Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 27, 2011

Aantal diabetes-patiënten op dertig jaar verdubbeld

Drie jaar geleden telde de wereld 347 miljoen diabetes-patiënten. Dat betekent een verdubbeling tegenover het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Imperial College London en de Harvard School of Public Health. De onderzoekers stellen dat diabetes in nagenoeg elke wereldregio de voorbije dertig jaar is gestegen of minstens status-quo is gebleven. Er wordt aan toegevoegd dat de aandoening elk jaar aan meer dan drie miljoen mensen het leven kost.

De onderzoekers merken op dat 70 procent van de toename te wijten is aan de toename van de bevolking en de vergrijzing van de wereldbevolking. Drie jaar geleden was 9,8 procent van de mannelijke bevolking van de wereld diabetes-patiënt, tegenover 9,2 procent bij de vrouwen. In het begin van de jaren tachtig was dat 8,3 procent van de mannen en 7,5 procent van de vrouwen. Opgemerkt wordt dat diabetes één van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld is en in nagenoeg alle regio's algemener is geworden, terwijl hoge bloeddruk en cholesterol in sommige gebieden zijn afgenomen.

"Diabetes is veel moeilijker te voorkomen of te behandelen dan hoge bloeddruk en cholesterol," merkt onderzoeksleider Majid Ezzati, professor aan de School of Public Health van het Imperial College London. De onderzoekers merken op dat het niveau van diabetes een dramatische groei heeft gekend op de eilanden in de Stille Oceaan. Op de Marshall Islands lijdt inmiddels een kwart van de mannelijke bevolking aan diabetes. Dat geldt ook voor één derde van de vrouwen.

Ook worden hoge niveaus diabetes opgetekend in Zuid-Azië, Latijns-Amerika, de Caraïben, Centraal-Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In de geïndustrialiseerde landen werd een minieme groei opgetekend in West-Europa, maar werd wel een opmerkelijke toename opgetekend in Noord-Amerika. De hoogste niveaus in de geïndustrialiseerde landen werden opgetekend in de Verenigde Staten, Groenland, Malta, Nieuw-Zeeland en Spanje. Anderzijds bleek diabetes het minst geregistreerd te worden in Nederland, Oostenrijk en Frankrijk.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home