Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Europese ruimtevaart bestudeert terugkeer in atmosfeer

Het European Spacey Agency (ESA) blijft bij zijn voornemen om zijn Intermediate Experimental Vehicle (IXV) over twee jaar te lanceren. Bedoeling is om nieuwe inzichten te verwerven in de terugkeer van ruimtesondes in de atmosfeer. Het project zou uiteindelijk moeten leiden tot een geoptimaliseerd ontwerp van ruimtesondes. Er wordt aan toegevoegd dat die kennis ook nuttig is voor toekomstige ruimtemissies naar andere planeten.

De wig-vormige IXV-ruimtesonde zal tot op een hoogte van 400 kilometer worden gebracht en daarna terugvallen naar de aarde. Met sensoren aan boord van het toestel hopen ruimtevaartdeskundigen te kunnen achterhalen op welke manier voorwerpen zich gedragen bij hun val door de atmosfeer. Op de site van de Europese ruimtevaartorganisatie in Turijn is twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het concept. Met Thales Alenia Space is nu een contract getekend om de ruimtesonde te bouwen.

De IXV-ruimtesonde heeft de omvang van een personenwagen en weegt ongeveer twee ton. De nieuwe sonde is de opvolger van de Advanced Re-entry Demonstrator die de Europese ruimtevaartorganisatie dertien jaar geleden lanceerde. De IXV-ruimtesonde is echter voorzien van flappen en motoren om zijn valtraject te controleren. Een keramisch hitteschild moet beletten dat de ruimtesonde in de atmosfeer zou opbranden. De IXV-ruimtesonde zal met de toekomstige Vega-raket vanop Frans Guyana worden gelanceerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home