Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 02, 2011

Nieuwe werken is vooral weggelegd voor hogere kaders

Het zogenaamde nieuwe werken is vooral voor het hoger management in het bedrijfsleven een optie. Terwijl 71 procent van de managers op hogere posities van de nieuwe benadering van de arbeidsmarkt gebruik maakt, geldt datzelfde slechts voor 28 procent van het ondersteunend personeel. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van uitgeverij Kluwer. Er wordt aan toegevoegd dat iets meer van de werknemers de keuze krijgt om in een flexibel werkschema te stappen.

"Het is duidelijk dat hoger opgeleiden de koplopers zijn bij het zogenaamde nieuwe werken," voert Kluwer aan. "Vaak is dat ook mogelijk, omdat deze groep al vaak meer verantwoordelijkheid en vrijheid krijgt." Er wordt wel opgemerkt dat begrippen zoals flexibiliteit en telewerk steeds meer bekendheid krijgt. Daarbij wordt gesteld dat inmiddels 96 procent van de respondenten bekend is met het verschijnsel. Twee jaar geleden was dat nog slechts 49 procent. Deze enorme toename is volgens Kluwer te verklaren door de uitgebreide media-aandacht voor het onderwerp.

Kluwer voegt er aan toe fat het nieuwe werken ook steeds vaker wordt gesignaliseerd in sectoren die minder voor de hand lijken te liggen, zoals de thuiszorg en het jeugdwerk. De Nederlandse arbeidsconsulent Henry van Egmond merkt op dat de effecten van de overstap naar het nieuwe werken zijn. Hij verwijst daarbij onder meer naar de toegenomen leegstand van de kantoren en de daling van het fileprobleem. Van Egmond wijst er daarbij ook op dat veel organisaties pas met de invoering van het nieuwe werken zijn gestart.

Labels:

Overgedragen werk vakantiegangers vaak een probleem

Twee op drie werknemers laat het na om bij een vertrek op vakantie zijn werk over te dragen aan collega's. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse Nationale Vacaturebank. Er wordt aan toegevoegd dat bijna 40 procent van de medewerkers zich stoort aan de extra druk die wordt veroorzaakt door het overnemen van werk van collega's die op vakantie zijn vertrokken. De onderzoekers merken op dat leidinggevenden goede afspraken moeten maken over het opvangen van het werk van vakantiegangers.

Uit het onderzoek blijkt dat 23 procent van de respondenten zijn taken niet doorgeeft aan collega's omdat ervoor gekozen wordt om tijdens de vakantie gewoon door te werken. Daarnaast zegt 14 procent geen voorstander te zijn om opdrachten door te geven omdat ze twijfelen aan de kwaliteit van het overgedragen werk. Dat is volgens de onderzoekers echter geen goed signaal over de sfeer binnen het bedrijf. Een groep van 29 procent geeft geen opdrachten door en wil het werk na de vakantie gewoon weer oppikken.

De onderzoekers merken op dat 68 procent van de ondervraagden aangeeft het overgedragen werk van een collega altijd perfect af te handelen. Eén op de vijf respondenten geeft aan alleen de noodzakelijke taken over te nemen en slechts 5 procent geeft aan het overgenomen werk op een relatief oppervlakkige manier af te handelen. Wel wordt algemeen opgemerkt dat de werkdruk bij de achterblijvers wordt verhoogd, wat tot ergernissen leidt.

Labels: ,

Barack Obama krijgt slecht rapport voor werkgelegenheid

Driekwart van de Amerikanen hebben een negatief oordeel over het werkgelegenheidsbeleid van president Barack Obama. Ook blijkt een meerderheid de president een negatief rapport te geven over de aanpak van het gezondheidsbeleid, het leefmilieu, de onrust in het Midden-Oosten en het onderwijs. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Harris. In februari van dit jaar had 29 procent van de Amerikanen een positief oordeel over het werkgelegenheidsbeleid van de president. Dat is nu echter gedaald tot 24 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat 61 procent van de Amerikanen Barack Obama een slecht rapport geven over het onderwijsbeleid. Voor gezondheidszorg is dat 63 procent. Slechts 34 procent geeft de president op beide onderwerpen een positief oordeel. In februari had Obama nog een positieve score van 39 procent gekregen over onderwijs en 37 procent op het gebied van gezondheidsbeleid. Over de onrust in het Midden-Oosten daalde de positieve score van 39 procent naar 38 procent. Op milieugebied werd een daling van 41 procent naar 37 procent opgemerkt.

Bij de republikeinen haalt Barack Obama een maximale score van 13 procent op het gebied van milieubeleid. Bij de democraten daarentegen werden positieve scores opgetekend voor de aanpak van de onrust in het Midden-Oosten (65 procent), het milieubeleid (63 procent), de gezondheidszorg (63 procent) en onderwijs (60 procent). Daarentegen geeft ook bij de democraten aan de president slechts een positieve score van 42 procent voor de aanpak van de werkgelegenheid.

Labels: ,

Vooral mannen en durvers ontwikkelen zich tot serieel ondernemer

Ondernemers die hun activiteiten staken, hebben een sterke neiging later opnieuw voor zichzelf te beginnen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van Peter van der Zwan, econoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vooral mannen, mensen met weinig angst om te falen en personen met ondernemende ouders zijn volgens de Nederlandse econoom volhardend en laten zich niet uit het veld slaan. Opleiding speelt in het fenomeen van deze zogenaamde seriële ondernemers volgens Van der Zwan geen rol.

"Seriële ondernemers maken een belangrijk deel uit van de totale groep zelfstandigen," voert Van der Zwan aan. "Uit het onderzoek blijkt dat 7,1 procent van de nieuwe ondernemers het voorbije jaar al eens een andere zaak gehad heeft. Personen die een eerdere onderneming zelf van de hand gedaan hebben, zijn de meest waarschijnlijke kandidaten om opnieuw voor zichzelf beginnen." De onderzoeker merkt op dat de complexiteit van administratieve procedures een belangrijke impact heeft op de keuze voor het ondernemerschap.

Vrouwen blijken volgens Van der Zwan nog altijd minder vaak een carrière als ondernemer te overwegen en daadwerkelijk de sprong te wagen. Verder wordt opgemerkt dat het overnemen van een bestaand bedrijf vooral voor ouderen een populaire manier vormt om zich aan het ondernemerschap te wagen. Ook lager opgeleiden kiezen sneller voor dat alternatief. Personen die zich daarentegen niet snel laten afschrikken door risico's en die gericht zijn op innovatie, kiezen er volgens Van der Zwan vaker voor om een nieuwe onderneming op te starten.

Labels:

Spammers proberen in te spelen op Wiki-ontwikkelingen

Spammers hebben een nieuw kanaal ontdekt. Dat zegt de internetbeveiliger Symantec. Daarbij wordt verwezen naar het feit dat een aantal spammers boodschappen voor farmaceutische producten is beginnen te versturen onder het merk WikiPharmacy, waarbij de spammers de consument zouden proberen te misleiden door de grote belangstelling voor de klokkenluidersite Wikileaks en andere wiki-projecten. Ook blijkt men te trachten consumenten te verleiden om te klikken op een valse online videodienst.

Farmaceutische producten vormen de belangrijkste deelsector van de spamactiviteit. Tijdens de maand juni vertegenwoordigden geneesmiddelen en aanverwante producten nog 40 procent van alle verstuurde spamberichten. Eind vorig jaar bedroeg het aandeel van de farmaceutische sector nog 64,2 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat de openbare sector het belangrijkste doelwit is van phishing-aanvallen. In die sector zou één aanval op 83,7 emails worden opgetekend.

Op de tweede plaats in de phishing-ranglijst staat de chemische en farmaceutische sector met één aanval op 897,3 berichten. Op de derde plaats staat de informatica-sector met één aanval op 798,3 berichten. Daarna volgt de retailsector met één aanval op 663,2 emails, voor onderwijs met één aanval op 151,4 berichten en financiële diensten met één aanval op 160,8 emails. De openbare sector staat met één aanval op 73,1 emails ook op de eerste plaats bij de virussen, gevolgd door chemie en farmaceutica, informatica, retail, onderwijs en financiële diensten.

Labels: ,

Klant vaak beter geïnformeerd dan winkelmedewerker

Door de opkomst van online en sociale media-kanalen zijn de consumenten vaak beter geïnformeerd dan de winkelmedewerkers. Een groot gedeelte van de klanten stapt immers gewapend met recensies, beoordelingen, prijsvergelijkingen en gedetailleerde productinformatie de winkels binnen. Daarentegen blijkt slechts 35 procent van de retailers zijn personeel op de winkelvloer toegang tot dit soort informatie te verstrekken. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van Retail Systems Research (RSR) en RedPrairie.

"Als klanten technologie gebruiken om zich te informeren over alle aspecten van de producten die ze willen kopen, dan moet het winkelpersoneel voldoende uitgerust en getraind zijn om op andere manieren toegevoegde waarde te bieden," voert een zegsman van RedPrairie aan tegenover het webmagazine Salesonline. "Retailers weten dat ook en moeten hun medewerkers daarom minstens dezelfde informatie ter beschikking stellen als de klanten."

Daarnaast kunnen de retailers volgens RedPrairie ook informatie gebruiken waartoe de klant geen rechtstreekse toegang heeft, zoals informatie over leveringen uit voorraad en verwachte leveringen. "Op die manier kunnen de retailers hun winkelpersoneel opnieuw een belangrijke rol geven in de winkelervaring," merken de onderzoekers op. "Zowel de winkel als het personeel moeten een eenvoudige toegang hebben tot het internet om consumenten altijd en overal de winkelbeleving aan te bieden."

Labels:

Maandag meest chaotische dag op werkvloere

Omdat het werk niet goed georganiseerd is, heeft 26 procent van de kantoormedewerkers naar eigen zeggen al overwerk moeten presteren. Dat is de conclusie van een Nederlandse enquête van het bureau Right Marktonderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de respondenten van mening is dat vrouwen beter georganiseerd zijn dan mannen. Vrijdag wordt bestempeld als de beste dag om de werkplek te reorganiseren.

De onderzoekers voeren op dat 19 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers door ongeorganiseerd werken soms de opdracht niet op tijd klaar krijgt. Het leidt bij 21 procent tot conflicten met collega's of leidinggevenden. Ook wordt opgemerkt dat 16 procent van de medewerkers toegeeft door ongeorganiseerd werken klanten verloren te hebben. Daarnaast maakt 21 procent gewag van ontevreden en klagende klanten. Bovendien zegt 14 procent dat ongeorganiseerd werken tot financiële schade voor de werkgever heeft veroorzaakt;

Volgens 54 procent van de respondenten zijn vrouwen echter beter gestructureerd dan mannen. Volgens 33 procent is er geen verschil. Ondanks de problemen zegt 85 procent zelf wel gestructureerd te werken. Volgens de respondenten zorgt goed georganiseerd werken voor minder stress (88 procent), een professionele uitstraling (87 procent), de opbouv van de carrière (74 procent) en het opdrijven van de productie (74 procent).

De onderzoekers geven nog aan dat 34 procent van de respondenten de maandag als de meest chaotische dag van de wereld bestempeld, terwijl 65 procent de vrijdag als één van de beste dagen vindt om de werkplek te reorganiseren.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Zynga, de Amerikaanse ontwerper van Facebook-spelletjes zoals FarmVille, heeft zijn langverwachte beursstart ingeleid bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Zynga wil met de operatie een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Voorlopig is het niet gekend hoeveel aandelen het bedrijf zal aanbieden, noch tegen welke prijs. Op die manier sluit Zynga zich aan bij het rijtje andere internetbedrijven zoals de socialenetwerksite LinkedIn, Pandora Media en het Russische Yandex, die allemaal tijdens de voorbije twee maanden een beursintroductie doorvoerden. De totale waarde van Zynga wordt geraamd op 6 miljard dollar tot 8 miljard dollar.


De Bank van Moskou, de vijfde grootste bank van Rusland, krijgt een reddingsplan van 9,8 miljard euro. Dat heeft de Centrale Bank van Rusland (BCR) gemeld. De semipublieke bank VTB Group, die sinds februari dit jaar een belang van 46,48 procent heeft de Bank van Moskou, verhoogt daarbij zijn kapitaal met 100 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 2,5 miljard euro. Het Russische agentschap voor depositoverzekeringen gaat de Bank van Moskou bovendien 295 miljard roebel lenen met een looptijd van tien jaar. De operatie wordt het grootste financiële reddingsplan uit de Russische geschiedenis. De Bank van Moskou is de jongste maanden verwikkeld in een schandaal, waarbij ook de naam van Yuri Luchkov, de gewezen burgemeester van Moskou, wordt genoemd.


