Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 27, 2011

Nieuwsoverzicht

De Chinese premier Wen Jiabao vertrouwt erop dat Europa de schuldencrisis kan overwinnen. Dat heeft Wen Jiabao gezegd tijdens een bezoek aan de Hongaarse premier Viktor Orban. China zal volgens Wen Jiabao net zoals in het verleden Europa en de euro verder blijven ondersteunen. China zal volgens hem blijven investeren in staatsleningen van Europese landen. Wen Jiabao gaf echter geen concrete verduidelijking over de omvang van de mogelijke beleggingen in Europees schuldpapier. De Chinese premier benadrukte dat vertrouwen belangrijker is dan valuta en goud en stelde dat China ook in een periode van kredietcrisis opnieuw zijn vertrouwen uitspreekt in Europa. Wen Jiabao zei te geloven in de ontwikkeling van China.


Ynon Kreiz is niet langer bestuursvoorzitter en chief executive van het Nederlandse mediabedrijf Endemol Group. Een verschil in visie over de toekomst van het bedrijf zou aan de oorzaak van de scheiding liggen. Voorzitter Marco Bassetti en chief financial officer Just Spee zullen voorlopig de taken van Kreiz op zich nemen. Endemol maakte vorige maand bekend de mogelijkheden van een schuldherschikking te bestuderen omdat de toenemende verliezen tot een inbreuk op de convenanten met zijn kredietverstrekkers dreigden te leiden. Er zou met Ynon Kreiz, die drie jaar geleden chief executive werd van Endemol, echter geen eensgezindheid zijn kunnen worden bereikt over de invulling van de nieuwe strategie.


Het sociale netwerk Facebook heeft wereldwijd 750 miljoen actieve leden. Daarmee bereikt het bedrijf een nieuwe mijlpaal, nadat één jaar geleden de kaap van de 500 miljoen gebruikers werd gerond. Facebook zelf heeft de cijfers niet bevestigd. Waarnemers stellen dat het bedrijf wellicht wacht tot er 1 miljard actieve gebruikers - personen die zich minstens één keer per maand bij de sociale netwerksite aanmelden - worden geteld vooraleer nieuwe cijfers bekend worden gemaakt. De blijvende snelle groei van Facebook moet volgens experts verklaard worden door het netwerkeffect. Hoe meer personen gebruik maken van de sociale netwerksite, hoe interessanter het voor anderen wordt om zich eveneens aan te sluiten.


Luchtvaartmaatschappij Air Malta wil 511 banen schrappen. Dat heeft Peter Davies, topman van Air Malta, aan het personeel van de maatschappij meegedeeld. Daarmee zou het personeelsbestand van het staatsbedrijf worden gehalveerd. Met die ingreep zou Air Malta een einde willen maken aan zijn verliezen. Air Malta leed tijdens het voorbije boekjaar een verlies van 36 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wil de kosten met 30 miljoen euro per jaar terugdringen, maar wil ook de opbrengsten met eenzelfde bedrag opdrijven. Air Malta vliegt nu nog met twaalf vliegtuigen naar tal van bestemmingen in Europa en Noord Afrika, maar wil zich in de toekomst beperken tot een beperkt aantal winstgevende routes.


De Zweedse internetdienst Spotify debuteert volgende maand op de Amerikaanse markt. Spotify biedt op het internet muziek aan in de vorm van streams. Gebruikers kunnen op internet miljoenen nummers beluisteren. Het bedrijf werd vijf jaar geleden opgericht en bleek in de jaren daarna succesvol in een aantal Europese landen. Nu lijkt Spotify dus klaar om de Amerikaanse markt te veroveren. Volgens waarnemers zal de introductie op de Amerikaanse markt waarschijnlijk geleidelijk worden doorgevoerd. Daarbij wordt opgemerkt dat Spotify geleidelijk steeds meer gebruiksopties mogelijk zal maken. In Europa is dat volgens hen een succesvolle manier van marktpenetratie gebleken.


De Europese Commissie start met een actieplan om de smokkel van sigaretten en alcoholische dranken vanuit Oost-Europa te bestrijden. Het actieplan vormt een onderdeel van de plannen van de Europese Commissie om de volgende jaren fraude met Europees geld harder aan te pakken. De Europese Unie en zijn lidstaten verliezen jaarlijks naar schatting ongeveer 10 miljard euro aan belastinginkomsten door de illegale import vanuit Oost-Europa. Daarom zal de bewaking van de oostelijke buitengrens van de Europese Unie worden versterkt. De grensposten zouden meer materiaal ter beschikking krijgen en met modernere technologie worden uitgerust. Ook zouden de mobiele ploegen specifieke trainingen ontvangen.


Het concern Unilever, producent van consumptiegoederen, wil in India een investeringsfonds opzetten ter grootte van 150 miljoen dollar tot 200 miljoen dollar. Daarmee Unilever kunnen participeren in lokale Indiase bedrijven. Dat heeft een topman van Unilever in India gezegd. Unilever zou door middel van het fonds willen investeren in bedrijven met een focus op onder meer media of technologie. Daarmee zou het concern uitbreiding zoeken buiten de huidige kernactiviteiten. De multinational zou ook in China een dergelijk fonds willen opzetten. Het opzetten van fondsen voor investeringen in allerlei bedrijven vond zijn oorsprong in de technologiesector, maar blijkt volgens waarnemers nu ook steeds meer ingang te vinden in andere industrieën.


De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,9 procent gegroeid tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. In een eerdere raming werd gemeld dat het Amerikaanse bruto binnenlands product tijdens het eerste kwartaal een groei zou gekend hebben van 1,8 procent. Het definitieve groeicijfer komt overeen met de prognoses van economen. De economische groei van de Verenigde Staten tijdens het eerste kwartaal viel wel een stuk zwakker uit dan tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar. Toen groeide de economie van de Verenigde Staten nog met 3,1 procent.


