Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Irak blijft dodelijk voor journalisten (6/2)

Zowel voor buitenlandse correspondenten als voor binnenlandse journalisten was verslaggeving in Irak het voorbije jaar de meest gevaarlijke opdracht. In totaal werden in 2005 in Irak 22 journalisten gedood. Wereldwijd was er sprake van 63 vermoorde journalisten, volgens de organisatie Reporters Sans Frontières het hoogste aantal sinds het Algerijnse conflict in de jaren negentig.

Sinds de oorlog in Irak in maart 2003 van start ging, hebben er 79 journalisten en persmedewerkers het leven gelaten. Daarnaast werden er nog eens 35 ontvoerd en werden er een tiental opgesloten door het Amerikaanse leger. Honderden journalisten raakten gewond tijdens de uitoefening van hun job in Irak. De tweede meest gevaarlijke plek voor journalisten waren de Filippijnen, waar zeven journalisten werden gedood en tientallen andere fysiek werden aangevallen.

Wereldwijd zouden 1.300 journalisten worden mishandeld. In Bangladesh en Nepal zou dat dagelijkse kost zijn. China en Cuba zijn vooral gekend voor het opsluiten van journalisten, met respectievelijk 32 en 24 gevangen persmedewerkers. Verspreid over de hele wereld zouden 126 journalisten in gevangenissen vertoeven.

Reporters Sans Frontières merkt echter op dat in Irak een bijzondere situatie heerst, onder meer door de chaotische toestanden die er heersen. "Maar plaatselijke journalisten en buitenlandse correspondenten lopen er gevaar om uiteenlopende redenen," aldus het rapport van de organisatie. "Buitenlandse journalisten worden vooral beschouwd als vertegenwoordigers van hun land van afkomst in plaats van als een objectieve waarnemer en dus een doelwit voor politieke acties. Lokale journalisten worden door de buitenlandse media steeds vaker ingeschakeld om op het terrein nieuws te rapen, want buitenlandse correspondenten kunnen zich amper nog buiten wagen."

Een tiental journalisten werd gedood door de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. In een aantal gevallen werden hun camera's verward met vuurwapens, terwijl een aantal anderen in kruisvuur terecht kwamen. Vorig jaar werden tenminste zeven locale journalisten door het Amerikaans leger gevangen gehouden, meestal op verdenking van samenwerking met de Iraakse rebellen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home