In de Verenigde Staten is de Federal Trade Commission (FTC) een vooronderzoek gestart naar de microblogdienst Twitter, omdat die de concurrentieregels zou schenden. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier gemeld. De commissie zou klachten hebben ontvangen dat Twitter sommige software-ontwikkelaars zou hinderen om internetapplicaties te maken die samen met de microblogdienst werken. Vanwege de klachten zou de commissie al contact hebben opgenomen met een aantal ontwikkelaars. Twitter heeft de jongste tijd een eerder gespannen verhouding met software-ontwikkelaars die applicaties voor de microblogdienst programmeren. Het internetbedrijf probeert vermoedelijk vele gebruikers rechtstreeks te bereiken.


De Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi is het eens geworden over 47 miljard euro aan bezuinigingen in de komende drieënhalf jaar. De maatregelen moeten voorkomen dat Italië in dezelfde problemen belandt als Griekenland. Na Griekenland heeft Italië de hoogste schuldenlast van de eurolanden. De schuld bedraagt 120 procent van het bruto nationaal product. De bezuinigingen moeten het begrotingstekort over een periode van drie jaar terugdringen tot 0,2 procent van het bruto nationaal product. Het tekort bedroeg vorig jaar nog 4,6 procent. Onderdeel van de bezuinigingen is een ingrijpende hervorming van de Italiaanse belastingen.


Dominique Strauss-Kahn, de gewezen voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, is door een rechter in New York vrijgelaten. De Franse politicus krijgt zijn borgsom van 1 miljoen dollar terug. Ook is zijn elektronische huisarrest opgeheven. Strauss-Kahn mag nu overal reizen binnen de Verenigde Staten. Hij heeft zijn paspoort niet teruggekregen en kan dus het land niet verlaten. De rechtszaak tegen het voormalige hoofd van het Internationaal Monetair Fonds gaat wel gewoon verder. Hij moet half juli weer voor de rechter verschijnen. De versoepeling van de omstandigheden waarin Strauss-Kahn zijn zaak kan afwachten, komt door twijfels over de verklaringen van het kamermeisje dat hem beschuldigd van verkrachting.


Niet mensen met het laagste inkomen voelen zich het minst gelukkig, maar wel de bevolkingscategorie die zich net onder het hoogste inkomen bevindt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris in de Verenigde Staten. In de groep met een inkomen van meer dan 100.000 dollar per jaar geeft 37 procent aan zich heel gelukkig te voelen. Opmerkelijk is echter dat de groep met een inkomen tussen 75.000 dollar en 99.999 dollar slechts een score van 29 procent laat optekenen. Ook de groep tussen 50.000 dollar en 74.999 dollar haalt slechts een score van 30 procent. De groep tussen 35.000 dollar en 49.999 dollar haalt daarentegen een score van 35 procent en ook onder de 34.999 dollar wordt een score van 33 procent opgetekend.


Gebruikers van LinkedIn zijn politiek en maatschappelijk actiever dan leden van andere sociale netwerken. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat 14 procent van de gebruikers van LinkedIn een politieke bijeenkomst hebben bijgewoond, terwijl 36 procent iemand heeft proberen aan te zetten om tijdens verkiezingen zijn stem uit te brengen. Bovendien zegt 79 procent zelf zijn stem uit te brengen. Die scores liggen allemaal hoger dan bij de andere sociale netwerken. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat de gebruikers van LinkedIn gemiddeld hoger opgeleid en ouder zijn. Wanneer die factor wordt verrekend, blijkt daarentegen dat Facebook-leden politiek meer actief zijn dan de gemiddelde bevolking.


In Iran mag de hervormingsgezinde krant Etemad weer verkocht worden. Dat heeft de Iraanse censuurdienst bekend gemaakt. De krant kreeg in maart vorig jaar een publicatieverbod opgelegd, na het verschijnen van een interview met de hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami. In het interview had Khatami onder meer gezegd dat de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad het land in een crisis had gestort. Na de opheffing van het publicatieverbod verscheen Etemad opnieuw met een uitspraak van Khatami, die aangaf te hopen dat de krant net zoals in het verleden opnieuw aandacht zal hebben voor correcte informatie. Een aantal andere hervormingsgezinde Iraanse kranten blijft nog wel verboden.


Het mediagebruik van de Chinese bevolking kent een gevoelige verschuiving. Daarbij wordt minder tijd besteed aan televisie en wordt de activiteit op het internet opgedreven. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau CTR China. Opgemerkt wordt dat de Chinese bevolking de voorbije twee jaar 42,5 procent minder tijd is gaan besteden aan televisie, terwijl bij het internet een stijging met 44,8 procent werd opgetekend. Toch blijft televisie met een score van 72,8 procent nog altijd het belangrijkste medium voor de Chinese bevolking. Het internet staat op de tweede plaats met een score van 62,8 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Chinese consument minstens twee kanalen gebruikt om informatie te vergaren. Televisie en internet vormen daarbij de belangrijkste combinatie.


Plegers van belangrijke bedrijfsfraude van zijn vooral oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn van de onderneming. Bovendien zit de fraudeur vaak in het hogere management of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van consulent KPMG bij bedrijven die het slachtoffer van fraude zijn geworden. Bijna 25 procent van de fraudes wordt gepleegd door het hogere management. Vier jaar geleden was dat nog slechts 11 procent. Daarnaast zijn werknemers in de onmiddellijke omgeving van het bestuur verantwoordelijk voor 25 procent van de delicten.


De meerderheid van het publiek stelt aan elektrische wagens verwachtingen waar nog niet kan worden aan voldaan. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van consulent Deloitte. Opgemerkt wordt dat 63 procent van de respondenten verwacht dat de wagen zonder herladen een actieradius van 450 kilometer zou hebben. Daarnaast eist 60 procent dat de batterijen op minder dan twee uur opgeladen zouden kunnen worden. Ook zegt 53 procent een grote beschikbaarheid van oplaadstations te verwachten. Volgens 77 procent moeten publieke oplaadstations worden aangeboden. Voor ongeveer 90 procent van de respondenten zijn de actieradius en de kostprijs en beschikbaarheid van de oplaadmogelijkheden bijzonder belangrijk bij de overweging om een elektrische wagen te kopen.


Bedrijfsgebouwen worden steeds duurzamer. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute for Building Efficiency van het bedrijf Johnson Conrols, de International Facility Management Association en het Urban Land Institute. Bijna vier op de tien ondervraagde bedrijfsleiders zegt dat zijn bedrijf minstens één gebouw met een milieucertificaat in zijn portfolio heeft. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. Daarnaast zegt nog eens 32 procent duurzame bouwnormen in zijn projecten op te nemen, hoewel daarvoor geen certificaat kon worden voorgelegd. Er wordt aan toegevoegd dat 39 procent van plan is om een certificaat aan te vragen voor een bestaand gebouw, terwijl 35 procent een erkenning wil aanvragen voor een nieuwe constructie.


Consumenten zijn bereid om op sociale netwerken samen te werken met marketeers, maar die commerciële activiteiten mogen niet worden overdreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Performics en ROI Research. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat 28 procent van de gebruikers van sociale netwerken maximaal één keer per maand communicatie van geselecteerde merken of producten wil ontvangen, terwijl 26 procent twee berichten per maand aanvaardbaar vindt. Daarnaast is 11 procent akkoord met twee berichten per week en aanvaardt 6 procent een bericht om de andere dag. Eén bericht per dag is voor 7 procent aanvaardbaar en 3 procent wil meerdere berichten per dag. Een groep van 4 procent wil nooit commerciële berichten.


In Nederland mogen 87 procent van de werknemers tijdens het werk gebruik maken van sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Budeco bij bedrijven die een gedragscode rond sociale media hebben uitgestippeld. Er wordt aan toegevoegd dat 73 procent van de bedrijven een specifiek contactpersoon of afdeling heeft voor het gebruik van sociale media. In 57 procent van de gevallen wordt die taak toegewezen aan de afdeling marketing en communicatie. Volgens 21 procent is het management het aanspreekpunt voor het gebruik van sociale media. Minder dan 1 procent werkt met een specifieke manager voor sociale media. Uit het onderzoek blijkt verder dat 63 procent van de bedrijven algemene gedragsregels voor communicatie hanteert.


Werknemers zullen de volgende decennia steeds vaker van baan wisselen. Bovendien zullen steeds meer jongeren verscheidene keren in hun carrière een heel nieuw vak moeten leren. Dat heeft Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank, gezegd in een gesprek met de krant De Telegraaf. Wellink stelt verder dat werknemers in de toekomst vaker ontslagen zullen worden. Een baan voor het leven behoort volgens hem tot het verleden. Er zullen volgens Wellink de volgende jaren meer recessies en onverwachte tegenslagen, ook op de arbeidsmarkt, worden opgetekend. Wellink pleit daarom voor een flexibelere arbeidsmarkt. Nu ziet men het verlies van een baan nog als een onrecht, maar uiteindelijk zal het volgens Wellink een verworvenheid blijken die zorgt voor veel lagere werkloosheid.


Meer Nieuws

Friday, July 01, 2011

Voor starters is salaris minder belangrijk geworden

Het salaris is voor studenten en starters de voorbije jaren steeds minder belangrijk geworden dan plezier in het werk. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Nederlandse consulent Nobiles Media bij studenten en jonge professionals met maximaal vijf jaar ervaring. De onderzoekers merken op dat 63 procent van de ondervraagden aangeeft dat het salaris minder belangrijk is dan het plezier in het werk. Drie jaar geleden was slechts 43 procent van de ondervraagden die mening toegedaan.

De belangrijkste ambitie voor starters de volgende vijf jaar blijft volgens de onderzoekers een aanzienlijke stap realiseren in de persoonlijke ontwikkeling(71 procent), gevolgd door een gezonde balans tussen tussen werk en privé (46 procent). Er wordt aan toegevoegd dat studenten ook realistischer geworden zijn in het schatten van hun eerste salaris. Drie jaar geleden werd er nog een gemiddelde overschatting van 395 euro opgetekend, maar dat is inmiddels gedaald tot 67 euro.

De onderzoekers merken wel op dat studenten en starters pessimistischer zijn geworden dan drie jaar geleden. Daarbij wordt opgemerkt dat 40 procent denkt zware inspanningen te moeten doen om een baan te vinden. Drie jaar geleden was dat slechts 21 procent. Ook geeft nog slechts 29 procent aan dat de werkgevers met ongeduld naar nieuw talent uitkijken. Drie jaar geleden was dat nog 52 procent. Inmiddels vindt ook 46 procent het niet belangrijk om voor een bekende organisatie te kunnen werken, tegenover 38 procent drie jaar geleden.

Labels:

Vrouwelijke leidinggevenden bijzonder actief op sociale media

Vrouwelijke leidinggevenden en ondernemers blijken zeer actief zijn op social media. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse sofwareleverancier Afas bij vrouwelijke managers en ondernemers. Opgemerkt wordt dat bijna alle zakenvrouwen gebruik maken van social media, zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied. Zakenvrouwen zien sociale netwerksites volgens Afas als gemakkelijke, snelle en efficiënte hulpmiddelen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 98 procent van de vrouwelijke leidinggevenden minstens één dag per week zakelijk actief is op social media. Een groep van 28 procent geeft aan elke dag gebruik te maken van sociale netwerksites. Ruim 60 procent van de ondervraagde managers en ondernemers geeft toe niet meer zonder social media te kunnen voor het onderhouden van zakelijke contacten. LinkedIn blijkt het populairste platform voor zakelijk gebruik. Het zakelijke sociale netwerk wordt door bijna 94 procent van de respondenten gebruikt.

LinkedIn wordt gevolgd door Twitter (54 procent) en Facebook (27 procent). Ongeveer 85 procent van de respondenten gebruikt sociale media ook privé. Opvallend daarbij is dat ook LinkedIn, het medium dat juist is opgezet voor professioneel netwerken, privé ook het meest gebruikt wordt. Daarna volgen Facebook (44 procent) en Twitter (35 procent). Uit het onderzoek blijkt echter ook dat 65 procent sociale media niet ziet als een vervanging van persoonlijke netwerken. De eerste contacten via social media leiden in veel gevallen tot een face-to-face kennismaking.

Labels: ,

Mens evolueert langzamer dan werd aangenomen

Er zijn belangrijke aanwijzingen dat de menselijke evolutie langzamer gaat dan tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de universiteiten van Montreal en Boston. De onderzoekers merken op dat de genetische code van een baby gemiddeld zestig nieuwe mutaties bevat. Tot nu toe werd aangenomen dat een volgende generatie ongeveer honderd tot tweehonderd mutaties zou tellen.

"In principe kan men zeggen dat de evolutie van de mens zich één derde minder snel voltrekt dan tot nu toe werd aangenomen," merkt onderzoeker Philip Awadalla op tegenover het persbureau AFP. "Ook was het verrassend dat de mutaties werden vastgesteld bij de codes die zowel van de moeder als van de vader werden meegekregen. Tot nu toe namen wetenschappers aan dat vooral de erfelijke inbreng van de vader tot mutaties zou leiden, omdat erfelijk materiaal bij de productie van sperma vaker wordt gekopieerd dan bij de productie van eicellen.

