Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Mobiele telefoons Griekse prominenten afgetapt (7/2)

De mobiele telefoons van de Griekse premier Costas Karamanlis, enkele van zijn ministers en veiligheidsdiensten zijn rond de Olympische Spelen in Athene (2004) ongeveer een jaar lang afgetapt. Dat heeft de Griekse overheid gemeld. Inmiddels is een onderzoek bevolen, waarbij ook de zelfmoord van Kostas Tsalikidis, netwerk-verantwoordelijke van Vodafone Greece, opnieuw zal onderzocht worden.

In totaal zouden de mobiele telefoons van een honderdtal mensen - waaronder politici en veiligheidsverantwoordelijken, maar ook journalisten en Arabische inwoners van Griekenland - zijn afgetapt nadat er een aftap-software was geplaatst op de systemen van Vodafone Greece, de tweede grootste mobiele operator van het land. Spyware zorgde ervoor dat de telefoongesprekken doorgeseind werden naar veertien pay-as-you-go mobiele telefoons.

Het afluisterschandaal werd vorige week aan het licht gebracht door de Atheense krant Ta Nae. Daarop beloofde de Griekse regering een officieel onderzoek te zullen instellen. Vermoed wordt dat het aftappen gebeurde door een buitenlandse inlichtingendienst. De Verenigde Staten worden daarbij als de belangrijkste verdachte bestempeld. De Griekse regering zou nochtans al in maart van vorig jaar van het aftappen op de hoogte zijn gebracht door Vodafone Greece, na klachten van klanten over hun gsm-toestellen.

De Griekse oppositie beschuldigt de regering er nu van het schandaal in de doofpot willen stoppen te hebben. De overheid zou nu ook het onderzoek heropenen naar de zelfmoord van Kostas Tsalikidis (39), destijds netwerk-verantwoordelijke van Vodafone Greece. Die verhing zich op 9 maart vorig jaar in zijn flat in Athene, amper twee dagen nadat Vodafone de afluister-software had ontdekt en verwijderd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home