Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 28, 2011

Waterbeheer bedrijven heeft nog lange weg af te leggen

Waterschaarste creëert nu al uitdagingen voor de activiteiten van bedrijven uit water-intensieve sectoren. Dat is de conclusie van een rapport van milieuconsulent Eiris. In het rapport wordt opgemerkt dat waterschaarste tegen het midden van het decennium het wereldwijde bruto binnenlandse product met 63 triljoen dollar kunnen bedreigen. Er wordt aan toegevoegd dat de vraag naar water over twintig jaar de bevoorrading met 40 procent zal overstijgen. Op dat ogenblik zal volgens Eiris de helft van de wereldbevolking leven in regio's met een belangrijke waterstress.

"Er zijn volgens Eiris al een aantal alarmsignalen gegeven," meldt het webmagazine Greenbiz.com. "Nestlé Waters moest twee jaar geleden afzien van zijn plannen om in Californië de grootste bottelarij van de Verenigde Staten te bouwen. Bovendien moest in Frankrijk en Brazilië tijdens droogteperiodes belangrijke elektriciteits-rantsoeneringen worden opgelegd. Bovendien verloor Coca-Cola door watergebonden problemen een Indiase licentie. Het ergste moet echter nog komen."

Uit een analyse van de tweeduizend grootste bedrijven van de wereld blijkt volgens Eiris dat 54 procent van de ondernemingen geconfronteerd worden met watergebonden risico's. Daarvan heeft 36 procent erkend dat er sprake is van een waterprobleem, terwijl 22 procent aangeeft de waterconsumptie te monitoren en 9,7 procent consumptiedoelstellingen op korte of lange termijn heeft opgesteld en 9,7 procent doelstellingen voor waterkwaliteit heeft opgesteld.

Toch blijken bedrijven volgens Eiris weinig actie te tonen om de waterproblemen daadwerkelijk aangepakt. "Slechts 0,22 procent heeft daarvoor een goed plan uitgewerkt, maar geen enkele onderneming kan prat gaan op een geavanceerde aanpak," wordt er aangevoerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home