Als de conclusies uit het onderzoek op grote schaal worden bevestigd, hebben ze volgens de onderzoekers grote consequenties voor bestaande theorieën over evolutie. "Mutaties zorgen voor genetische variatie en spelen daarom een belangrijke rol bij de evolutie," wordt er opgemerkt. "Op basis van het gemiddeld aantal genmutaties per generatie wordt bijvoorbeeld berekend hoe lang de aapachtige mensachtigen er over hebben gedaan om te evolueren tot de homo sapiens. De nieuwe onderzoeksresultaten geven aan dat de huidige berekeningen waarschijnlijk niet correct zijn."

Labels: ,

Medewerker zelf verantwoordelijk voor professionele ontwikkeling

De verantwoordelijkheid en het initiatief voor de ontwikkeling van de medewerker ligt meer bij de betrokkene zelf dan bij de organisatie. Dat zeggen bedrijfsleiders in een Nederlands onderzoek van het bureau Improvels. De onderzoekers stellen dat vooral van de hoger opgeleide medewerker wordt verwacht dat hij zelf initiatieven neemt bij het initiëren van leeractiviteiten. De taak van het bijsturen ligt volgens de respondenten zowel bij de werknemer als de werkgever.

Uit het onderzoek blijkt volgens Improvels een trend naar zelfgestuurd leren. "Waar de voorbije jaren de verantwoordelijkheid van leren en ontwikkelen meer bij de werkgever lag, merkt men op dat organisaties steeds meer de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers stimuleren," stippen de onderzoekers aan. "De werknemer neemt zelf de beslissing welke kant hij op wil en wat hij daarvoor nodig heeft. Hij is steeds meer zelf regisseur en hoofdrolspeler. Het is vervolgens aan de organisatie om hier de randvoorwaarden te scheppen."

Volgens Improvels moeten werknemers onder meer tijdens evaluatiegesprekken het initiatief naar zich toetrekken. "In de meeste organisaties zijn aan het begin van het jaar de doelstellingen voor de volgende twaalf maanden vastgesteld," merkt ze op. "Het halfjaargesprek is bij uitstek het ideale moment om deze doelstellingen te bespreken en waar nodig bij te sturen. Een goede voorbereiding bij het ingaan van het halfjaargesprek is het halve werk."

Labels:

Zakelijk flirten belangrijk voor behalen van succes

Zakelijk flirten speelt een belangrijke rol in het behalen van succes. Dat zegt de Nederlandse consulente Ina de Weert, auteur van het boek 'Zakelijk Flirten voor Dummies'. De Weert stelt daarbij dat mensen met zakelijk flirten hun eerste indruk en hun mate van succes kunnen beïnvloeden. Zakelijk flirten raakt volgens de consulente bijzonder veel factoren, zoals enthousiast overkomen, zelfvertrouwen en veerkracht tonen en het gebruik van humor.

"Er zijn heel wat overeenkomsten met het reguliere flirten," merkt de Weert op, verwijzend naar het oogcontact, de lichaamstaal, luisterbereidheid en charisma. Er zijn volgens de Weert echter ook verschillen. Vooral moet er bij zakelijk flirten afstand worden bewaard. Men mag niet te frivool worden. De consulente merkt op dat slechts 15 procent van de gemaakte indruk wordt bepaald door de inhoud van het gesprek. De rest wordt ingevuld door lichaamstaal.

Bij zakelijk flirten is volgens de Weert ook het geslacht van de gesprekspartner belangrijk. "Mannen zijn bijvoorbeeld korter van stof, terwijl vrouwen meer hechten aan de relatie met hun gesprekspartner," merkt de consulente op. "Met die verschillen kan men rekening houden. In gesprekken tussen mannen en vrouwen blijken mannen bijvoorbeeld vaker te interrumperen en trager op vragen te reageren. Vrouwen daarentegen laten vaker merken naar hun gesprekspartner te luisteren en het gesprek op een prettige manier gaande te willen houden."

Labels:

Hersenen kunnen hitkansen muziek voorspellen

Het controleren van de hersenactiviteit bij de luisteraar, kan mogelijk een aanwijzing geven over de hitkansen van muziek. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Emory University in de Verenigde Staten. Bij het beluisteren van hun favoriete muziek zouden tieners volgens de onderzoekers een verhoogde activiteit laten optekenen in het beloningscentrum van het brein. De onderzoekers stellen de hitkansen van muziek niet te kunnen voorspellen, maar zeggen wel een correlatie gevonden tussen de hersenactiviteit en het aantal singles dat uiteindelijk werd verkocht.

Onderzoeksleider Gregory Berns voert aan dat de reacties van tienerhersenen in staat bleken te zijn om ongeveer één derde van de nummers te voorspellen die meer dan twintigduizend keer zouden worden verkocht. Vooral zogenaamde flops zijn volgens de wetenschappers goed te voorspellen aan de hand van hersenreacties. Van de nummers die tot een zwakke reactie in het beloningscentrum van het brein leidde, werden in 90 procent van alle gevallen minder dan twintigduizend exemplaren verkocht.

In de top tien van het onderzoek bleken vijf nummers meer dan 50.000 exemplaren te verkopen. De enige nummers die meer dan een half miljoen exemplaren verkochten, bleken echter niet in de top tien van Berns te staan. Hij geeft ook toe dat er een aantal beperkingen zijn aan het onderzoek. Er waren immers minder dan dertig proefpersonen betrokken en de respondenten waren allemaal tieners, die slechts 20 procent van de totale muziekverkoop vertegenwoordigen. Toch stelt Berns dat het onderzoek betrouwbaar is. De hersenen kunnen immers geen misleidende reacties uitsturen.

Labels:

Opwinding achterliggende reden voor delen van informatie

Opwinding is wellicht de achterliggende reden waarom het individu beslist om verhalen, nieuws en informatie met anderen te delen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Jonah Berger, professor marketing aan de University of Pennsylvania. De onderzoeker merkt dat berichten die voor opwinding zorgen sneller worden gedeeld dan neutrale informatie. Ook wanneer het individu zelf opgewonden is, lijkt er volgens de onderzoeker een grotere bereidheid tot het delen van informatie.

"Berichten die relatief felle emoties zoals angst, boosheid of blijheid opwekken, worden sneller verspreid dan informatie die relatief rustige gevoelens, zoals droefheid of tevredenheid, tot gevolg hebben," merkt Jonah Berger op in het webmagazine ScienceDaily.com. "Wanneer men opgewonden is geraakt, wil men de oorzaak daarvan sneller delen met familie en vrienden." Onder meer de vaakst verstuurde online nieuwsberichten in kranten zoals The New New York Times lokken Berger relatief intensere emoties uit.

Berger noemt de resultaten van het onderzoek van belang voor onder meer marketeers die gebruik willen maken van sociale media. "Het is belangrijk om te weten welke informatie de consument bereid is om te delen," stipt de Amerikaanse onderzoeker aan. Niet alleen het opwindend karakter van de informatie kan echter aanleiding geven tot het delen van het bericht. Uit het onderzoek bleek immers dat respondenten die de opdracht kregen om gedurende één minuut ter plaatse te joggen, nadien meer geneigd waren om een bericht te delen dan collega's die een minuut rust hadden gekregen. (MH)

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Grieks parlement heeft tijdens een historische zitting het strenge en omstreden nationaal besparingsplan goedgekeurd. De regering van de Griekse premier George Papandreou slaagde erin een politieke meerderheid te vinden om 78 miljard euro te bezuinigen. Een bankroet is daardoor nipt vermeden. In het besparingsplan is voorzien dat tegen het midden van het decennium 28,4 miljard euro zal worden bespaard. Daarnaast moeten privatiseringen een bedrag van 50 miljard euro opleveren. Dit jaar zal een bedrag van 6,4 miljard euro bespaard moeten worden. De goedkeuring van het besparingsplan en van de uitvoeringsbesluiten was noodzakelijk voor verdere financiële steun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.


De Europese Commissie heeft aan Ierland de toestemming gegeven voor de ontmanteling van de financiële instellingen Anglo Irish Bank en Irish Nationwide Building Society. De Ierse regering zag zich door de financiële crisis verplicht om de banken te nationaliseren en had voor begin juli een fusie tussen beide bankinstellingen gepland. Een gedeelte van de activa van de betrokken banken was al overgedragen aan concurrende banken. Anglo Irish Bank was het belangrijkste slachtoffer van de crisis in Ierland. Uiteindelijk zorgde de kapitaalsinjectie in de Anglo Irish Bank en andere Ierse banken ervoor dat de Ierse overheidsschuld tot een recordhoogte van 32 procent steeg. Daardoor moest Ierland een reddingsplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aanvaarden.


De Spaanse spaarbank Bankia wil half juli een beursintroductie realiseren. De spaarbank hoopt met de beursgang een bedrag van 4,2 miljard euro te kunnen ophalen. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier gemeld. Bankia is de grootste spaarbank van Spanje en ontstond begin dit jaar uit een fusie van zeven Spaanse financiële instellingen. Hoewel het huidige economische klimaat niet optimaal is voor een beurs, ziet Bankia zich toch genoodzaakt om de operatie door te voeren. Dat moet de spaarinstelling immers toelaten aan de strengere kapitaaleisen van de Spaanse centrale bank te voldoen. Tegen begin maart volgend jaar zou Bankia volgens ramingen een extra bedrag van 2 miljard euro nodig hebben.


De landbouwsubsidies van de Europese Unie komen vaak terecht bij de verkeerde bestemmelingen. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Rekenkamer. Daarbij wordt opgemerkt dat een belangrijk gedeelte van de subsidies niet terecht komen bij landbouwer, maar wel onder meer bij investeerders die aan de gronden een heel andere bestemming geven. De Europese Rekenkamer stelde voor dat voor de toekenning van de subsidies striktere definities zouden worden opgesteld. Daardoor zouden betere controles mogelijk moeten worden. Op dit ogenblik zouden die definities veel te ruim zijn. De Europese Unie besteedt jaarlijks ongeveer 30 miljard euro aan bedrijfstoelagen voor landbouwers.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde is verkozen tot voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds. Daarmee wordt Lagarde de eerste vrouw aan het hoofd van de financiële instelling. Lagarde is bij de instelling de opvolgster van Dominique Strauss-Kahn, die wegens een seksschandaal ontslag moest nemen. Lagarde kreeg de steun van Europa, China, Rusland en de Verenigde Staten, die samen de meerderheid van stemmen hebben in het bestuur van de instelling. Lagarde is een juriste van opleiding en bracht het tijdens haar carrière tot hoofd van het advocatenkantoor Baker & McKenzie in Chicago. Zes jaar stapte ze in de Franse politiek. Het tijdschrift Forbes rekent haar tot één van de machtigste vrouwen ter wereld.


Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft een Californische wet verworpen die de verkoop van gewelddadige videogames aan minderjarigen verbiedt. Volgens het hooggerechtshof is de wet in strijd met de grondwet en het recht op vrijheid van meningsuiting. Het hof hield daarmee uitspraken van lagere rechtbanken in stand, die de Californische wet vier en twee jaar al onwettig hadden verklaard. De Californische overheid wilde boetes tot 1.000 dollar uitdelen aan winkeliers die de gewelddadige games aan minderjarigen verkochten of verhuurden. Het hooggerechtshof merkte op dat videogames net zoals boeken, toneelstukken en films ideeën en sociale boodschappen doorgeven en daardoor onder de regels van vrijheid van meningsuiting vallen.


Zonne-energie kan binnen drie tot vijf jaar goedkoper zijn dan elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Dit heeft Mark Little, hoofd onderzoek van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, gezegd. Door innovaties wordt het produceren van zonne-energie volgens Little steeds goedkoper. Als de prijs van zonne-energie tot maximaal 15 dollarcent per kilowattuur kan worden teruggebracht, zullen er volgens Little veel consumenten bereid zijn om zonne-energie te gebruiken. Een dergelijk prijsniveau is volgens Little haalbaar. General Electric maakte onlangs bekend een speciaal soort zonnepanelen ontwikkeld te hebben met een energieproductie die 12,8 procent hoger ligt dan bij de conventionele exemplaren. Het conglomeraat wil over twee jaar met de productie van de nieuwe versie starten.


Sexting is een fenomeen van alle leeftijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van Diane Kholos Wysocki, sociologe aan de University of Nebraska, bij bezoekers van de website ashleymadison.com, gespecialiseerd in ontrouw op het internet. Daarbij wordt opgemerkt dat ook bij vijftigplussers 40 procent van de website-bezoekers toegeeft aan sexting gedaan te hebben. Er wordt wel aangegeven dat sexting in de leeftijdsgroep tussen negentien en vierentwintig jaar iets vaker voorkomt dan in andere leeftijdscategorieën. Wysocki merkt op dat 64 procent van de respondenten ook toegeeft getrouwd te zijn. Ongeveer 70 procent van de respondenten heeft een diploma universitair onderwijs. De mediaan van het jaarinkomen van de bezoekers van de website bedraagt 86.000 dollar.


