Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 02, 2006

Waardering van de baas is productief

De bedrijfsleider die zijn medewerkers af en toe een schouderklopje geeft, is bijzonder productief bezig. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeker aan de Nederlandse Rijksuniversiteit van Groningen (RUG). Door een waarderend gebaar kan de bedrijfsleider immers de motivatie van het personeel stimuleren.

Motivatieproblemen vormen volgens de Nederlandse RUG-onderzoeker Maarten Boksem een belangrijke oorzaak van chronische vermoeidheid en depressies bij werknemers. Een bedrijfsleider die een schouderklopje geeft, heeft voor de onderneming dan ook bijzonder veel nut.

Boksem stelde vast dat vermoeid personeel niet alleen meer fouten maakt, maar ook minder gemotiveerd is om te de ontstane fouten te herstellen. "Wanneer mensen vermoeid zijn, hebben ze oog minder interesse in eventuele fouten," aldus de RUG-onderzoeker. "Maar die vermoeidheid is in veel gevallen ingegeven door een gebrek aan motivatie."

Volgens Boksem maken mensen onbewust een kost-baten analyse over de opdracht die ze moeten uitvoeren. "Ze werken naar een bepaald doel, net zoals een roofdier dat op jacht gaat," stipt hij aan. "Alleen is de prooi op de werkvloer veel abstracter."

Maar als die beloning - zij het in de vorm van een compliment van de baas of door een promotie - er niet komt, ontstaat er volgens de onderzoeker een motivatieprobleem. Dat zou volgens hem veel te maken hebben met een tekort aan de aanmaking van dopamine, een stof die ervoor zorgt dat het lichaam tot actie overgaat.

Positieve impulsen zouden daarbij zorgen voor de aanmaak van dopamine en dus rechtstreeks bijdragen tot de productiviteit van medewerkers. Een chronisch tekort aan dopamine zou daarentegen zorgen voor vermoeidheidskwalen, die een negatieve invloed hebben op de prestaties van het bedrijf.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home