Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Zijn bloggers merkmoordenaars?

Grote bedrijven moeten bloggers in acht nemen, want die hun activiteiten zijn machtiger dan de public relations die ondernemingen proberen op te zetten. Dat schrijft het magazine The Economist. Een klacht, een vermoeden of een commentaar kan een blogger volgens het magazine toelaten om de faam van een merk te vernietigen.

The Economist stelt dat bedrijven hun public relations heel goed kunnen organiseren, maar op bloggers geen enkele greep hebben. "De zogenaamde sociale media - zoals online discussiegroepen, e-mail listings en blogs - hebben een nieuw soort merkmoordenaars in het leven geroepen," aldus het magazine. "Ze kunnen oprijzen uit het niets en de reputatie van een bedrijf beschadigen. Soms zijn die aanvallen terecht, maar in andere gevallen ook niet."

Het magazine stelt dat een blogger niet veel nodig heeft om een bedrijf aan te vallen. "Een beetje informatie, een vermoeden of een klacht kan de verbeelding van de blogger op gang brengen en zijn vernietigend werk op te starten." Bedrijven konden het zich volgens The Economist vroeger al eens veroorloven om het publiek te negeren, maar voegt er aan toe dat dit met de bloggers niet meer kan.

Het gebeurt volgens The Economist ook niet zelden dat deze negatieve commentaren uiteindelijk zo'n weergalm krijgen, dat ze ook door de traditionele media niet meer kunnen worden genegeerd. "Dan is het hek helemaal van de dam," stipt het magazine aan. Een aantal bedrijven hebben dan ook geleerd om de gesprekken in de blogosfeer op te volgen, met behulp van gespecialiseerde bedrijven zoals Factiva en Nielsen.

De grote meerderheid van de bedrijven hebben volgens The Economist echter nog altijd geen strategie ontwikkeld om dergelijke crisissen aan te pakken. "De beste strategie bestaat erin om zelf met het bloggen te beginnen," aldus het magazine. "Maar bedrijven hebben nog altijd een groot wantrouwen tegen een dergelijk publiek optreden van werknemers."

"Veel bedrijven kunnen dan misschien bewondering hebben voor Microsoft, dat Robert Scoble toelaat om geregeld het eigen bedrijf te hekelen," stipt The Economist aan. "Maar weinige bedrijfsdirecties hebben een voldoende dikke huid om met kritiek om te kunnen gaan en zeker niet om een transparantie toe te staan die een goede bedrijfsblogger nodig heeft om door anderen ernstig genomen te worden."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home