De ziekte van Alzheimer gaat door de vergrijzende wereldbevolking een steeds belangrijker invloed uitoefenen op de globale economie. Dat heeft Daisy Acosta, voorzitster van de organisatie Alzheimer Disease International, tegenover het Amerikaanse Congres gezegd. Op dit ogenblik zouden minstens 24 miljoen mensen aan die ongeneeslijke ziekte leiden. Tegen het midden van de eeuw zal dat echter opgelopen zijn tot 115 miljoen euro. Acosta noemt Alzheimer de ergste crisis op sociaal en medisch vlak van de eenentwintigste eeuw. Alzheimer kostte vorig jaar 604 miljard dollar. Dat is 1 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product. Toch wordt volgens Acosta relatief weinig geïnvesteerd in onderzoek naar de ziekte in vergelijking met research naar andere aandoeningen.


Slechts 21 procent van de consumenten is geïnteresseerd om producten aan te kopen met een mobiele geldbeugel en verwacht dat die toepassing in zijn volgende telefoon wordt aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Retrovo. Opgemerkt wordt dat 53 procent van de consumenten aangeeft niet geïnteresseerd te zijn in een mobiele geldbeugel, terwijl 26 procent niet weet wat near field communication of een mobiele geldbeugel is. De interesse in een mobiele geldbeugel varieert echter tussen de verschillende generaties. Daarbij wordt opgemerkt dat in de leeftijdscategorie tussen achttien en vijfendertig jaar een veel grotere interesse leeft voor mobiele geldbeugels dan bij vijftigplussers. Ook mannen (27 procent) tonen een grotere interesse dan vrouwen. (15 procent).


Afro-Amerikanen en Latino-Amerikanen voelen zich gelukkiger dan hun blanke landgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de Afro-Amerikanen zegt zich heel gelukkig te vinden. Dat is een stijging met 4 procentpunten tegenover vorig jaar. Bij Latino-Amerikanen werd wel een terugval van 39 procent tot 35 procent opgetekend, maar toch blijven ze boven het niveau van de blanke Amerikanen, die een status-quo lieten optekenen tegenover vorig jaar. Latino-Amerikanen scoren op de geluksindex van Harris sinds twee jaar beter dan hun blanke landgenoten. Er wordt aan toegevoegd dat ook hoger opgeleiden (35 procent) zich gelukkiger gevoelen dan Amerikanen die geen hoger onderwijs hebben genoten (32 procent).


Televisie is een belangrijke compagnon van tablet-computers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat ongeveer 30 procent van de tablet-tijd wordt gespendeerd voor het televisietoestel. Het bed is met 21 procent de tweede meest populaire locatie. Bij smartphones gaat volgens de onderzoekers 20 procent van de tijdsbesteding naar de televisie-omgeving, tegenover 11 procent voor het bed. Daarentegen blijkt een e-reader slechts voor 15 procent van de totale tijdsbesteding in de televisie-omgeving te worden gebruikt, maar wel wordt 37 procent van de consumptie opgetekend in bed.


De potentiële eerste generatie bestuurders die zal overstappen op een elektrische wagen beschouwt zichzelf als milieubewust, technologisch onderlegd, trendsetter en politiek actief. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van consulent Deloitte. Er wordt aan toegevoegd dat deze early adopters vooral terug te vinden zijn in de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar (59 procent). Bovendien heeft 38 procent een diploma hoger onderwijs. Er wordt aan toegevoegd dat mannen 60 procent van de potentiële eerste generatie elektrische autobestuurders vertegenwoordigen. Deloitte merkt op dat de bestuurders ook in de hogere inkomensklasse moet worden gezocht, want 43 procent heeft een jaarinkomen van meer dan 50.000 dollar per jaar.


In de Amerikaanse staat Californië is onlangs gestart met de aanleg van de grootste energiecentrale op zonne-energie van de wereld. De installatie moet evenveel stroom opleveren als een kerncentrale. Het project in de woestijn bij Blythe, 350 kilometer ten oosten van Los Angeles, moet over twee jaar operationeel worden en bijna duizend megawatt stroom leveren. Dat is genoeg voor de energievoorziening van maximaal 750.000 huishoudens. De centrale krijgt enorme paraboolspiegels om het zonnelicht te bundelen. De installatie is een initiatief van de Duitse firma Solar Millennium. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 3 miljard euro. Over vijfentwintig jaar moet 80 procent van de Amerikaanse energie uit hernieuwbare bronnen komen.


Anderhalfverdieners vormen de grootste categorie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Twintig jaar geleden vormden anderhalfverdieners, waarbij één partner voltijds werk en de tweede een deeltijdse baan heeft, 23 procent van de totale arbeidspopulatie. Dat was het voorbije jaar echter al opgelopen tot 43 procent. Bij gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar is zelfs meer dan de helft anderhalfverdiener. Er wordt aan toegevoegd dat in 95 procent van de gevallen de mannelijke partner een voltijdse baan heeft. Er wordt aan toegevoegd dat vrouwen in een deeltijdse baan meestal geen voorstander zijn van een voltijdse betrekking. Mannen met een deeltijdse baan willen vaak wel een voltijdse betrekking.


Meer Nieuws

Thursday, June 30, 2011

Overschakeling op landbouw heeft de mens kleiner gemaakt

De uitvinding van landbouw heeft er mogelijk voor gezorgd dat de gemiddelde lichaamsgrootte van mensen is afgenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Cambridge. De onderzoekers stellen dat uit studies van menselijke botten en schedels is gebleken dat het gemiddelde lichaamsgewicht van de mens tienduizend jaar geleden tussen 80 kilogram en 85 kilogram bedroeg. Het gemiddelde hersenvolume zou tijdens dezelfde periode zijn gedaald van 1.500 kubieke centimeter naar 1.350 kubieke centimeter.

"Onderzoeksleider Marta Lahr voert aan dat de afname van het lichaamsgewicht kan worden gekoppeld aan het verdwijnen van de jager-verzamelaar en de opkomst van de landbouwer," merkt het webmagazine Psychorg.com op. "Uit het onderzoek is gebleken dat de afname van het gemiddeld gewicht ongeveer gelijk bleek te lopen met de opkomst van de landbouw ongeveer negenduizend jaar geleden." Lahr noemt de afname een logisch gevolg van de overschakeling naar een sedentaire levensstijl.

"Het verbouwen van gewassen leidde tot een overvloed aan bepaalde soorten voedsel, maar bracht ook tekorten aan vitaminen en mineralen met zich mee," voert Lahr aan. "Door de overschakeling naar landbouw werd bijvoorbeeld in China overgeschakeld naar een rijstmenu. Die voeding omvat echter slechts een geringe hoeveelheid vitamine b, die essentieel is voor de groei." De inkrimping van de menselijke hersenen kan volgens Lahr echter niet door de opkomst van de landbouw worden verklaard.

Volgens de onderzoekster heeft de evolutie van het menselijk lichaam er echter voor gezorgd dat de hersenen efficiënter werken en minder energie verbruiken. "Daardoor is het formaat waarschijnlijk iets afgenomen," veronderstelt Marta Lahr.

landbouw, gezondheid, voeding

Labels:

Meer vertrouwen in collega dan in levenspartner

Vele werknemers nemen sneller hun collega's in vertrouwen dan hun levenspartner. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het ecommerce-bedrijf StinkyInk.com. De onderzoekers merken daarbij op dat collega's op de werkvloer lange tijd met elkaar doorbrengen en dus elkaar in veel gevallen ook bijzonder goed leren kennen. Dat zou ertoe leiden dat werknemers vaker elkaar in vertrouwen nemen en ook een diepere band opbouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 20 procent van de Britse werknemers zijn geheimen liever vertelt aan collega's op de werkvloer dan aan zijn partner. Bovendien geeft 22 procent van de respondenten aan meer toegewijd te zijn aan zijn collega's dan aan zijn levenspartner. Bijna een kwart stelde dagelijks beter over te kunnen met zijn collega's dan met zijn partner. Eén op tien zou zelfs liever met vrienden op vakantie gaan dan met zijn partner.

De onderzoekers merken op dat collega's minstens geheimen van elkaar kennen die voor de partner verborgen zijn gebleven. "De onderzoekers merken op dat een goede relatie met de collega's positief moet worden benaderd," aldus het webmagazine Newslite.tv. "Het is uiteraard veel aangenamer om te werken met mensen die men tot zijn vriendenkring rekent. Anderzijds lijkt het niet altijd verstandig om collega's in plaats van de partner in vertrouwen te nemen."

Labels:

Frequentie gewapende conflicten blijft toenemen

De frequentie van militaire incidenten en oorlogen is tussen de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw jaarlijks gemiddeld met 2 procent toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Warwick en de Humboldt University. De onderzoekers merken op dat gewapende conflicten worden gestimuleerd door economische groei en het trekken van nieuwe grenzen en de oprichting van nieuwe staten.

"Er wordt vaak vanuit gegaan dat de wereld een periode van relatieve vrede doormaakt, maar uit het onderzoek van de University of Warwick en de Humboldt University, toont aan dat het aantal conflicten tussen staten constant is toegenomen. Tussen de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste wereldoorlog werden gemiddeld zes conflicten per jaar opgetekend. De periode van de twee wereldoorlogen telde zeventien conflicten per jaar. Tijdens de Koude Oorlog steeg dat verder naar eenendertig conflicten per jaar en in de jaren negentig naar zesendertig conflicten per jaar."

De onderzoekers merken op dat tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw 47 staten werden gesteld. Tien jaar geleden werden daarentegen 187 naties geregistreerd. "Wanneer nieuwe staten worden opgericht, verhoogt ook het risico op conflicten," voert onderzoeksleider Mark Harrison aan. Volgens Harrison heeft de economische groei de oorlogsvoering relatief goedkoper gemaakt, waardoor één rem voor het starten van een militaire conflicten gedeeltelijk is weggevallen.

"Productiviteitsgroei, democratie en handelsmogelijkheden zouden politici moeten aanzetten om zoveel mogelijk naar vrede te streven," merkt Harrison nog op. "Maar diezelfde elementen hebben de oorlog ook goedkoper gemaakt. Er worden niet meer gewapende conflicten opgezet omdat de betrokken partijen dat willen, maar omdat ze dat kunnen."

Labels:

Workaholics moeten zich op sportactiviteiten gooien

Alleen sociale en sportieve activiteiten zorgen ervoor dat werknemers herstellen van een dagelijkse werkdag. Televisie en huishoudelijk werk zouden het tegenovergestelde effect bereiken. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De onderzoekers merken op dat 80 procent van de Nederlanders zijn vrije tijd besteedt aan activiteiten die geen herstelpotentie hebben. Ook sociale en fysieke activiteiten zorgen volgens de onderzoekers alleen voor een herstel wanneer de werknemer daar echt plezier in vindt.

De onderzoekers merken op dat bij sociale activiteiten ook een onderscheid moet worden gemaakt tussen werk en privé. Daarbij wordt opgemerkt dat het voor de werknemer beter is om 's avonds helemaal los te komen van het werk en het dus beter is om met vrienden en bekenden af te spreken dan met collega's. Er wordt aan toegevoegd dat ook een goed telefoongesprek ertoe kan bijdragen om met een beter gevoel te gaan slapen en de volgende dag meer energie te hebben.

Er wordt gewaarschuwd dat passiviteit geen enkele bijdrage levert aan het herstel, ook wanneer men het bijzonder leuk zou vinden om bijvoorbeeld naar een televisieprogramma of een film te krijgen. Die passtiviteit zorgt volgens de onderzoekers niet voor de nodige ontstressing en levert ook geen bijdrage aan een gelukkiger gevoel. Ook wordt opgemerkt dat bij de invulling van de vrije tijd de persoonlijkheid een belangrijke rol speelt.

Voor workaholics is volgens de onderzoekers sport aangewezen, terwijl sociale activiteiten meer geschikt zijn voor extraverten dan voor introverten. Die laatste categorie zou immers moeite moeten investeren in sociale activiteiten.

Labels:

Lidstaten Europese Unie voeren duurzaam bosbeleid

Het voorbije jaar vertegenwoordigden bossen ongeveer 40 procent van de totale landoppervlakte in de Europese Unie. Daarmee vertegenwoordigde de Europese ongeveer 4 procent van de wereldwijde bosgebieden. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Driekwart van de Europese bosgebieden is volgens Eurostat beschikbaar voor de houtproductie. Er wordt aan toegevoegd dat de houtaangroei in Europa de houtkap met meer dan één derde overstijgt.

