Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Hollywood saboteert homoseksuele acteurs

Hollywood verhindert homoseksuele acteurs om een succesvolle filmcarrière uit te bouwen. Dat stelde de Britse acteur Sir Ian McKellen, die zichzelf als homoseksueel heeft geout, tijdens het Filmfestival van Berlijn. Hij ontving in de Duitse hoofdstad een lifetime achievement.

"Het is voor een Amerikaanse acteur die een filmcarrière wil uitbouwen, bijzonder moeilijk om openlijk voor zijn seksuele geaardheid uit te komen," voerde McKellen, één van de sterren uit 'The Lord of the Rings', aan. "De Californische filmindustrie is heel ouderwets." McKellen stelde daarbij dat het voor lesbische vrouwen nog veel moeilijker ligt dan voor hun homoseksuele mannelijke collega's.

De 66-jarige acteur hoopte dat de cowboy-lovestory 'Brokeback Mountain' de deur zou openen voor meer films over homoseksualiteit. "Mar de filmindustrie is nog steeds weigerachtig om een openlijk homoseksuele acteur een leidende rol te geven," voegde hij daar aan toe. Op Broadway is de situatie volgens McKellen helemaal anders, want daar voelt men zich naar zijn zeggen heel comfortabel met openheid en eerlijkheid.

McKellen kwam in 1988 uit voor zijn geaardheid en is binnen de wereldwijde filmindustrie één van de meest invloedrijke homoseksuele sterren. Ook andere beroemde Britse acteurs, waaronder Rupert Everett, Simon Callow en Sir Anthony Sher, hebben zich inmiddels als homoseksueel geuit. In de Verenigde Staten is dat veel minder het geval en grote namen zoals Rock Hudson en Montgomery Clift hebben het grootste gedeelte van hun leven die geaardheid verborgen gehouden.

Anderzijds heeft Hollywood ondanks een pluimpje gekregen van de Gay and Lesbian Alliance Against Defamation voor het maken van belangrijke films rond homoseksuele personages. Ze vernoemen daarbij naast 'Brokeback Mountain' ook 'Capote' en 'Transamerica'. Volgens de organisatie is dat een mijlpaal voor films rond lesbische, homoseksuele, biseksuele en transeksuele films.

"Die films hebben een emotionele authenticiteit en slaan aan bij zowel het homoseksuele als bij het heteroseksuele publiek," stipte een woordvoerder van de vereniging aan. "Daardoor werd ook de problematiek van de homoseksuele wereld zichtbaarder en kon er bij miljoenen Amerikanen een beter begrip gecreëerd worden over homoseksuelen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home