Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Arabische budgetvlieger hoopt op 10 miljoen passagiers (6/2)

De eerste budgetvlieger van Saoedi-Arabiƫ hoopt tegen het einde van het jaar al tenminste een half miljoen passagiers vervoerd te hebben. Tegen 2010 zou dat aantal moeten opgelopen zijn tot tien miljoen. Dat zijn alvast de plannen van Andre Cowen, topman van vliegtuigmaatschappij Sama. In eerste instantie wordt gevlogen met zeven geleasde Boeing 737-toestellen. Er zouden plannen zijn om nog Arabische budgetvliegers op te richten.

Sama begint met een aantal binnenlandse verbindingen en hoopt daarna te kunnen uitbreiden naar regionale bestemmingen. "Dat zal echter afhangen van de goedkeuring van de betrokken overheden," benadrukte Cowen tegenover het persbureau Reuters. Hij wees er daarbij op dat de Golfregio een potentieel klantenbestand van meer dan 25 miljoen bewoners telt en dat er een grote vraag is naar de diensten van een budgetvlieger.

Het luchtvervoer raakt in Saoedi-Arabiƫ steeds meer geliberaliseerd en binnenlandse vluchten worden open gesteld voor private investeerders. Het koninkrijk is bovendien van plan om de luchtvaarmaatschappij Saudi Arabian Airlines te privatiseren. Sama werd opgericht door Investment Enterprises, een bedrijf dat onder het beheer staat van prins Bandar bin Khalid al Faisal. Daarnaast zijn er nog een dertigtal aandeelhouders, waaron de Olayan Financing Company.

Sama gaat van start met vluchten op Riyadh, Dammam en Jeddah. Het luchtvaartbedrijf zou tegen eind volgend jaar winstgevend moeten zijn en begint met 350 werknemers. Hun aantal zou tegen eind 2010 moeten opgelopen zijn tot een 1.200-tal. Ook National Air Services (NAS) maakte eerder plannen bekend om met een Arabische budgetvlieger van start te gaan. De maatschappij zou daarbij vier Airbus320-toestellen in gebruik nemen. Daarnaast zou NAS ook de luxe-vlieger Al Khayala willen oprichten. Het staat echter niet vast wanneer die twee bedrijven zouden wordt opgericht.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home