Uit het onderzoek van Eurostat blijkt dat de Europese Unie het voorbije jaar 178 miljoen euro bosgebieden telde. Finland, Zweden en Slovenië tellen proportioneel de grootste bosoppervlakte, gevolgd door Letland, Spanje en Estland. De grondoppervlakte van deze top zes lidstaten wordt voor meer dan de helft ingenomen door bos. Malta, Nederland, Ierland en Groot-Brittannië hebben daarentegen proportioneel de kleinste bosoppervlaktes.

Er wordt aan toegevoegd dat in Denemarken en Luxemburg 98 procent van de bosoppervlakte beschikbaar is voor houtkap. In Portugal is 50 procent van de bosoppervlakte beschikbaar voor commerciële doeleinden, maar in Cyprus is dat gedaald tot 11 procent. Uit het feit dat bosgebieden met commerciële mogelijkheden een grotere aanplant dan houtkap kennen, betekent volgens Eurostat dat de lidstaten van de Europese Unie een duurzaam bosbeleid voeren. Alleen in Nederland zijn de aanplant en houtkap even groot.

Labels: , ,

Generatiekloof op werkvloer wordt overdreven

De generatiekloof op de werkvloer is minder groot dan algemeen wordt verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers de Nyenrode Business Universiteit. De onderzoekers voeren aan dat de verschillende generaties op de werkvloer dezelfde waarden belangrijk vinden en bovendien ook een voorkeur vertonen voor hetzelfde type manager. Wel blijkt er een verschil in het belang dat deze verschillende generaties hechten aan die waarden en de manier van leiderschap. Jongere generaties hebben zouden hogere verwachtingen in het werk en de manager koesteren.

De onderzoekers stellen dat alle generaties een goede balans tussen werk en privé als de belangrijkste prioriteit naar voor schuiven. Daarnaast wil men een betekenisvolle activiteit met een impact op lange termijn. Op de derde plaats staat een goede werksfeer. De onderzoekers voegen er aan toe dat vooral de jonge millennial-generatie een groot belang hecht aan een goede werksfeer. Ook willen de millennials meer zekerheid dan de babyboomers, die de oudste generatie op de werkvloer vormen.

Er wordt aan toegevoegd dat de babyboomers opvallend veel belang hechten aan hun loopbaanontwikkeling. Ook blijkt deze groep de mogelijkheid te willen krijgen om al zijn capaciteiten te gebruiken en wil zich ook niet laten begrenzen door een werkomschrijving. "De babyboomers willen zelf realisaties opzetten waar de werkgever baat bij heeft en die zij als een erfenis voor het bedrijf achter kunnen laten," stippen de onderzoekers aan. Als manager willen alle generaties een leider die inspireert, stimuleert, uitdaagt en coacht.

Labels:

Amerikaanse consument heeft opnieuw meer vertrouwen in media

Het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in het nieuws in de kranten en televisie is het voorbije jaar opnieuw licht gestegen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de media bereikte vier jaar geleden een absoluut dieptepunt, maar heeft zich sindsdien stelselmatig gedeeltelijk hersteld. Het vertrouwen blijft echter nog beduidend onder het niveau van de jaren negentig en het begin van deze eeuw.

Uit het onderzoek blijkt dat 28 procent van de Amerikaanse bevolking relatief veel vertrouwen heeft in het krantennieuws. Dat is een stijging met 3 procentpunten tegenover het jaar voordien. Daarnaast zegt 27 procent relatief veel vertrouwen te hebben in het televisienieuws. Dat betekent een toename met 5 procentpunten op tegenover vorig jaar. Vier jaar geleden was het vertrouwen in het krantennieuws gedaald tot amper 22 procent, terwijl het televisienieuws toen een score van 23 procent bereikte.

In het midden van de jaren negentig stond het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten in het televisienieuws nog op 46 procent en bleef tot zeven jaar geleden op ongeveer 35 procent staan. Ook het vertrouwen in de kranten bleef tijdens die periode rond datzelfde niveau variëren. Er wordt aan toegevoegd dat het herstel van het vertrouwen in het nieuws in alle bevolkingscategorieën wordt opgemerkt. De grootste vooruitgang werd opgemerkt bij mannen tussen dertig en vijftig jaar.

Verenigde Staten, media, nieuws

Nieuwsoverzicht

Nokia en Siemens zijn er niet in geslaagd om een akkoord te sluiten met kandidaat-overnemers voor hun joint-venture Nokia Siemens Networks, producent van telecomnetwerken. De gesprekken zouden nog niet helemaal zijn afgebroken, maar volgens waarnemers is de kans op een akkoord erg klein geworden. Enkel een consortium van de private-equitygroepen Gores Group en Platinum Equity zou nog mogelijk kandidaat zijn. Nokia en Siemens proberen de joint-venture al langere tijd van de hand te doen. Nokia Siemens Networks heeft wereldwijd 73.000 mensen in dienst en is één van de grootste telecomfabrikanten ter wereld. Mogelijk zullen Nokia en Siemens nu opnieuw extra investeren in de alliantie.


De Amerikaanse baseballclub Los Angeles Dodgers heeft bij de Amerikaanse rechtbank een aanvraag voor een bescherming tegen zijn schuldeisers ingediend. De baseballclub moet nog vele miljoenen dollars betalen aan verschillende oud-spelers. Met een claim van 21 miljoen dollar zou gewezen speler Manny Ramirez de grootste schuldeiser van de club zijn. Juridische adviseurs van vastgoedtycoon Frank McCourt, eigenaar van de Los Angeles Dodgers, stellen dat de beschermingsprocedure nodig is om de club te saneren. De beschermingsprocedure wordt gezien als een laatste poging om te beletten dat de club zou worden overgenomen door de Major League Baseball, die sinds april al de dagelijkse leiding van de Los Angeles Dodgers in handen heeft genomen.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatie-appatatuur, heeft zijn verwachtingen voor het lopende jaar gevoelig naar beneden bijgesteld. De inkomsten uit de verkoop van losse navigatietoestellen vallen nog zwaarder tegen dan eerder was voorzien. Het is de tweede keer dit jaar dat TomTom de omzetverwachting naar beneden schroeft. De Europese markt voor de losse navigatieapparatuur zal dit jaar met 10 procent dalen. In de Verenigde Staten is er volgens TomTom zelfs sprake van een verwachte inkrimping met 30 procent. TomTom verwacht dit jaar een omzet tussen 1,225 miljard euro en 1,275 miljard euro te realiseren. Eerder was er sprake van 1,425 miljard euro en 1,475 miljard euro.


Amerikaanse consumenten hebben tijdens de maand mei evenveel uitgegeven als de maand voordien. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel bekend gemaakt. Tijdens de maand mei werd nog een groei met 0,3 procent opgetekend. Voor de eerste keer in bijna een jaar kon er geen groei in de Amerikaanse consumentenbestedingen worden opgetekend. Vooral de uitgaven aan nieuwe auto's en motorfietsen daalden, onder meer door de problemen in de Japanse industrie. De zware natuurrampen van de maand maart in Japan blijken nog altijd te zorgen voor verstoringen in de levering van Japanse goederen. De prijzen van de consumptiegoederen stegen tijdens de maand mei met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste groei sinds augustus vorig jaar.


De Britse financiële groep HSBC Holdings gaat zijn Saudische investeringsdivisie fuseren met het Saudisch-Britse SABB Securities. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De activiteiten zouden worden samengebracht in het nieuw bedrijf HSBC Saudi-Arabia. SABB Securities zou 51 procent van de nieuwe entiteit in handen krijgen, maar HSBC Holdings zou de controle over SABB Securties behouden. De toezichtouders hebben de fusie goedgekeurd en HSBC verwacht dat de deal eind dit jaar rond zal zijn. Saudi-Arabië heeft de grootste economie van de Arabische Golf. Veel regionale en internationale bedrijven worden aangetrokken door de sterk groeiende economie en de olierijkdom.


Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in juni onverwacht teruggevallen tot het laagste peil in zeven maanden. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Conference Board. Tijdens de maand mei werd nog een score van 61,7 punten opgetekend, maar dat is tijdens de maand juni teruggevallen tot 58,5 punten. Bij de Amerikaanse hoogconjunctuur werd een score van meer dan 90 punten geregistreerd. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse consumenten tijdens de maand juni zowel de arbeidsmarkt als de economische situatie minder optimistisch inschatten dan de maand voordien. Ook de vooruitzichten voor de volgende zes maanden waren minder gunstig dan tijdens de maand mei.


De Maleisische actrice Michelle Yeoh, die een contract heeft getekend om de Birmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi te vertolken in de film 'The Lady' van de Franse regisseur Luc Besson, is de toegang tot Birma geweigerd. Bij een reis naar Birma bleek ze bij de aankomst in de stad Yangon op de zwarte lijst van de Birmaanse overheid te staan. Nog dezelfde dag zou de Maleisische actrice het land zijn uitgezet. Het is niet de eerste keer dat de regering van Birma bezoekers bij aankomst in het land weigert een visum te verstrekken. Al jarenlang wordt onder meer aan journalisten en critici van het Birmaanse regime de toegang tot het land ontzegd.


Het Franse internetbedrijf 1plusV heeft bij een rechtbank in Parijs het Amerikaanse internetconcern Google aangeklaagd. Google zou op oneerlijke wijze Franse concurrenten uit de markt hebben gedrukt. Het Franse bedrijf eist een schadevergoeding van 419 miljoen dollar. Het Franse bedrijf beheert meer dan dertig gespecialiseerde zoekmachines in Frankrijk. Volgens 1plusV is het voor gebruikers echter onmogelijk om de betrokken websites te vinden via de zoekmachine van Google. Het Franse bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat achter die vaststelling een gerichte strategie van Google schuil gaat. Door het gebrek aan een hoger ranking loopt het Franse internetbedrijf reclame-inkomsten mis.


De West-Europese Unie houdt op te bestaan. Met een leeftijd van 63 jaar is de West-Europese Unie de oudste economisch-militaire alliantie in het westelijke halfrond. De organisatie met de komst van het Verdrag van Lissabon al zijn bevoegdheden overgaan naar de Europese Unie. De beslissing om de West-Europese Unie te ontbinden dateert al van eind maart vorig jaar. De West-Europese Unie werd in het leven geroepen door het Verdrag van Brussel. Van vijf stichtende leden groeide de organisatie uit tot een alliantie van de tien vaste leden België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Spanje, Griekenland, Italië, Portugal en Groot-Brittannië, aangevuld met achttien partnerlanden en zogenaamde observers.


De Duitse autobouwer Volkswagen kan in de raad van bestuur van vrachtwagenproducent MAN slechts twee zetels krijgen. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Ferdinand Piëch, topman van Volkswagen, had gehoopt vijf van de acht zetels in de raad van bestuur van de vrachtwagenproducent te kunnen innemen. Drie van de kandidaten van Volkswagen zouden ook zetelen in de bestuursraad van Scania, concurrent van MAN. De Europese Commissie vreesde echter dat Volkswagen daardoor te dominant zou kunnen worden op de vrachtwagenmarkt. Volkswagen heeft één derde van de aandelen van MAN in bezit. Volkswagen wil met dochter Scania en MAN één groot vrachtwagenconcern creëren.


Het parket van Parijs is onlangs een onderzoek opgestart naar de rol die hoge functionarissen gespeeld hebben in de afwikkeling van het dossier rond zakenman Bernard Tapie. Daarbij wordt nagegaan of de functionarissen zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik. De geviseerde functionarissen voerden het vonnis uit dat drie arbitragerechters op verzoek van Frans minister van economie Christine Lagarde hadden geveld in een geschil tussen de zakenman Bernard Tapie en de bankgroep Crédit Lyonnais over de verkoop van de sportartikelenfabrikant Adidas. De arbitragerechters kenden Tapie een schadevergoeding van bijna 400 miljoen euro toe. De opening van het onderzoek kwam ongelegen voor de kandidatuur van Lagarde bij het Internationaal Monetair Fonds.


De belastingdienst van de Chinese hoofdstad Peking wil ongeveer 1,3 miljoen euro aan achterstallige belastingen en boetes vorderen van de onlangs vrijgelaten Ai Weiwei. Dat heeft Liu Xiaoyuan, een vriend van de Chinese kunstenaar, gezegd. De belastingdienst heeft Ai Weiwei een bericht gestuurd waarin hem is medegedeeld dat hij voor 540.000 euro aan achterstallige belastingen heeft uitstaan en een boete van 770.000 euro dient te betalen. De kunstenaar en activist kreeg drie dagen om bezwaar aan te tekenen. Ai Weiwei werd onlangs na een detentie van bijna drie maanden vrijgelaten. Volgens de Chinese autoriteiten heeft hij zich schuldig gemaakt aan belastingontduiking, hoewel vermoed wordt dat zijn activisme de echte reden van zijn arrestatie was.