Frankrijk heeft nog geen beslissing genomen over de verlenging van de levensduur van de kerncentrale van Fessenheim in de Elzas. Dat heeft Natalie Kosciusko-Morizet, Frans minister van milieu, gezegd in een reactie op berichten in de Franse media. Daar werd gemeld dat de Franse regering nog deze maand een beslissing zou nemen over de toekomst van Fessenheim, de oudste kerncentrale van Frankrijk. Er werd daarbij wel opgemerkt dat Electricité de France (EDF), de eigenaar van de centrale, in ruil wel aan enkele technische voorwaarden zou moeten voldoen. Onder meer zou het bedrijf de betonnen vloer onder de reactor moeten verstevigen. Die werken zouden een investering van 100 miljoen euro vergen. Fessenheim werd bijna vijfendertig jaar geleden in dienst genomen.


Het Amerikaanse concern Apple is in Zuid-Korea een proces gestart tegen het elektronicaconcern Samsung. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt Samsung Electronics ervan meerdere patenten van Apple te hebben geschonden. Volgens Apple zijn de Galaxy-smartphones van Samsung niet meer dan slaafse nabootsingen van de iPhone van het Amerikaanse bedrijf. Samsung had tijdens de maand april zelf al rechtszaken wegens patentbreuken aangespannen tegen Apple in Zuid-Korea, Japan en Duitsland. Wereldwijd zijn technologiebedrijven verwikkeld in een web van processen om hun positie op de markt van smartphones en tablets veilig te stellen. Samsung is één van de snelst groeiende producenten van smartphones met het Android-besturingssysteem.


Autofabrikant Daimler en motorproducent Rolls-Royce hebben 94 procent van de aandelen van de Duitse producent van zware dieselmotoren Tognum in handen. Dat hebben Daimler en Rolls-Royce bekend gemaakt. De overnameprocedure van Tognum door Daimler en Rolls-Royce werd in april opgestart. Het overnamebod waardeert Tognum op 3,4 miljard euro. De transactie wordt volgens Daimler waarschijnlijk tijdens het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Tognum levert zware dieselmotoren voor onder meer de scheepvaart en militaire doeleinden. Vier jaar geleden werd Tognum door Daimler verkocht aan de investeringsmaatschappij EQT Partners, waarna het bedrijf later naar de beurs werd gebracht. Nu koopt Daimler het bedrijf weer terug.


In de fabriek van handtassenfabrikant Simone in het Chinese Guangzhou hebben meer dan vierduizend werknemers een tijdlang gestaakt tegen de slechte arbeidsomstandigheden. De fabriek van de Zuid-Koreaanse handtassenfabrikant werkt onder meer voor bekende merken zoals Burberry, Kate Spade and Coach. De werknemers beklaagden zich erover dat ze verplicht werden om twaalf uur per dag rechtopstaand te werken. Een toiletpauze zou slechts om de vier uur zijn toegelaten. De werknemers eisten ook een hoger loon. De arbeiders van de fabriek zouden, afhankelijk van hun functie, tot 290 dollar per maand kunnen verdienen. De voorbije periode is de onrust onder gastarbeiders in de regio gevoelig toegenomen.


Australië gaat een bedrag van 38 miljard dollar investeren in de aanleg van een nationaal netwerk voor supersnel internet. Het project moet met glasvezelverbindingen supersnel internet mogelijk maken voor ruim 90 procent van de Australische gezinnen. De rest wordt verzorgd via mobiele verbindingen en satellietconnecties. De gemiddelde internetsnelheid in Australië ligt lager dan in de meeste ontwikkelde landen. Slechts iets meer dan 60 procent van de Australische gezinnen heeft een breedbandverbinding, tegenover 95 procent in landen als Zuid-Korea. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de telecombedrijven Telstra en Optus. Het verbeteren van de internetinfrastructuur is één van de speerpunten van de regering van de Australische premier Julia Gillard.


Italië heeft zijn aangekondigde Strategisch Investeringsfonds opgestart. Bedoeling in dat het fonds participaties zal nemen in bedrijven die strategisch belangrijk worden geacht voor Italië. De acties van het fonds moeten naar eigen zeggen toelaten dat het Italiaanse economisch systeem zich verder kan ontwikkelen. De Italiaanse regering maakte eind maart bekend een strategisch investeringsfonds te zullen opzetten. De beslissing volgde op de interesse van Franse zuivelgroep Lactalis voor zijn Italiaanse sectorgenoot Parmalat. Het fonds zou mikken op investeringen in ondernemingen uit de defensiesector, veiligheidsindustrie, transport, telecom, energie en financiële dienstverlening en op bedrijven met een minimumomzet van 300 miljoen euro en minstens 250 werknemers.


Christoph Franz, topman van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, noemt de plannen van de Europese Unie om luchtvaartmaatschappijen te belasten met een emissietoeslag een bijzonder ernstig probleem. Franz merkt op dat Europese luchtvaartmaatchappijen twee keer het slachtoffer dreigen te worden van de plannen. Er is immers niet alleen de hogere kost door de heffing zelf, maar er moet immers ook rekening gehouden worden met sancties van China en de Verenigde Staten. Die twee landen nemen het niet dat ook hun maatschappijen de emissieheffing zouden moeten betalen als ze op Europese bestemmingen vliegen. Franz is van mening dat de Europese Unie de maatregel moet uitstellen tot er met China en de Verenigde Staten een compromis kan worden bereikt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home