Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

China weert nieuwe tabaksfabrieken

Er mogen in China geen nieuwe tabaksfabrieken gebouwd worden. Dat heeft Sha Zukang, Chinees ambassadeur bij de Verenigde Naties, aan de World Health Organisation gemeld. Chinese bedrijven mogen daarbij ook geen joint ventures aangaan met buitenlandse bedrijfen. Het land wil ook de tabaksproductie controleren, wat gebeurt aan de hand van extra belastingen en een reorganisatie van de sector.

China verkocht in 2003 volgens het persbureau Xinhua 1,798 miljard sigaretten. China is ook de grootste consument van sigaretten en dus een interessant doelwit voor de tabaksgiganten. "Tegelijk is de internationale gezondheidssector bijzonder bezorgd over de evoluties in China," stipt de Britse omroep BBC aan. Volgens de World Health Organisation sterven in China elk jaar 1,2 miljoen mensen aan de gevolgen van het roken.

De Chinese sigaretten behoren tot de goedkoopste van de wereld. "De strijd tegen de tabak moet op lange termijn gevoerd worden," benadrukte Sha Zukang. "Het heeft immers niet alleen te maken met gezondheid, maar ook met sociale en economische aspecten. Er moet dan ook een sterk beleid gevoerd worden." Hoewel buitenlandse bedrijven niet de toelating krijgen om nieuwe productie-eenheden op te zetten, is het niet duidelijk of ze bestaande Chinese bedrijven zouden mogen overnemen of besturen.

In december nog werd een overeenkomst getekend tussen Philip Morris en de China National Tobacco Corporation voor de productie van Marlboro-sigaretten in China. Het is niet bekend of de verklaring van Zukang gevolgen heeft voor dat project. China zou ongeveer 350 miljoen rokers tellen, ongeveer 36 procent van de bevolking. Gesteld wordt dat het roken er als een sociale activiteit wordt beschouwd. Er is volgens Chinese specialisten dan ook vooral een mentaliteitswijziging nodig.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home