Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Flessenwater drukt op het leefmilieu

Wereldwijd wordt er steeds meer flessenwater gebruikt. Maar volgens het Earth Policy Institute (EPI) heeft dat zware gevolgen voor het leefmilieu. Er is immers niet alleen de productie van de petflessen, maar ook het transport en de afvalverwerking. Bovendien bedreigt de waterwinning voor gebotteld water in verscheidene streken de drinkwatervoorziening van de locale bevolking.

Het wereldwijde gebruik van consumptie is de voorbije vijf jaar opmerkelijk gestegen. In 1999 lag de consumptie op 98 miljard liter water, maar in 2004 was dat al opgelopen tot 154 miljard liter. Dat zorgt voor het EPI niet alleen op een groeiende afvalberg, maar ook op een extensief verbruik van fossiele brandstoffen. De organisatie stelt dat flessenwater daardoor 10.000 keer meer kost dan kraanwater.

De petflessen waarin het meeste water is verpakt, hebben ruwe olie als basis. Maar al die flessen moeten volgens het EPI ook getransporteerd worden, waarbij de organisatie erop wijst dat het in de Verenigde Staten trendy staat om flessenwater van de Fiji-eilanden te laten komen, terwijl ze in eigen land zelf meer dan voldoende drinkwater in voorraad heeft. Daarnaast stelt het EPI dat het pet-afval ook moet getransporteerd en verwerkt worden en dat daarbij in sommige procédé's weer schadelijke stoffen vrijkomen.

Het EPI merkt verder op dat de productie van flessenwater ook de drinkwatervoorziening van de betrokken locaties in het gedrang brengt. Zo zou de waterwinning van Coca-Cola in de Indische deelstaat Kerala zoveel vloeistof uit de grond halen dat vijftig dorpen met een watertekort wordt geconfronteerd. Hetzelfde fenomeen zou ook op verscheidene locaties in de Verenigde Staten zijn opgemerkt.

De organisatie stelt ook dat het verkeerd is te denken dat flessenwater veel gezonder is dan kraantjeswater. Ongeveer veertig procent van het flessenwater zou uit de waterleiding afkomstig zijn, waarbij extra mineralen of een smaak worden toegevoegd. Er zijn volgens het EPI trouwens aanwijzigingen dat een groot verbruik van die extra mineralen de gezondheid zou kunnen schaden.

Tenslotte stipt het EPI aan dat jaarlijks 100 miljard dollar wordt uitgegeven aan flessenwater. Voor 15 miljard dollar per jaar extra zouden voldoende projecten voor waterzuivering kunnen opgezet worden om tegen 2015 de toegang tot drinkbaar water op de lijn te zetten van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home