Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Fossett heeft record beet

Miljonair-avonturier Steve Fossett heeft zaterdag een nieuw luchtvaartrecord gevestigd. Na een vlucht van 26.389 mijl landde hij immers op de luchthaven van Bournemouth. Daarmee heeft de 61-jarige Amerikaan de langste vlucht zonder bijtanken uit de geschiedenis op zijn naam gebracht. Hij rondde zijn recordvlucht wel af met een gedwongen landing, die oorspronkelijk voorzien was op een vliegveld in het graafschap Kent.

Steve Fossett vertrok met de GlobalFlyer, speciaal ontworpen voor recordvluchten, woensdag vanop een luchthaven in Florida. Daarbij koos hij een oostelijke vlucht - richting Europa - rond de wereld, vooraleer de Atlantische Oceaan een tweede keer over te steken. Maar het allerlaatste gedeelte van de vlucht ging toch niet zoals oorspronkelijk werd gepland. Problemen aan de boordgenerator dwongen Fossett immers te landen in Bournemouth in plaats van op de voorziene locatie in Kent.

Desondanks legde Fossett meer afstand af dan Brian Jones en Bertrand Piccard, die in 1999 met een ballon het afstandsrecord op hun naam hadden gebracht. Het vliegtuigrecord stond sinds 1986 op naam van Dick Rutan en Jeana Yeager. Bij het begin van zijn recordvlucht bracht Fossett de GlobalFlyer naar een hoogte van ongeveer 45.000 voert om te kunnen profiteren van van de snelheid van de jetstream naar het oosten boven het noordelijk halfrond.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home