Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Creationisme kost pr-verantwoordelijke Nasa baan

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse Witte Huis bij de NASA heeft onslag moeten nemen nadat hij ervan beschuldigd werd om een NASA-wetenschapper te censureren. De wetenschapper had zich bij The New York Times dat bepaalde figuren binnen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie probeerden te beletten dat hij uitspraken zou doen over de opwarming van de aarde.

James Hansen, bij de NASA een toponderzoeker rond klimaatverandering, steekt geregeld een waarschuwende vinger op voor de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde. Maar dat was niet naar de zin van pr-verantwoordelijke George Deutsch, een gewezen medewerker van de herverkiezingscampagne van de Amerikaanse president George W. Bush. Hansen kreeg waarschuwingen dat hij op zijn woorden moest letten indien hij zijn carrière niet in het geval wenste te brengen.

Maar Deutsch verplichtte een web-designer van de NASA ook om bij elke vermelding naar de Big Bang - de meest waarschijnlijke wetenschappelijke verklaring voor het ontstaan van het universum - duidelijk toe te voegen dat het alleen maar een theorie betreft. De Big Bang wordt zwaar gecontesteerd door de creationisten, die naar een goddelijke oorsprong verwijzen en waarvan er vele zich bevinden in de rechtervleugel van de achterban van George W. Bush.

De NASA-top heeft op het onslag van Deutsch gereageerd met te stellen dat het niet tot de opdracht van pr-medewerkers behoort om wetenschappelijk of technisch materiaal te veranderen, filteren of aan te passen. Hansen stelt echter dat Deutsch slechts een onderdeel vormt van pogingen om de invloed van de politiek binnen de ruimtevaartorganisatie te vergroten. Zelf heeft Hansen heel wat steunbetuigingen gekregen, zowel van republikeinse als democratische politici.

De republikein Sherwood Boehlert stelde daarbij dat politici ervoor moeten zorgen dan hun verklaringen overeenstemmen met de wetenschappelijke actualiteit in plaats dat van wetenschappers blijkbaar verwacht wordt om hun onderzoek bij te sturen zodat het past binnen bepaalde politieke stellingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home