Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Brazilië wil meer zaken doen met Afrika

Brazilië wil samen met ontwikkelingslanden een front vormen voor een eerlijker wereldhandel en een betere vertegenwoordiging in de Verenigde Naties. De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva is daarvoor met een Afrikaanse tournee begonnen, waarbij hij een bezoek brengt aan Algerije, Benin, Botswana en Zuid-Afrika. Daar zullen wederzijdse economische, politieke en zakelijke banden besproken worden.

Brazilië wil tegen het einde van dit jaar zijn aantal ambassades in Afrika met de helft opdrijven tot 27 vestigingen. Tijdens de regering van Lula heeft Brazilië zijn handel met Afrika meer dan verdubbeld. Vorig jaar werd daarbij een omzet van 10,7 miljard dollar gehaald, vooral dankzij de hogere olieprijzen van olie uit Algerije en Nigeria. Lula wil van zijn land ook een diplomatieke wereldmacht maken en stuurt aan op een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Door de grote invoer van Algerijns gas en olie zit Brazilië met een handelstekort van 2,8 miljard dollar tegenover het Afrikaanse land. Lula da Silva wil die balans terug in evenwicht brengen door aan de Algerijnen auto's, zware voertuigen, wegenbouw, haveninstallaties, dammen, bruggen, spoorwegen, radarsystemen, landbouwmateriaal en geneesmiddelen te verkopen. De Algerijnse petroleumexport haalde vorig jaar een omzet 45,6 miljard dollar, een groei met 45 procent tegenover het jaar voordien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home