Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 13, 2006

Tijdperk beeldbuis is afgelopen

Met het verdwijnen van de Europese productie LG Philips Displays Holding (LPD) is het tijdperk van de beeldbuis in de westerse wereld definitief ten einde. De productie is er immers niet meer rendabel, maar gaat nog wel verder in Azië en Zuid-Amerika. Daar is nog wel een locale markt voorhanden.

LPD was de grootste producent van televisie-beeldbuizen ter wereld. De productie in Europa wordt echter definitief stopgezet, nadat het Koreaans-Nederlands concern - Philips en LG Electronics - eind vorige maand zijn boeken heeft neergelegd. Daardoor zouden twintig fabrieken en 17.000 medewerkers getroffen kunnen worden. Eerder was gesteld dat slechts 750 banen in Duitsland, Nederland, Frankrijk en misschien Tsjechië zouden moeten verdwijnen. LPD benadrukt echter dat de gevolgen van het stopzetten van de activiteiten wellicht niet zo zwaar zullen zijn als nu wordt beschreven.

In 2002 boekte de markt nog een internationaal record met de productie van 41,4 miljoen beeldschermen. Sindsdien is de vraag echter drastisch teruggevallen. In 2007 zou de productie volgens analisten dalen tot 23 miljoen eenheden. Met beeldbuizen valt volgens hen in Europa ook geen geld meer te verdienen. In de industrielanden worden immers steeds meer flatscreen-toestellen gekocht. De meeste productiecentra voor beeldbuizen bevinden zich in ontwikkelingslanden zoals China, Brazilië, Indonesië of Mexico.

Dat heeft ook een logische verklaring. Daar worden immers nog veel toestellen met de oude technologie verkocht. Ze zijn immers stukken goedkoper dan de nieuwe flatscreen-toestellen. De koopkracht van de bevolking ligt er veel lager, zodat men ook voor nieuwe toestellen nog liefst naar oudere modellen teruggrijpt. Volgens LPD zullen de bedrijven in die landen verder kunnen draaien zo lang ze winstgevend zijn.

Het verdwijnen van het Europese LPD heeft volgens het concern geen gevolgen voor de vestigingen in andere landen. Ze worden immers als onafhankelijke bedrijven bestuurd. LPD heeft bij de banken een schuld van ongeveer 600 dollar. De twee partners hebben de voorbije vier jaar nog ongeveer drie miljard dollar geïnvesteerd, vooral omdat de Aziatische bedrijven nog altijd winstgevend zijn. In de herfst van vorig jaar werden verdere investeringen echter stopgezet.

Het voorbije jaar hebben ook al Samsung en MT Picture Display de productie van beeldschermen in Europa drastisch teruggeschroefd of beëindigd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home