Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (10/2)

Gerhard Berger keert terug in de Formule I. De voormalige coureur en directeur van de BMW-ploeg heeft zich ingekocht bij Scuderia Toro Rosso, het Italiaanse opleidingsteam van Red Bull. De 46-jarige Oostenrijkse zakenman heeft de helft van de aandelen verworven. In ruil daarvoor kreeg staleigenaar Dietrich Mateschitz, een oude vriend, een groot belang in Bergers expeditiebedrijf. Berger wordt niet alleen financieel actief bij de opvolger van Minardi. Hij zal ook zijn kennis en ervaring, opgedaan in ruim twintig jaar racerij, ter beschikking stellen. Franz Tost blijft teamchef.

Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever wil af van nagenoeg alle diepvriesactiviteiten in Europa. De Italiaanse tak is uitgezonderd. Dat is de uitkomst van een studie naar de toekomst van dit bedrijfonderdeel binnen het concern. Unilever maakte dit bekend bij de presentatie van de resultaten over het hele jaar. Bestuursvoorzitter Patrick Cescau sprak van een moeilijk besluit. "Het is jarenlang een succesvolle activiteit voor ons geweest. We hebben een aantal fantastische consumentenmerken gecreëerd (zoals Iglo). Hoewel we de afgelopen jaren veel vooruitgang hebben geboekt in het vergroten van de winstgevendheid, is het moeilijk gebleken verdere groei te realiseren." Dat betekent ook het einde van kapitein Iglo. De bebaarde kapitein, die ons toegrijnst op de verpakking en op tv, hoort thuis in het rijtje met klassieke grootvaderfiguren. De verkoop zou volgens analisten in de strategie van Unilever passen. Daarin ligt de nadruk op 'vitaliteit' en gezondheid. Diepvriesproducten passen niet meteen in dat plaatje. Als het op gezonde voeding aankomt wordt diepvries steevast geklopt door vers. De diepvriestak in Italië is volgens Unilever nog wel aantrekkelijk. In de Verenigde Staten blijft Unilever doorgaan met de diepvriesproducten die het verkoopt onder de paraplu van Bertolli.

De Indonesische president Yudhoyono heeft zich gemengd in de felle discussie over een Indonesische versie van het blad Playboy. Susilo zei dat een uitgever zich moet afvragen in hoeverre de bevolking baat heeft bij de publicatie, aldus de Indonesische nieuwssite Detikcom. Verder zei de president dat de regering de media niet meer aan banden kan leggen. Susilo benadrukte dat hij niet in staat is om publicatie van een Indonesische editie van Playboy te verbieden. Indonesië wordt mogeliijk na Japan het tweede Aziatische land met een editie van Playboy in de eigen taal. Het blad moet in maart in de stalletjes liggen. In de Indonesische versie komt minder bloot dan in de internationale editie. Desondanks waarschuwden moslimleiders voor ,,rampzalige'' gevolgen voor de Indonesische cultuur.

Een Amerikaanse groep archeologen heeft in de Egyptische Vallei der Koningen een mogelijk intacte grafkelder gevonden. De laatste keer dat een dergelijk grafmonument werd gevonden was in 1922, toen de kelder van farao Toetanchamon zijn schatten prijsgaf. De Amerikanen troffen in de grafkelder vijf of zes mummies aan in ongeschonden sarcofagen uit de late achttiende dynastie, ongeveer dezelfde periode als het bewind van Toetanchamon. De achttiende dynastie duurde van 1567 tot 1320 voor Christus, waarin de Egyptische macht een hoogtepunt bereikte. In de Vallei der Koningen in het zuiden van Egypte bevinden zich de grafkelders van de meeste farao's uit die periode. Volgens de Egyptische autoriteiten is het niet gezegd dat de gevonden tombe van een farao was.

Ken, het voormalige vriendje van de pop Barbie, heeft een metamorfose ondergaan. Het lijkt of hij veel naar de sportschool is geweest. Hij ziet er een stuk 'hotter', 'mondainer' en 'Europeser' uit dan in februari 2004, toen hij - na 43 jaar aan Barbies zijde - uit de winkels verdween. Met zijn stijlvolle uiterlijk hoopt hij nu weer een plaats in haar leven te krijgen, stelt fabrikant Mattell. Ken is onderhanden genomen door Hollywood-stylist Phillip Bloch. "Hij is een nieuw leven begonnen, zo wel innerlijk als uiterlijk. En iedereen weet hoe moeilijk het is om te veranderen, zeker als je meer dan veertig jaar op een bepaalde manier geleefd hebt," vertelde Bloch tijdens de presentatie. Ken maakt zijn rentree in een outfit waarmee hij zo op de surfplank kan stappen. Barbiedeskundige Lauren Dougherty zei dat Barbie de nieuwe Ken wel ziet zitten. Dat Ken nu weer op het toneel verschijnt heeft volgens ingewijden niets te maken met een mogelijk weer opbloeiende romance maar vooral met het feit dat de verkoop van Barbiepoppen in de Verenigde Staten in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna 20 procent is gedaald. Mattel hoopt dat de verwachte Ken-verkopen dat een beetje goed kunnen maken. De fabrikant kondigde aan in 2007 met 'dramatische veranderingen' in de Barbie-lijn te komen.

