Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Miljard dollar hulp aan onafhankelijke media

Jaarlijks wordt en wereldwijd één miljard dollar uitgegeven om onafhankelijke media uit te bouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse John S. and James L. Knight Foundation. In totaal telden de onderzoekers 70 organisaties die in 25 landen onafhankelijke media ondersteunen. In de studie is geen rekening gehouden met de situatie in de Verenigde Staten.

De onderzoekers van de Knight Foundation kwamen tot de vaststelling dat landen in Centraal- en Oost-Europa en Afrika de meeste hulp ontvangen. Maar er wordt opgemerkt dat de investeringen in de media bijzonder klein uitvallen in vergelijking met het geld dat aan wapens wordt uitgegeven. In de toekomst wil de Knight Foundation een gegevensbank opstellen waar bekeken wordt welke bedragen elk land uitgeeft aan het ondersteunen van onafhankelijke media.

Een eerder Knight-rapport heeft aangevoerd dat de Amerikaanse organisaties tijdens de voorbije tien jaar ongeveer 600 miljoen dollar uitgegeven hebben aan de wereldwijde ondersteuning van onafhankelijke media. Tijdens de Koude Oorlog investeerden beide machtsblokken grote bedragen in de ontwikkeling van de media. Na de val van het Ijzeren Gordijn werden in voormalige communistische landen nieuwe mediaprojecten op gang gebracht met westerse financiële hulp.

De Knight Foundation noemt in zijn onderzoek 26 landen als donornaties, waaronder ook België. Daarnaast gaat het om Australië, Oostenrijk, Bahrein, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ijsland, Ierland, Israël, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home