De laatste testfase van de Dreamliner, het jongste vliegtuig van de Amerikaanse constructeur Boeing, is ingegaan. In die fase worden de laatste proeven uitgevoerd voordat het toestel de benodigde certificaten kan krijgen om commercieel ingezet te worden. Boeing zegt ervan uit te gaan dat de certificering snel rond zijn, zodat All Nippon Airways (ANA), de eerste klant voor de Dreamliner, in augustus of september het eerste exemplaar in ontvangst kan nemen. Bij de laatste testen wordt onder andere gekeken naar de reacties van het toestel op buitengewone omstandigheden, zoals een zweefvlucht met uitgeschakelde motor. De serie proeven gebeuren met een Dreamliner met Rolls-Royce motoren. Voor de versies met motoren van General Electric is een apart testprogramma voorzien.


Het Spaanse parlement heeft ingestemd met een verhoging van de pensioenleeftijd van vijfenzestig naar zevenenzestig jaar. De hervorming van het pensioenstelsel is één van de maatregelen van de Spaanse regering om het stelsel van sociale zekerheid voor de langere termijn veilig te stellen. De Spaanse regering presenteerde de plannen voor de pensioensector in januari van dit jaar. De hervorming van het pensioenstelsel maakt deel uit van een reeks economische maatregelen die de Spaanse socialistische partij had voorgesteld om fiscale onevenwichtigheden te verminderen en de concurrentiekracht van het land te vergroten. De pensioenwet moet nu nog langs het Spaanse hogerhuis voor een volledige ratificatie.


Het aantal Amerikaanse gezinnen met een e-reader is op een half jaar tijd gevoelig gestegen. Bij de tablets werd een veel bescheidener groei optekend. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Pew Internet Research, meldt Webwereld. In november vorig jaar beschikte 5 procent van de Amerikaanse gezinnen over een tablet. In de maand mei was dat gestegen naar 8 procent. Het aantal gezinnen met een e-reader steeg daarentegen van 6 procent naar 12 procent. Uit het onderzoek bleek dat 3 procent van de Amerikaanse volwassenen zowel een e-reader als een tablet heeft. Ook blijkt dat tablets vooral populair zijn bij jonge volwassenen, terwijl oudere Amerikanen steeds meer van een desktop naar een laptop overschakelen.


Meer Nieuws

Wednesday, June 29, 2011

Bijna helft durfkapitaal gaat naar sociale media

Tijdens het eerste kwartaal van dit decennium heeft durfkapitaal een bedrag van 2,52 miljard dollar geïnvesteerd in sociale media. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Social Media Influence. Daarbij werd een bedrag van 1,6 miljard dollar geïnvesteerd in sociale netwerken. Het saldo werd geïnvesteerd in sociaal gaming (65,6 miljoen dollar), sociale commerce (420,2 miljoen dollar), sociale business (110 miljoen dollar), sociale data-analyse (62,6 miljoen dollar), sociale marketing (109,2 miljoen dollar) en sociale applicaties en tools (146,1 miljoen dollar).

De onderzoekers merken dat de markt werd gedomineerd door Facebook, dat 1,5 miljard dollar durfkapitaal vergaarde. "Daarmee nam Facebook weliswaar het grootste gedeelte in de categorie sociale netwerken voor zijn rekening, maar toch blijft nog een bedrag van 1 milard dollar over voor andere bedrijven," aldus het webmagazine The Social Graf. "Naast Facebook werden nog vijfenvijftig andere overeenkomsten gesloten, gaande van 377 miljoen dollar voor Groupon tot ongeveer 1 miljoen dollar voor Backtype."

Andere grotere projecten waren Rovio (42 miljoen dollar), Color (41 miljoen dollar) en Hubspot (32 miljoen dollar). Waarnemers noemen de investering van 2,52 miljard dollar durfkapitaal indrukwekkend, aangezien de totale investeringen van durfkapitaal tijdens het eerste kwartaal een niveau behaalden van 5,9 miljard dollar. "Dat betekent dat sociale media tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 43 procent van alle bestedingen aan durfkapitaal vertegenwoordigden."

Labels: ,

Abu Dhabi heeft ontwikkelingsplan voor twintig jaar

Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft een plan voor urbanistische ontwikkeling voor de volgende twintig jaar bekend gemaakt. Het plan is naar eigen zeggen bovendien voldoende flexibel opgevat om te kunnen antwoorden op wereldwijde economische veranderingen. Het plan omvat onder meer investeringen in de renovatie van de bestaande infrastructuur om op de bevolkingsgroei te kunnen inspelen en nieuwe ontwikkelingen zoals de huisvesting van 50.000 mensen, winkelcentra wegen en openbaar vervoer. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

"De ontwikkelaars zeggen dat bij het project vooral aandacht werd besteed aan de bewandelbaarheid en de leefbaarheid van de stad, waarin onder meer technologieën zijn voorzien om de residenten te beschermen tegen de zon en temperaturen die boven de 50 graden celsius uitstijgen," merkt Arabian Business op. "In het plan wordt voorzien dat Abu Dhabi tot het midden van het decennium een economische groei met 7 procent zal kennen. De periode daarop wordt rekening gehouden met een groei van 6 procent."

Abu Dhabi, dat ongeveer 7 procent van de wereldwijde olievoorraden vertegenwoordigt, wil de volgende twintig jaar 500 miljard dollar investeren in industrie en toerisme. De vastgoedsector van het emiraat blijft echter, samen met buur Dubai, met belangrijke problemen geconfronteerd worden. Sinds een piekperiode drie jaar geleden, zijn de vastgoedprijzen in Abu Dhabi met 55 procent teruggevallen. Volgens een aantal analisten moet rekening gehouden worden met een verdere terugval tussen 25 procent en 30 procent.

Labels:

Nissan streeft naar wereldwijd marktaandeel van 8 procent

De Japanse autobouwer Nissan Motor wil over zes jaar een wereldwijd marktaandeel van 8 procent hebben. Dat heeft Carlos Ghosn, chief executive van Nissan Motor, gezegd tijdens de voorstelling van het nieuwe zesjarenplan van de Japanse autobouwer. Voor die groei wordt onder meer gerekend op markten zoals China, Brazilië, Rusland en India. Eind maart van dit jaar had Nissan Motor een wereldwijd marktaandeel van 5,8 procent.

"Carlos Ghosn merkte op dat Nissan een bijzonder goede uitgangspositie heeft om zijn groeiplannen te realiseren, aangezien de Japanse autobouwer geen enkel probleem heeft op het gebied van cashreserves, marktpenetratie of product-portfolio," aldus de krant Japan Today. "Het toekomstplan van Ghosn steunt gedeeltelijk op de duurzame technologie die de Japanse autobouwer heeft ontwikkeld rond de elektrische Nissan Leaf."

Carlos Ghosn verwacht dat Nissan samen met zijn Franse zustermerk Renault over zes jaar 1,5 miljoen elektrische voertuigen zal verkopen. Er wordt aan toegevoegd dat Nissan volgend jaar in China een productie-capaciteit van 1,2 miljoen auto's zal hebben opgebouwd. Daarmee wordt China wereldwijd de grootste markt voor de Japanse autobouwer. Op dit ogenblik heeft Nissan in China een marktaandeel van 6,2 procent, maar dat zou over zes jaar moeten worden opgetrokken tot 10 procent.

Labels: ,

Filmindustrie start piraterij-geding tegen British Telecom

De Britse Motion Picture Association (MPA) heeft aan een rechtbank gevraagd om het bedrijf British Telecom (BT) te verplichten om de toegang tot de website Newzbin, waar links naar piraten-versies van populair bioscoopfilms worden aangeboden, te blokkeren. Het is de eerste keer dat in Groot-Brittannië geprobeerd wordt om op die manier piraterij te bestrijden. De Britse filmfederatie stelt in eerste instantie British Telecom te viseren omdat het concern de grootste internet-provider is van Groot-Brittannië.

De Britse filmfederatie wil dat British Telecom dezelfde techniek toepast op Newzbin als op pedofielensites. Newzbin is alleen voorbehouden aan leden, maar biedt een grote voorraad illegaal filmmateriaal dat op discussie-forums van Usenet is terug te vinden. British Telecom is met 5,6 miljoen klanten niet alleen de grootste internet-aanbieder op de Britse markt, maar biedt zijn blokkerings-technologie Cleanfeed ook aan een aantal andere grotere Britse providers aan. Een vonnis tegen British Telecom zou dan meteen ook gelden voor die andere providers.

De Britse Motion Pictures Association startte vorig jaar zijn acties tegen Newzbin, waarbij het Britse hooggerechtshof de website uiteindelijk verplichtte om de gecontesteerde content te verwijderen. Newzbin ging daarop in vereffening, maar zijn activa, met inbegrip van de webdomeinen, werden verkocht aan nieuwe eigenaars. Die zetten vanop de Seychellen een nieuwe website op. De Britse filmfederatie merkt op dat Newzbin geen respect heeft voor de Britse wetgeving en op een onaanvaardbare massieve en commerciële schaal zich aan piraterij schuldig blijft maken.

Labels: , , ,

Biotechnologie wordt grote prioriteit van Chinese economie

China gaat de volgende vijf jaar 2 triljoen yuan investeren in wetenschap en technologie. Dat komt overeen met een bedrag van 308,5 miljard dollar. Daarbij zal biotechnologie als een belangrijke prioriteit naar voor geschoven worden. Dat heeft Liu Yandong, de Chinese minister van financiële zaken, bekend gemaakt. De investeringen zouden één miljoen banen moeten creëren en onder meer de impact van de meest voorkomende vervuilende producten met 10 procent terugschroeven.

"De Chinese regering zal volgens Liu Yandong verder inspanningen blijven doen om biotechnologie te combineren met economische ontwikkeling en de verbetering van de levensomstandigheden van de Chinese bevolking," aldus de Chinese krant China Daily. "Hij voerde daarbij aan dat biotechnologie onder meer gebruikt zal worden om rampen te voorkomen en de gevolgen van die grote incidenten af te zwakken, het leefmilieu te beschermen, de bouwsector duurzamer te maken en de klimaatverandering onder controle te houden."

Yandong voegde er aan toe dat de jongste innovaties in biotechnologie zouden gebruikt worden om te garanderen dat de kwaliteitsnormen voor voeding, hygiëne, gezondheid en geneesmiddelen worden gerespecteerd. Er wordt onder meer opgemerkt dat er 20 miljard yuan zal worden geïnvesteerd in innoverende geneeskunde, de teelt van nieuwe variëteiten van genetisch gemodificieerde organismen en de preventie en controle van virale hepatitis en andere infectieziektes.

Biotechnologie zou onder meer het leven van de gemiddelde Chinees met één jaar moeten verlengen en de kindersterfte tot 12 procent terug te schroeven. De stad Tianjin werpt op een centrum voor de productie van biotechnologie-producten in China geworden te zijn.

Labels: ,

Repressieve online maatregelen bedreigen innovatie

Een Amerikaanse wetsvoorstel om de online piraterij te bestrijden, zou de Amerikaanse innovatie en investeerders een duidelijk nadeel bezorgen in de wereldwijde economie. Dat heeft een groep van meer dan vijftig investeerders en internet-experts - waaronder Marc Andreessen, Esther Dyson en Fred Wilson - opgemerkt in een brief aan het Amerikaanse Congres. De ondertekenaars merken op dat gebruikers de geblokkeerde content immers gewoon beroep zouden doen op buitenlandse diensten, die ongrijpbaar blijven voor de Amerikaanse wet.

"Met het wetsvoorstel wil de Amerikaanse overheid aan rechtenhouders de mogelijkheid bieden om online providers te verplichten de toegang tot bepaalde content te blokkeren," aldus het webmagazine Online Media Daily. "Ook zoekmachines zoals Google en Bing zouden verplicht kunnen worden om bepaalde zoekresultaten te blokkeren. Door het intikken van het numeriek internetadres van de betrokken sites zou de consument de geviseerde content toch nog kunnen bereiken."

Hollywood staat achter het wetsvoorstel, maar digitale rechtengroepen en een aantal andere partijen - waaronder The New York Times en Los Angeles Times - verzetten zich tegen de invoering van de plannen. Het wetsvoorstel wordt op dit ogenblik voorlopig tegengehouden, maar zou theoretisch nog altijd kunnen worden doorgevoerd. Volgens de ondertekenaars van de petitie zouden buitenlandse zoekmachines en sociale media door de wet een voordeel kunnen uitbouwen tegenover hun Amerikaanse collega's.

De investeerders stellen dat internet-bedrijven door de Amerikaanse digitale copyright-wetgeving beschermd moeten blijven. In die wet is voorzien dat deze bedrijven niet verantwoordelijk zijn voor copyright-inbreuken van derde partijen op hun digitale platformen, op voorwaarde dat inbreuken op verzoek van de benadeelden worden verwijderd. Het wegnemen van die bescherming zou volgens de investeerders een bedreiging vormen voor de online innovatie.

