Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

India wil Aziatische vrijhandelszone

Azië zou een vrijhandelszone moeten uitbouwen. Dat heeft de Indische president Abdul Kalam gezegd tegenover de groep Zuid-Koreaanse zakenlui. Daarmee zou een tegengewicht moeten gevormd worden tegen de Europese Unie en de Nafta-groep (Verenigde Staten, Canada en Mexico). Kalam stelde dat ook Oceanië eventueel van deze Aziatische vrijhandelszone deel zou kunnen uitmaken.

Kalam stelde te verwachten dat de volgende jaren een Pan-Asian Free Trade Area zou opgericht worden waarin alle belangrijke Aziatische economieën een onderkomen zouden kunnen vinden. Hij vernoemde daarbij India, Korea, Japan en China, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland. Dat zou volgens Kalam de basis kunnen vormen voor een derde grote pijler van de wereldeconomie en groeimogelijkheden betekenen voor de verschillende Aziatische economieën.

India en Zuid-Korea sturen alvast aan op een bilaterale samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie en op het vlak van douane. De wederzijdse handel tussen beide landen kende het voorbije jaar een groei met 24 procent tot 6,7 miljard dollar. Beide landen hebben in 1973 wederzijdse diplomatieke betrekkingen opgestart. Het was echter de eerste keer dat een Indisch staadshoofd Zuid-Korea bezoekt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home