Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 27, 2011

Archeologische maken zich zorgen over redding van Ur

Archeologen sturen aan op maatregelen om de archeologische site van Ur, de veronderstelde geboorteplaats van Abraham in het zuiden van Irak, te redden. De onderzoekers stellen dat de archeologische site door de invloed van de natuurelementen verloren dreigt te gaan. Archeologen zijn massaal teruggekeerd naar de regio om nieuwe bewijzen van de oude Mesopotamische cultuur op te graven, maar volgens de Iraakse expert Abdelamir Hamdani is het behoud van de sites op dit ogenblik de belangrijkste opdracht.

Ur was meer dan vierduizend jaar geleden de hoofdstad van het rijke keizerrijk dat over Mesopotamiƫ heerste. "Algemeen wordt verondersteld dat slechts een miniem gedeelte van de stad is opgegraven," voert BBC News aan. "In de jaren twintig en dertig van de voorbije eeuw werden opgravingen gesubsidieerd door het British Museum en de University of Pennsylvania. Daarna zijn er echter geen grote projecten meer opgezet. Algemeen wordt aangenomen dat slechts 10 procent van de totale stad is opgegraven."

Hamdani wijst er echter op dat sinds een halve eeuw geen inspanningen meer zijn gedaan om de site te bewaren. De site ligt in de buitenwijken van de stad Nasiriyah, ongeveer driehonderd kilometer ten zuiden van Bagdad. Onder meer door de militaire conflicten is de site de voorbije dertig jaar gesloten gebleven voor buitenlandse archeologen. Bovendien heeft de huidige Iraakse regering andere prioriteiten dan het onderzoek van meer dan 12.000 archeologische sites te financieren.

De site in Ur wordt volgens Hamdani bedreigd door de wind, de extreme zomerhitte en het grote zoutgehalte van de bodem. Bovendien werd ook schade aangericht door bombardementen op een nabijgelegen Iraakse militaire basis tijdens de eerste Golfoorlog twintig jaar geleden. Onder Amerikaanse bescherming is men er volgens Hamdani echter wel in geslaagd om diefstallen en vandalisme te vermijden. Archeologie wordt ook bestempeld als een mogelijke toekomstige bron van inkomsten voor Irak.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home