Labels: , ,

Buitenlandse artiesten kunnen Groot-Brittannië niet meer binnen

Een groep artiesten heeft een petitie ondertekend om te protesteren tegen het Britse visa-systeem, dat voor de toelating tot grondgebied van Groot-Brittannië een puntensysteem heeft uitgewerkt op basis van de vaardigheden, kwalificaties en expertise van de betrokkenen. Het systeem moet ervoor zorgen dat de instroom van laaggeschoolde inwijkelingen in Groot-Brittannië wordt afgeremd. De petitie voert echter aan dat artiesten die niet uit Europa afkomstig zijn, door het systeem slecht worden behandeld.

"Het puntensysteem, dat drie jaar geleden werd ingevoerd, is volgens de petitie denigrerend en onnodig bureaucratisch," merkt BBC News op. "Het puntensysteem zou bovendien niet zijn aangepast aan de kortstondige bezoeken van buitenlandse artiesten aan Groot-Brittannië. Aangezien die activiteiten van buitenlandse artiesten geen impact hebben op de immigratie, is het volgens de ondertekenaars dan ook nodig om hen via het puntensysteem te registreren." Tot de ondertekenaars behoren onder meer Philip Pullman, Nicholas Hytner, Salman Rushdie David Hare, Bridget Riley en Nicholas Serota.

De ondertekenaars van de petitie merken op dat onder meer regisseur Abbas Kiarostami en pianist Grigory Sokolov volgens het huidige systeem in de toekomst de toegang tot Groot-Brittannië geweigerd zou worden. "Sponsors die de komst van dergelijke artiesten financieel ondersteunen, kunnen bovendien ook niet de kost van de aanvragen dragen en worden afgeschrikt door de bureaucratie die daarmee gepaard gaat," merken de ondertekenaars op.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Rusland gaat bijna zijn volledige participatie in luchtvaartmaatschappij Aeroflot van de hand doen. Dat heeft Aleksej Koedrin, minister van financiën van Rusland, bekend gemaakt. De beslissing maakt deel uit van een nationaal programma waarbij de overheid zich terugtrekt uit tal van commerciële bedrijven. De Russische overheid heeft op dit ogenblik een belang van 51 procent in de luchtvaartmaatschappij, maar zegt de controle op Aeroflot te willen opgeven. De uitverkoop zal wellicht echter pas over vijf jaar helemaal rond zijn. Eerst moet immers onder meer de waarde van de activa van de maatschappij worden geraamd. Aeroflot was tijdens het Sovjet-tijdperk de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld.


De autoproducent Saab heeft een deel van zijn gebouwen verkocht aan Zweedse investeerders. Met de transactie is een bedrag gemoeid van voor 28 miljoen euro. De investeerders krijgen een belang van 50,1 procent in Saab Property, dat eigenaar is van 483.000 vierkante meter gebouwen van de Zweedse autoproducent. Binnen de dertig dagen kunnen de investeerders het belang in Saab Property nog vergroten. Het aankoopbedrag zou dan 33 miljoen euro bedragen. Saab zal vervolgens het vastgoed huren voor een periode van vijf jaar. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door onder meer de Europese Investeringsbank (EIB) en het Zweedse Riksgäldskontoret, het Zweedse nationaal schuldenbureau.


De Franse retailketen Carrefour heeft een fusievoorstel gekregen van het Braziliaanse Gama. De twee entiteiten zouden daardoor hun krachten bundelen in Brazilië en Gama zou bovendien een referentie-aandeelhouder worden van Carrefour. Na thuisland Frankrijk is Brazilië de belangrijkste markt voor Carrefour, dat er een zware concurrentiestrijd voert met het eveneens Franse Casino. Het Braziliaanse Gama wordt gecontroleerd door de Braziliaanse familie en Casino. Door een instap van Gama in Carrefour zou Casino dan ook aandeelhouder van zijn grote concurrent. Volgens de plannen zou Gama een belang van 6 procent kunnen opbouwen in Carrefour. De Braziliaanse groep zou bovendien een aandeelhouderspact ondertekenen met Blue Capital, dat ongeveer 14 procent in Carrefour bezit.


Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft bevestigd dat Amerikaanse sigarettenfabrikanten een schadeloosstelling van 270 miljoen dollar moeten betalen aan een half miljoen rokers. De schadeloosstelling moet dienen als financiering van de ontwenningsprogramma's die de rokers hebben gevolgd. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft met zijn uitspraak een vonnis van het hof van beroep van Louisiana van twee jaar geleden bevestigd. De sigarettenfabrikanten Philip Morris, Reynolds American, Lorillard en Brown & Williamson hadden echter beroep aangetekend tegen de uitspraak in Louisiana. Daarbij werd opgemerkt dat de rechtbank onterecht een gezamenlijke klacht van de rokers had toegestaan.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips breidt zijn medische divisie uit met een productlijn van apparatuur voor digitale mammografie. Het elektronicaconcern koopt de productlijn van het Zweedse Sectra. Philips betaalt 57,5 miljoen euro voor de productlijn waarmee onder meer borstkanker kan worden getraceerd. Afhankelijk van de toekomstige resultaten, betaalt Philips nog maximaal 12,5 miljoen euro extra aan Sectra. Philips heeft al een belangrijke activiteit in de diagnostiek in borstkankeronderzoek, maar nu krijgt het concern ook toegang tot geavanceerde technologie voor het screeningsonderzoek dat in Nederland aan alle vrouwen vanaf vijftig jaar periodiek wordt aangeboden.


Australië heeft de gelukkigste bevolking van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Daarbij wordt opgemerkt dat het gezinsinkomen, de levensverwachting en de algemene levenstevredenheid in Australië hoger ligt dan het gemiddelde van de lidstaten van de organisatie. Ook wordt opgemerkt dat Australische vrouwen een relatief goede balans kunnen vinden tussen werk en gezin. Ook wordt opgemerkt dat de pollutie veel lager ligt dan in de andere lidstaten. Op de tweede plaats staat Canada, gevolgd door Zweden, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Denemarken, de Verenigde Staten, Zwitserland, Finland en Nederland. België staat op een zeventiende plaats.


Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines zal geen baby's meer toelaten in het first class-gedeelte van hun nieuwe vloot met de Airbus A380 en de Boeing 747-400. De koerswijziging komt er na een hoop klachten van andere passagiers in first class over huilende baby's. Reizigers met een baby worden verwezen naar een zetel in economy of business class. De betrokken vloot staat is voor de verbindingen tussen de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en de bestemmingen Sydney, Londen en Amsterdam. Tengku Azmil, chief executive van Malaysia Airlines, benadrukte dat veel passagiers zich erover beklaagd hebben dat ze veel hadden betaald voor een ticket first class, maar vervolgens door huilende baby's niet konden slapen.


De IJslandse autoriteiten hebben formeel hun toetredingsgesprekken met de Europese Unie aangeknoopt. Vorige zomer werd gestart met een vergelijking van de overeenkomst van de IJslandse wetgeving met de Europese regels. Die fase van het toetredingsproces is nu afgerond. Volgens waarnemers zou IJsland volgend jaar of het jaar daarop tot de Europese Unie kunnen toetreden. Daarvoor moeten echter nog een aantal belangrijke obstakels worden weggewerkt. De grootste moeilijkheid lijkt de visserijsector te worden, die goed is voor 10 procent van het IJslandse bruto binnenlandse product. De plaatselijke politici zeiden al hun markt voor andere Europese vissersboten te willen blijven afschermen. Ook de IJslandse walvisjacht zal wellicht nog tot menig discussie leiden.


Op een speciale vergadering hebben vijfentwintig lidstaten van de Europese Unie formeel de lancering van het Europese eenheidsoctrooi goedgekeurd. Alleen Spanje en Italië nemen niet deel aan het gemeenschappelijke octrooi. Voor het einde van het jaar willen de lidstaten een akkoord bereiken met het Europees Parlement, zodat het eenheidsoctrooi binnen de twee jaar daadwerkelijk ingang zou kunnen vinden. Er wordt al jaren gepraat over een octrooi dat over de hele Europese Unie zou gelden, maar de talenproblematiek vormde daarbij steeds een struikelblok. Alleen Spanje en Italië konden er zich uiteindelijk niet mee verzoenen dat het eenheidspatent uitsluitend in het Duits, Engels of Frans zou worden verstrekt.


Een eventueel faillissement van autobouwer Saab zou slechts een beperkte impact hebben op de Zweedse economie. Dat blijkt uit een analyse van de Zweedse Nordea Bank. Daarin werd berekend dat het faillissement van Saab de Zweedse industriële productie met 1 procent zou doen dalen. Het inkomen per hoofd van de bevolking zou met ongeveer 0,2 procent terugvallen. Dat betekent een bedrag van ongeveer 50 euro per hoofd van de Zweedse bevolking. Een faillissement van de autobouwer zou volgens Nordea Bank bij Saab en andere bedrijven mogelijk 8.250 banen kosten, vooral in de regio's Göteborg en Trollhättan. Omdat de Zweedse economie op dit ogenblik sterk presteert, zouden de betrokkenen volgens Nordea Bank echter snel opnieuw werk moeten kunnen vinden.


Tien tot vijftien Europese banken zouden niet geslaagd zijn in de nieuwe stresstests die de voorbije weken werden uitgevoerd. Dat zouden een aantal bronnen rond de European Banking Authority (EBA) hebben gemeld. Dat betekent dat ongeveer één op zes Europese banken niet geslaagd is in de tests. De betrokken banken zouden afkomstig zijn uit Duitsland, Spanje, Portugal en Griekenland. De officiële resultaten worden midden juli bekend gemaakt. In totaal werden eenennegentig banken aan de stresstest onderworpen. Die moeten uitmaken in welke mate kapitaalbuffer van de banken in staat is verliezen op te vangen, bijvoorbeeld bij een economische schok of een val van de vastgoedprijzen. Ook werd blootstelling aan staatsobligaties gemeten.


De Amerikaanse regering heeft zich officieel geschaard achter de kandidatuur van Christine Lagarde, huidig Frans minister van financiën, als de nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarmee lijkt de benoeming van Lagarde nagenoeg een feit te zijn. Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën, stelde dat het buitengewone talent en de brede ervaring van minister Lagarde een onschatbaar leiderschap geven aan de organisatie. Geithner zei ook bemoedigd te zijn door de brede steun die Lagarde ook in groeilanden geniet. Het lag in de lijn van de verwachtingen dat de Verenigde Staten voor Lagarde zouden kiezen. Ook Rusland heeft zijn steun aan Lagarde toegezegd.


Duitsland en China hebben voor een bedrag van 10,5 miljard euro aan contracten afgesloten. Dat gebeurde naar aanleiding van het bezoek van de Chinese eerste minister Wen Jiabao aan Duitsland. In het pakket overeenkomsten zitten zowel samenwerkingsprojecten tussen de overheden als contracten voor bedrijven. Onder meer bestelde China 88 vliegtuigen bij de Europese luchtvaartgroep Airbus. Met het order zou een bedrag van 5,3 miljard euro zijn gemoeid. Dat is één van de grootste orders uit de geschiedenis van Airbus. Daarnaast waren er ook nog belangrijke Chinese contracten voor onder meer Volkswagen, Daimler en Siemens. Wen Jiabao stelde dat Duitsland voor China de motor van zijn Europese samenwerking is.


De Britse hacker Ryan Cleary is onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft een rechtbank in Londen meegedeeld. De negentienjarige Cleary werd ervan verdacht deel uit te maken van de hackersgroep Lulz Security (LulzSec). Ryan Cleary wordt verdacht van aanvallen tegen de Britse belangen, omdat hij onder meer de website van de federatie van de Britse muziekindustrie en die van het Serious Organised Crime Agency binnengedrongen zou zijn. Hij zou echter ook websites in het buitenland gehackt hebben. Cleary kreeg een elektronische enkelband en mag tijdens de nacht niet buitenkomen. Bovendien moet hij altijd vergezeld worden door één van zijn ouders. Het werd hem ook verboden gebruik te maken van het internet.


De Duitse banken hebben een princiepsakkoord bereikt om het Franse voorstel over een gedeeltelijke rollover van de Griekse overheidsobligaties te gebruiken als basis voor verdere onderhandelingen. Bij een rollover beslissen de banken vrijwillig om aflopende investeringen in staatspapier in nieuwe uitgiftes te herinvesteren. Verschillende Europese overheden zijn de voorbije week met de banken onderhandelingen gestart over een vrijwillige bijdrage tot een Grieks reddingsplan. Het Franse voorstel houdt in dat 70 procent van de schulden omgezet wordt in nieuw schuldpapier met een looptijd van dertig jaar. De overige 30 procent wordt uitbetaald aan de investeerders.


