Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Havenbedrijf P&O wordt Arabisch

Het Britse havenbedrijf P&O komt in handen van DP World uit Dubai. Dat wordt door de overname het vijfde grootste havenbedrijf van de wereld. Ook PSA uit Singapore was geïnteresseerd in een overname, maar trok zich uiteindelijk uit de strijd terug. DP World zou voor P&O een bedrag van 6 miljard euro hebben neergeteld, wat voor PSA naar eigen zeggen niet haalbaar was.

PSA benadrukte dat een hoger bod niet goed zou zijn voor zijn toekomst en maakte bekend dat het zich als kandidaat-overnemer terug zou trekken. De overname door DP World moet door de P&O-aandeelhouders volgende week nog wel goedgekeurd worden, maar het Arabische consortium stelde daarbij alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. Daarmee komt een einde aan 168 jaar Britse maritieme geschiedenis, waarbij P&O zijn activiteiten uitbreidde naar buitenlandse havens, onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, China en India.

Voor de havenbedrijven is het belangrijk om wereldwijd meer containerterminals te kunnen overnemen. De containertrafiek kent immers een grote groei, dankzij de grote vraag van de westerse wereld naar Aziatische producten. DP World ging eerder al in de clinck met PSA, toen beide groepen geïnteresseerd waren in de havenactiviteiten van het Amerikaanse CSX. Ook toen wonnen de Arabieren het pleit. DP World is in handen van de regering van Dubai.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home