Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Breedband gevaar voor journalistiek?

De Britse journalist en televisiemaker Andrew Marr waarschuwt tegen een cultuur die online teveel zou steunen op geluids- en beeldinformatie. Tijdens een redevoering voor het London College of Communication vergeleek hij het overwicht van het audio-visuele met de geschiedenis voor de periode van de Verlichting. Journalisten moeten volgens hem dan ook in eerste instantie oog hebben voor goede taal in plaats van het streven naar beelden.

"Zo lang we in staat zijn om informatie te consumeren in woorden, zullen we in staat zijn om de boodschap te herlezen, de juiste citaten te controleren en ons te verdiepen in statistieken en cijfers," benadrukte Marr. "Dat zorgt ervoor dat het publiek een greep heeft op het gebeuren en dus macht kan uitoefenen." De BBC-man benadrukte daarbij dat breedband een gevaar kan betekenen voor de journalistiek, want het laat het audiovisuele online belangrijker lijken dan tekst.

Simon Waldman, directeur van de online activiteiten van The Guardian, voegde daar op zijn weblog aan toe dat er op het internet veel meer tekst aanwezig is dan audiovisuele content en dat televisiemakers uiteindelijk verplicht geweest zijn om voor het internet terug te grijpen naar tekstjournalistiek. "Daarbij benadrukte hij dat het bloggen wellicht voor de grootste tekstexplosie van de jongste eeuw heeft gezorgd," meldt het magazine DotJournalism. "Waldman geeft daarbij toe dat niet alles even erudiet is, maar merkt op dat het bloggen fundamenteel gaat over tekstanalyse en debat."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home