Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Economie in de media (13/2)

Zwitserland importeert lichaamsdelen als handen en voeten uit de Verenigde Staten, omdat steeds minder bewoners van het alpenland hun lichaam na hun dood ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dat heeft de krant NZZ am Sonntag gemeld. Een groep van zeventig artsen oefende in januari in de buurt van Basel op veertig voeten die uit de VS waren ingevoerd. De lichaamsdelen waren afkomstig uit de staat Illinois, waar personen voor hun overlijden toestemming hadden gegeven om hun voeten voor de wetenschap te amputeren. Deskundigen vragen zich in de krant af of de praktijk ethisch gezien wel door de beugel kan. Zij zijn bang dat de import van diepgevroren ledematen, die betrokkenen tot nog toe stil hadden gehouden, uitgroeit tot een commerciële handel. „Wie garandeert ons dat de lichaamsdelen niet afkomstig zijn uit een Chinese gevangenis”, zei een arts van het kanton Baselland.

De hoofdredacteuren van twee tijdschriften in Algerije zijn dit weekeinde op last van justitie naar de gevangenis overgebracht, omdat ze enkele spotprenten over de profeet Mohammed hadden geplaatst. Dat hebben de redacties van de bladen Esafir en Panorama zondag laten weten. De twee hoofdredacteuren, Berkan Buderbala van Esafir en Kamel Busaf van Panorama, zeiden dat ze de cartoons hadden gepubliceerd om de lezers te laten zien over welke tekeningen zoveel heisa is ontstaan.

De Nederlandse staatssecretaris van milieu Pieter Van Geel (CDA) acht het niet onmogelijk dat in Borssele een tweede kerncentrale komt. Hij zei zondag in het tv-programma Buitenhof, dat kernenergie in Nederland een heel serieuze optie is. Het land kan in zijn visie niet ontkomen aan een keuze tussen kernenergie en kolencentrales om de klimaatdoelstellingen in het jaar 2020 te halen. Zelf sprak Van Geel geen voorkeur uit. Wel verbindt hij aan kolencentrales de voorwaarde dat het moet gaan om kolenvergassing of om de opslag van het broeikasgas CO2, omdat anders problemen ontstaan met de luchtkwaliteit. Ook kernenergie wordt aan strikte voorwaarden gebonden in verband met de veiligheid, het terrorisme en de opslag van radioactief afval, zei Van Geel. Hij ziet mogelijkheden voor kerncentrales aan de kust en noemde als mogelijke vestigingsplaatsen Delfzijl, de Tweede Maasvlakte en Borssele.

De Britse investeringsmaatschappijen Apax en Candover overwegen een bod uit te brengen van 1 miljard pond (bijna 1,5 miljard euro) op de Europese diepvriesactiviteiten van Unilever. Dat heeft de Britse krant The Business zondag gemeld. Unilever maakte afgelopen donderdag bekend het grootste deel van zijn Europese diepvriesdivisie, met een omzet van 1,4 miljard euro, te willen verkopen. Het voedings- en wasmiddelenconcern (Knorr, Omo, Dove) ziet te weinig groeikansen voor de divisie. Volgens The Business is ook investeringsmaatschappij CapVest in de race voor Unilevers diepvriesactiviteiten, waaronder het bekende merk Iglo. CapVest is al eerder genoemd als potentiële koper, met de Amerikaanse investeerder Blackstone als mogelijke partner. CapVest bouwt al enige jaren aan een Europees 'diepvriesrijk'. De investeringsmaatschappij nam recent nog het Scandinavische diepvriesbedrijf Findus van de investeringsgroep EQT over. Andere investeringsmaatschappijen die worden genoemd in verband met Unilevers diepvriesactiviteiten zijn onder meer CVC, Permira en Lion Capital.

Een internationale donorconferentie maandag in Brussel moet ruim een miljard dollar (839 miljoen euro) opleveren voor ontwikkelingsprojecten in het Afrikaanse Congo. Aan de vooravond beloofde Groot-Brittannië al een extra bedrag van ruim honderd miljoen dollar humanitaire hulp. Op de bijeenkomst worden vertegenwoordigers van 44 landen verwacht. De conferentie vindt plaats onder leiding van de Verenigde Naties en de Europese Unie. In de door burgeroorlogen geteisterde Democratische Republiek Congo zijn in april de eerste democratische verkiezingen in veertig jaar gepland. De Europese Unie is bezig een militaire missie op te zetten die moet toezien op een veilig verloop van de stembusronde.

