Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Sociale netwerken moeten burgerjournalistiek nieuw leven inblazen

Journalisten en nieuwsorganisaties moeten een groter engagement tonen met sociale netwerksites. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Er wordt aangevoerd dat sociale netwerken niet alleen een platform mogen vormen om trafiek naar de websites van mediabedrijven te genereren, onderwerpen te vinden voor verhalen en feedback te krijgen op berichten. Sociale netwerken moeten volgens het Pew Research Center daarentegen een terugkeer betekenen naar de burgerjournalistiek.

"Nieuwsorganisaties en journalisten hebben historisch een sleutelrol gespeeld bij het verstrekken van nieuws en informatie die helpen bij het engagement van de burger en het nemen van geïnformeerde beslissingen," merkt het Pew Research Center op. "Media hadden dan ook een belangrijke sociale rol. Door de opkomst van het internet en sociale media is die rol de voorbije jaar echter geërodeerd. Daardoor voelen vele mensen zich oncomfortabel. Journalisten en media zijn de voorbije periode dan ook één van de belangrijkste critici van het internet en sociale media geweest."

"Een gedeelte van die kritiek is misschien terecht, maar vaak is het ook een tegenreactie, ingegeven door de dalende rol van de journalist als gatekeeper," wordt er opgemerkt. "In werkelijkheid zijn de sociale media en de journalistiek echter geen vijanden, maar delen dezelfde civiele opdracht. Daarmee moet teruggegrepen naar het begrip van de burgerjournalistiek, dat tien jaar geleden door professor Jay Roosen werd omschreven en waarin wordt gesteld dat de journalistiek een bijdrage moet leveren aan de maatschappij en meer moet doen dan het melden van feiten en nieuws."

Het Pew Research Center merkt op dat sociale netwerken een belangrijk gedeelte van de oorspronkelijke principes van de burgerjournalistiek herbergt of kan invullen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home