Meer Nieuws

Tuesday, June 28, 2011

Chinese merken zullen aanval doen op luxemarkt

Buitenlandse merken zullen de Chinese luxemarkt nog wel een tijd domineren, maar zullen in de toekomst toch steeds meer rekening moeten houden met concurrentie van Chinese merken. Dat zegt Paul Swinand, retailanalist bij consulent Morningstar. Op dit ogenblik zijn de handtassenproducent Powerland, de modegroepen Shanghai Tang en LaVie en juwelenverkoper Chow Tai Fook de belangrijkste binnenlandse concurrenten voor de internationale merken op de Chinese luxemarkt.

"Chinese analisten zijn het er echter over eens dat de volgende groeifase van de luxemarkt zal worden geleid door een nieuwe gold van lokale merken," aldus Swinand tegenover de zakenkrant Financial Times. "Dat heeft te maken met een gevoel van nationale trots of zelfs van regionale trots, zoals ook in de Verenigde Staten bepaalde merken beter aanslaan in Californië dan in New York. Internationale merken hebben misschien het voordeel van hun superieure knowhow en hun gevestigde netwerken, maar de kloof wordt in de toekomst ongetwijfeld kleiner."

"Merken zoals Louis Vuitton, Hermès en Coach kennen in China een sterke groei, maar zij vertrekken van een sterke uitvalsbasis," merkt Swinand nog op. "De boeiendste ontwikkelingen moeten echter verwacht worden van merken die nog niet zijn gekend. Die producenten hebben op dit ogenblik misschien vijf winkels, maar zullen over enkele jaren honderd vestigingen tellen. Het Chinese landschap van de luxemerken toont veel gelijkenis met de Amerikaanse technologiesector voor de dotcom-crisis. Dat betekent dat veel concurrenten snel zijn opgestaan. Uitdaging is het nieuwe Google te vinden."

Labels: , ,

Productie Tesla Roadster wordt eind dit jaar stopgezet

Na de zomervakantie zullen geen orders meer worden aanvaard voor de elektrische sportwagen Tesla Roadster. Tegen het einde van het jaar wordt de productie van de sportwagen stopgezet. Elon Musk, topman van fabrikant Tesla, zegt dat het bedrijf zich verder wil toespitsen op de productie van de sedan Model S, die meer zal gericht zijn op het grote publiek en autobestuurders die voor de allereerste keer een elektrische wagen willen kopen. Van de Tesla Roadster, die een aankoopprijs van 109.000 dollar heeft, werden tot nu toe 1.650 exemplaren verkocht.

"De Tesla Roadster, gebaseerd op het chassis van de Lotus Elise, richtte zich vooral op een exclusief voor sportwagens," aldus het webmagazine Greenbeat. "De wagen trekt in 3,7 seconden op tot 60 mijl per uur en heeft een topsnelheid van 125 mijl per uur." Met een aankoopprijs van 57.000 dollar - zonder rekening te houden met overheidssubsidies, richt het Model S zich op een breder publiek. Tot nu toe werden 4.600 orders geplaatst voor het nieuwe model, dat volgende zomer op de Amerikaanse markt zou worden gelanceerd. Eind volgend jaar zou de wagen ook in Europa verkrijgbaar zijn.

De Tesla Roadster heeft een actieradius van 200 mijl vooraleer een herlaadbeurt noodzakelijk is. Het Model S heeft een actieradius die kan oplopen tot 300 mijl. De Nissan Leaf, die met een aankoopprijs van 32.000 dollar weliswaar gevoelig goedkoper is, heeft een actieradius van slechts 100 mijl. Het bedrijf werkt ook aan het nieuwe Model X, dat zich vooral richt op liefhebbers van terreinwagens en minivans. Het nieuwe model zou tegen het eind van dit jaar worden voorgesteld.

Labels: , ,

Waterbeheer bedrijven heeft nog lange weg af te leggen

Waterschaarste creëert nu al uitdagingen voor de activiteiten van bedrijven uit water-intensieve sectoren. Dat is de conclusie van een rapport van milieuconsulent Eiris. In het rapport wordt opgemerkt dat waterschaarste tegen het midden van het decennium het wereldwijde bruto binnenlandse product met 63 triljoen dollar kunnen bedreigen. Er wordt aan toegevoegd dat de vraag naar water over twintig jaar de bevoorrading met 40 procent zal overstijgen. Op dat ogenblik zal volgens Eiris de helft van de wereldbevolking leven in regio's met een belangrijke waterstress.

"Er zijn volgens Eiris al een aantal alarmsignalen gegeven," meldt het webmagazine Greenbiz.com. "Nestlé Waters moest twee jaar geleden afzien van zijn plannen om in Californië de grootste bottelarij van de Verenigde Staten te bouwen. Bovendien moest in Frankrijk en Brazilië tijdens droogteperiodes belangrijke elektriciteits-rantsoeneringen worden opgelegd. Bovendien verloor Coca-Cola door watergebonden problemen een Indiase licentie. Het ergste moet echter nog komen."

Uit een analyse van de tweeduizend grootste bedrijven van de wereld blijkt volgens Eiris dat 54 procent van de ondernemingen geconfronteerd worden met watergebonden risico's. Daarvan heeft 36 procent erkend dat er sprake is van een waterprobleem, terwijl 22 procent aangeeft de waterconsumptie te monitoren en 9,7 procent consumptiedoelstellingen op korte of lange termijn heeft opgesteld en 9,7 procent doelstellingen voor waterkwaliteit heeft opgesteld.

Toch blijken bedrijven volgens Eiris weinig actie te tonen om de waterproblemen daadwerkelijk aangepakt. "Slechts 0,22 procent heeft daarvoor een goed plan uitgewerkt, maar geen enkele onderneming kan prat gaan op een geavanceerde aanpak," wordt er aangevoerd.

Labels: ,

Mongolië moet werk maken van grotere energie-onafhankelijkheid

De groeiende afhankelijkheid van Mongolië van zijn buurlanden Rusland en China voor brandstof en energie vormt een belangrijke bedreiging voor de mijnsector van het gebied. Dat zegt consulent Holman Fenwick William. Mongolië - dat de volgende vijf jaar een bedrag van ongeveer 25 miljard dollar hoopt op te halen voor de bouw van wegen, spoorverbindingen en mijnsteden - voert ongeveer 90 procent van zijn petroleumproducten uit Rusland. Het resterende pakket komt uit China.

Mongolië produceert per jaar slechts ongeveer 4 miljard kilowattuur elektriciteit. De huidige consumptie wordt voor 4 procent gedekt door Russische import. Mongolië praat bovendien met China om elektriciteit in te voeren. "De invoer van energie zal in Mongolië een grote groei kennen," aldus Holman Fenwinck William tegenover het persbureau Reuters. "Daarbij maakt Mongolië zich echter bijzonder kwetsbaar voor onder meer voorraadvorming en prijsniveaus." Daarbij wordt verwezen naar het afsluiten van de energievoorziening van Oekraïne door Rusland wegens onenigheid over het prijsniveau.

Er wordt aan toegevoegd dat Mongolië ook dit jaar al zijn kwetsbaarheid op het gebied van energie heeft ondervonden. Tijdens de maand april schorste Rusland de export aan olie en diesel naar Mongolië al op wegens een tekort op de eigen binnenlandse markt. Dat zorgde voor een belangrijke inkrimping van de mijnactiviteit in Mongolië, terwijl de prijzen aan de benzinepompen en voor bustickets moesten worden opgedreven. De Business Council of Mongolia, die buitenlandse bedrijven in Mongolië vertegenwoordigt, zegt dan ook dat het land een eigen raffinaderij nodig heeft.

Wellicht zal de bouw van een eerste raffinaderij in Mongolië over drie jaar van start kunnen gaan. Volgens de huidige plannen zullen de Japanse groepen Marubeni en Toyo Engineering samen met Mongol Sekiyu in de stad Darkhan, een stad op ongeveer 200 kilometer van de Mongoolse hoofdstad Ulan Bator, een raffinaderij bouwen.

Labels: , ,

Amerikaanse politieke televisiereclame naar 3 miljard dollar

De Amerikaanse politieke reclame op televisie zal volgend jaar opnieuw een belangrijke groei kennen en een omzet realiseren van bijna 3 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Moody's Investors Service. Daarbij wordt opgemerkt dat de politieke reclame op de Amerikaanse televisie een groei tussen 9 procent en 18 procent zal kennen tegenover vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat de reclame-bestedingen zullen worden beïnvloed door de minder strikte reglementering, waarbij ook de mogelijkheid tot steun van bedrijven wordt uitgebreid.

Eerder was opgemerkt dat de herverkiezingscampagne van zetelend president Barack Obama volgend jaar wellicht een recordbedrag van in totaal 1 miljard dollar aan reclame zou kunnen investeren. Een republikeinse tegenkandidaat zou volgens waarnemers wellicht aan eenzelfde bedrag komen. Moody's Investors Service voegt er aan toe dat kleinere en middelgrote televisiestations wellicht de belangrijkste begunstigden zullen zijn van politieke spots.

Daarbij wordt opgemerkt dat de grotere televisiebedrijven een minder grote groei zullen kennen. "Die grote bedrijven hebben een grotere lijst aan televisie-marketeers en halen grotere inkomsten uit een brede waaier van reclame-categorieën," wordt in het rapport opgemerkt. Ook wordt opgemerkt dat de grote politieke strijdgebieden - waaronder Florida, Pennsylvania, Ohio en Missouri - wellicht een grote massa politieke reclamebudgetten zullen zien toevloeien. Moody's merkt op dat vele televisiestations de extra inkomsten zullen besteden om hun schulden af te bouwen.

Labels: , , ,

Galileo mag toch meer satellieten inzetten

De kostenbeproblemen van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo zijn nagenoeg opgelost. Dat betekent dat het systeem nagenoeg volgens de oorspronkelijke plannen zal kunnen worden gerealiseerd. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Door de kostenproblemen was voorzien dat het netwerk van Galileo slechts achttien satellieten zou omvatten, maar uiteindelijk zouden er toch vierentwintig exemplaren, noodzakelijk voor een wereldwijde dekking, worden ingezet.

"De Europese Unie heeft een budget van 4,8 miljard dollar voorzien voor Galileo," merkt het magazine The Register op. "Door vertragingen en budgetoverschrijdingen werd daarbij overwogen om uiteindelijk slechts achttien in plaats van vierentwintig satellieten te lanceren. Voor een optimaal resultaat zouden dertig satellieten operationeel moeten zijn, met inbegrip van drie reserve-exemplaren in de ruimte. Omdat een aantal budgetproblemen kon worden opgelost, zou Galileo nu toch een netwerk van vierentwintig satellieten krijgen zonder bijkomende investeringen."

Voor extra budgetten zou de nodige politieke steun moeten zijn verkregen, wat een bijzonder heikele opdracht zou kunnen blijken, aangezien een aantal Europese lidstaten zich tegen een uitbreiding van de financiële ondersteuning van Galileo heeft verzet. Het Amerikaanse global positioningsysteem werkt met éénendertig satellieten. Rusland werkt aan de uitbouw van zijn Glonass-navigatiesysteem, terwijl ook China ambities in die richting heeft laten uitschijnen.

Labels: , ,

Amsterdam wil alternatieve applicatie-metropool worden

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam wil zich opwerpen als een alternatief voor het Amerikaanse Silicon Valley. Met het project Appsterdam wil de Nederlandse hoofdstad zich ontwikkelen tot een nieuwe draaischijf voor ontwikkelaars van applicaties. Initiatiefnemer Mike Lee merkt op dat Appsterdam een hechte gemeenschap van ontwikkelaars wil creëren op een locatie die gevoelig goedkoper en ook gemakkelijker bereikbaar zou moeten zijn dan Silican Valley.

"De sector van de applicaties wordt gekenmerkt door samenwerking in plaats van concurrentie," merkt Mike Lee op. "Verschillende ontwikkelaars mogen aan hetzelfde probleem werken, maar ontwikkelen daarbij een eigen applicatie, tenzij ze samengaan. Elke ontwikkelaar heeft zijn eigen visie en de klant wordt aangetrokken door de aantrekkingskracht die een bepaalde applicatie op hem persoonlijk heeft. Bovendien worden in de sector ook heel wat codes gedeeld."

Mike Lee wijst er onder meer op dat het door de Amerikaanse visumpolitiek voor een buitenlander moeilijk en duur is om in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Amerikanen hebben het in Europa volgens hem veel gemakkelijker om een activiteit op te zetten. Hij voegt er aan toe dat men in Amsterdam ook met minder kapitaal van start kan gaan dan in Silicon Valley. Ook de aanwezigheid van ontwerpers, marketeers en andere ondersteunende activiteiten in Amsterdam is volgens Lee een voordeel voor de Nederlandse hoofdstad.

Rond het initiatief zou ook het investeringsfonds Appsterfund worden opgericht.

Labels: , ,