Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Ananasteelt Hawaii wordt bedreigd

Hawaii dreigt zijn ananasteelt te verliezen. Na negentig jaar trekt Fresh Del Monte Produce zich immers uit de eilandengroep terug. De activiteiten zouden over twee jaar stilvallen. Insiders vrezen voor een domino-effect en sluiten het niet uit dat ook de twee overblijvende telers zullen verdwijnen.

Volgens Del Monte is het niet langer rendabel om in Hawaii ananas te telen. "Het zou voor Del Monte goedkoper zijn om ananas op de markt te kopen dan ze in Hawaii te produceren en vervolgens te distribueren," aldus het bedrijf. Er wordt aan toegevoegd dat de productie elders in de wereld veel goedkoper kan gebeuren. Bovendien heeft Del Monte naar eigen zeggen ook problemen met de verlenging van het huurcontract van de plantages. Dat wordt door Campbell Estate, eigenaar van de gronden, echter ontkend. De vastgoedmakelaar zegt daarentegen dat Del Monte zelf tot twee keer een verlenging van het contract heeft afgewezen.

Op de Kunia-plantage op het eiland Oahu zouden op 19 februari de laatste aanplantingen gebeuren. Er zou dan nog tot midden 2008 kunnen worden geoogst. De sluiting van de plantage maakt ongeveer 700 arbeiders werkloos. De vakbonden zijn ook ongerust over de toekomst van Dole Pineapple en Maui Pineapple, de enige twee ananas-plantages die op Hawaii nog overblijven. Gevreesd wordt voor een domino-effect, waardoor ook Dole en Maui hun activiteiten op de eilandengroep zouden stopzetten.

1 Comments:

  • At 9:39 AM , Anonymous Anonymous said...

    Oops, dan moeten we een andere naam gaan bedenken voor het geroosterd broodje met een schijf ananas !

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home