In België ging vorig jaar opnieuw een recordaantal gsm's over de toonbank. De verkoop steeg met zeventien procent tot 3,86 miljoen stuks, blijkt uit gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK. Het vorige record dateert van 2004, toen de Belgen 3,28 miljoen mobieltjes kochten. De stijgende verkoop heeft maar beperkt te maken met de groei van het aantal mobiele bellers. Die is zo goed als stilgevallen nu de markt verzadigd is. Het gaat voor het overgrote deel om vervanging van toestellen. België telt naar schatting 8,8 miljoen mobilofoongebruikers, wat betekent dat zowat vier op de tien gsm-bezitters zich vorig jaar een nieuw toestel aanschaften. Dat toestel is ook steeds geavanceerder. Zo werden in 2005 voor het eerst meer cameratelefoons verkocht dan digitale camera's. Bijna tachtig procent van de verkochte gsm's had ook een kleurenscherm.

Gsm-operator Base, de nummer drie in België, heeft een goed jaar achter de rug. Het overschreed voor het eerst de kaap van 2 miljoen klanten. Ook maakte de onderneming voor het eerst een duidelijke operationele winst op jaarbasis, zo blijkt uit een dinsdag verspreide mededeling. De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (Ebitda) steeg vorig jaar met 71 procent tot 204 miljoen euro. De omzet klom met 28 procent tot 548 miljoen euro. Base telde eind vorig jaar ruim 2 miljoen klanten, 21 procent meer dan het jaar voordien. Het marktaandeel van Base komt uit op 19 procent, tegen 17 procent het jaar voordien. Opvallend, aldus het persbericht, is de toename met 33% van het aantal abonnementen. In het verleden kende Base vooral succes in het segment van de voorafbetaalde kaart (prepaid). Het bedrijf meent dat de stijging van het aantal abonnementen deels het gevolg is van de invoering van Base Unlimited, waarmee voor een vast bedrag onbeperkt kan worden getelefoneerd. De klant bij Base belde in 2005 langer met zijn gsm, gemiddeld 117 minuten per maand. De inkomsten per klant (ARPU) bleven stabiel, op 24 euro per maand.

De horeca staat principieel open voor de invoering van een systeem van minimumbelasting. De sector kreeg van minister Verwilghen tot vandaag de tijd om het eens te worden over voorstellen om de fiscale fraude en het zwartwerk in de sector terug te dringen. De achttien organisaties die de horeca rijk is, vergaderen vandaag om de laatste tekst goed te keuren. Daarin toont de horeca zich principieel bereid over een systeem dat op basis van objectieve criteria de minimale omzet vastlegt die een horecazaak realiseert. De te betalen belasting hangt af van de gerealiseerde minimale omzet. Volgens Ho.Re.Ca Vlaanderen komt de tekst, die later op de dag aan Verwilghen zal worden bezorgd, tegemoet aan de eisen van de minister.

Vorig jaar werd er bij het Belgisch leger over de hele lijn weer minder gevlogen, gereden en gevaren. Dat blijkt uit cijfers van minister André Flahaut (PS) op een vraag van Ingrid Meeus (VLD). Soldaten zijn ook zeven dagen meer ziek dan de gemiddelde Belg. De luchtmacht haalde de vooropgestelde vlieguren maar die werden in vergelijking met twee jaar eerder fors teruggeschroefd. Het rollend materieel van de landmacht heeft geen vooraf bepaalde rijplannen, maar er wordt bitter weinig gereden. De twee fregatten, zes mijnenvegers en het logistieke steunschip Godetia voeren vorig jaar veertig procent minder dan in 2003. Volgens cijfers zijn militairen gemiddeld negentien dagen per jaar thuis wegens ziekte, dat is meer dan de twaalf dagen van een gemiddelde Belg. Een verklaring voor die cijfers geeft Flahaut niet.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home