceerd dan de jaren voordien. Dat is volgens het bedrijf vooral te wijten aan de orkanen in de Golf van Mexico, die de oliewinning zwaar gehinderd en zelfs opgeschort heeft. Opmerkelijk genoeg boekt Shell met die mindere productie toch een winstrecord. Dat heeft het bedrijf dan weer te danken aan de bijzonder hoge olieprijzen, waar de producenten blijkbaar meer dan een vaatje hebben van meegepikt.

Shell maakte bekend dat het voorbije jaar een winst van 20 miljard euro werd geboekt. Daarmee boekte het bedrijf een absoluut record, dat vooral te danken is aan de aanhoudend hoge prijzen van de olie. De winstmarge van 2005 ligt ook 37 procent hoger dan die van het jaar voordien.

Maar die recordwinst gaat gepaard met een daling van de productie. Die lag tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar op 3,5 miljoen vaten per dag, tegenover 3,8 miljoen vaten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Die daling is gedeeltelijk te wijten aan de orkanen die het voorbije jaar de Golf van Mexico hebben getroffen. Daarbij werd behoorlijk wat schade aangericht aan allerlei boorplatforms. Door de hoge olieprijzen stegen echter ook de winsten per vat, zodat de lagere productie meer dan gecompenseerd werd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home