Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Deense landbouwers wijken uit naar Engeland

Engeland wordt opnieuw geconfronteerd met een boeren-immigratie. Terwijl Nederlandse boeren in de jaren zeventig hun heil zochten in East Anglia, zouden het nu Deense landbouwers zijn die in Groot-Brittanniƫ een nieuwe toekomst zoeken. De voorbije twee jaar zouden volgens de krant The Telegraph al bijna 4.000 hectaren landbouwgrond aan Deense landbouwbedrijven zijn verkocht.

De Engelse krant stelt dan ook dat de Vikings na meer dan duizend jaar weer terug zijn. De Deense landbouwers zouden de toekomstperspectieven in Engeland hoger inschatten dan in hun eigen land. De voorbije jaren zouden zeven grote Engelse landbouwbedrijven door Denen zijn overgenomen en volgens de krant blijft de interesse uit die richting groeien. Daarbij wordt voor de jongste zes maanden gesproken over een echte invasie.

De Deense interesse is des te opmerkelijker omdat een groot gedeelte van de Britse landbouwbedrijven verlies maken en steeds meer de raad krijgen om te stoppen met de groententeelt. Maar vooral de koopprijs zou een grote rol spelen. In Groot-Brittanniƫ haalt landbouwgrond gemiddeld een prijs van ongeveer 5.000 tot 6.000 pond per hectare, terwijl dat cijfer in Denemarken zou liggen op 10.000 tot 18.000 pond. Dat heeft vooral te maken met de economische hoogconjunctuur die Denemarken op dit ogenblik doormaakt.

Een aantal Deense ondernemers stellen echter dat de Engelse grond ook van betere kwaliteit is dan de zandbodem waarop in Denemarken moet gewerkt worden. Bovendien is het klimaat er volgens hen milder en zijn de milieuwetten minder strikt dan in hun thuisland. Eerder was gedacht dat boeren zouden uitkijken naar nieuwe mogelijkheden in Polen of Hongarije, maar volgens landbouwspecialisten komt men daarvan terug omdat het in het westen toch gemakkelijker is om zaken te doen.

De Deense boeren zouden zich over de Engelse landbouwtoekomst veel positiever uitlaten dan hun Britse collega's.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home