Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Krijgt Melnikov zijn museum?

Vorige week is de Russische schilder Viktor Melnikov op 91-jarige leeftijd in Moskou gestorven. Melnikov was bewoner van het beroemde huis dat door zijn vader, de beroemde architect Konstantin Melnikov, werd ontworpen. Met de dood van de schilder komt de vraag naar boven over de toekomst van het pand. Het staat immers op de lijst van het beschermde Unesco-werelderfgoed, maar is enorm verkrot en de erven-Melnikov blijken zwaar te ruziën over de eigendom van de woning.

Konstantin Melnikov (1890-1974) ontwierp de oorspronkelijke, kristallen sarcofaag voor Lenin. Die faam zorgde ervoor dat de architect in 1929 het Melnikov-huis kon bouwen, het enige particuliere woonhuis dat destijds in Moskou werd gebouwd. De Nederlandse krant stelt dat Melnikov echter weinig arbeidsvreugde werd gegund. "Tussen 1925 en 1934 ontwierp hij vijf arbeidersclubs, vier garages en het Sovjetpaviljoen op de Parijse Wereldtentoonstelling," voert de krant aan. Daarna viel hij echter in ongenade en werd door de overheid bestempeld als een burgerlijk formalist.

Melnikov zou in het midden van de jaren zestig worden gerehabiliteerd, maar dat kon zijn carrière niet meer redden. Zijn woonhuis is inmiddels al decennia aan het verkrotten en zou in de winter alleen op het gelijkvloers te verwarmen zijn. Bovendien wordt het architectuurmonument omgeven door hoge kantoren en woonkazernes. Viktor Melnikov zou nog voor zijn dood hebben gesteld dat het pand een museum zou moeten worden, gewijd aan hem en zijn vader. Dat zou de wens geweest zijn van de architect.

Sinds de dood van Konstantin Melnikov, wordt er volgens het NRC Handelsblad door de erven onophoudelijk gevochten voor de eigendom van het pand. Daarbij was er op een bepaald ogenblik zelfs sprake om een muur door het huis te trekken, zodat de mede-eigenaars elk hun duidelijk afgelijnde erfenis zouden krijgen. Maar die poging werd door de rechter gedwarsboomd, al herkende hij wel het gedeeltelijke eigendomsrecht.

Uiteindelijk besliste Viktor Melnikov zijn deel van het pand na te laten aan de stad Moskou. "Die zou hebben toegezegd er een vader-en-zoon-museum van te maken," aldus nog het NRC Handelsblad. Maar de stedenbouw in Moskou wordt volgens de krant niet erg hoog ingeschat en zou vooral getekend zijn door hebzucht en vandalisme. Maar volgens Melnikov was Moskou de enig mogelijke partner die het geld bezit om een restauratie mogelijk te maken.

Inmiddels zouden de familie Melnikov alweer een nieuwe reden gevonden hebben om de degens te kruisen. Zo beschuldigen elkaar ervan het Melnikov-archief te hebben gestolen om de archiefstukken aan de hoogste bieder te verkopen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home