Uit het ontwerp van ondernemingsplan voor de periode 2006-2007 blijkt dat de komende tien jaar veertig procent van het personeel bij de NMBS-Groep het bedrijf verlaat. Tel daar vijf jaar bij en het personeelsbestand neemt nog eens met een kwart af. Afgevaardigd bestuurder Jannie Haeck van de NMBS-holding zegt dat het bedrijf nood heeft aan rust en stabiliteit van het personeelsbestand. Hij garandeert in het ondernemingsplan 38.000 werknemers. Zij moeten zich geen zorgen maken over hun job. Tegen 2008 zou het aantal voltijdse banen zelfs nog iets aangroeien. De NMBS mikt tegen 2012 op 220 miljoen reizigers op haar binnenlands net. De groei moet vooral komen van de pendelaars.

Het aantal mensen tussen 15 en 65 jaar in Europa zal tussen 2004 en 2050 dalen met 48 miljoen (16 procent), terwijl het aantal 65-plussers zal stijgen met 58 miljoen (77 procent). Dit schrijven experten van de EU-lidstaten in een rapport dat dinsdag wordt goedgekeurd door de ministers van Financiën. Het economische groeipotentieel van de EU valt hierdoor van 2,2 procent tijdens het lopende decennium, naar 1,4 procent tussen 2030 en 2050, zo blijkt uit het rapport waarvan Belga een kopie verkreeg. Andere opvallende conclusie is dat de Belgische overheid tegen 2050 flink meer moet betalen aan pensioenen, gezondheidszorg en ouderenzorg. Kleine besparingen zijn er in de werkloosheid en het onderwijs. Netto moeten de Belgische overheden 6,3 procent van het bnp (bruto nationaal product) extra ophoesten; 31,7 procent in 2050 tegen 25,4 nu.

Er dreigen acties te komen in de sector van de horeca na volgende week maandag. Oorzaak is het dossier rond Railgourmet, de cateraar van de hogesnelheidstreinen Thalys en Eurostar. De directie van Railgourmet weigert een CAO voor de cateringsector goed te keuren, en de bonden dreigen met solidariteitsacties in de hele horecasector als er maandag, op het paritair comité, geen oplossing wordt gevonden. Bij Railgourmet wordt al sinds vorige week woensdag gestaakt. Het personeel is ontevreden over het feit dat de vorig jaar overeengekomen CAO voor de sector nog steeds niet is goedgekeurd. De CAO voorziet in een loonsverhoging. Enige dwarsligger, aldus afgevaardigde Francis Somers van de christelijke bond, is Railgourmet. Voor volgende maandag is een paritair comité voorzien en de bonden willen dat er dan een oplossing komt zodat het KB rond de CAO kan worden gepubliceerd. Zoniet, volgen er solidariteitsacties in de hele horecasector.

De verzekeraars haalden vorig jaar beleggers weg bij de banken. De omzetcijfers uit de verkoop van levensverzekeringen zijn er het bewijs van. De verzekeraars boekten vorig jaar 20,7 miljard euro aan inkomsten uit levensverzekeringen voor particulieren, een record. De premie-inkomsten voor de levensverzekeringen van het type tak 23 namen in 2005 toe met 130 procent tot 6,5 miljard euro. Levensverzekeringen van het type tak 21 waren ook nog goed voor 14,2 miljard euro aan inkomsten of 9 procent meer dan in 2004. De verzekeraars gaan er prat op dat ze voor het eerst marktaandeel afsnoepen van de banken.

Rolls Royce, de Britse producent van vliegtuigmotoren, heeft in 2005 zijn winst met 49 pct de hoogte in gejaagd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De winststijging weerspiegelt "het herstel na de zware dip in de vliegtuigbouw, die merkbaar was na de terroristische aanslagen van 11 september" in 2001 in de Verenigde Staten. De winst voor belastingen steeg tot 584 miljoen pond (851 miljoen euro) in 2005, na een aanhoudend sterke groei van de afdeling die zich bezig houdt met de dienst na verkoop.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home