Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 25, 2011

Nieuwsoverzicht

De Spaanse overheid moet zijn uitgaven volgend jaar met bijna 5 miljard euro terugschroeven. Dat betekent een besparing van bijna 4 procent. Dat heeft Elena Salgado, de Spaanse minister van financiën, bekend gemaakt. De maatregel volgt op de bezuiniging die voor dit jaar werd doorgevoerd. Dit jaar is er 7 procent minder geld beschikbaar voor de overheidsuitgaven dan vorig jaar. De sanering moet helpen om het Spaanse overheidstekort terug te dringen. Het gat op de Spaanse begroting bedroeg vorig jaar ruim 9 procent van het bruto binnenlands product. Dat moet dit jaar worden verkleind tot 6 procent. Over twee jaar zou het tekort verder moeten herleid zijn tot 3 procent.


Kroatië mag over twee jaar toetreden tot de Europese Unie. Dat hebben de Europese regeringsleiders tijdens de recente Europese top beslist. De onderhandelingen worden wellicht eind deze maand nog afgerond. Een precieze datum voor de officiële toetreding werd niet bekend gemaakt. De Europese lidstaten hebben de lessen geleerd uit de toetreding van Bulgarije en Roemenië vier jaar geleden. Nadat een datum afgesproken was, vielen de nodige hervormingen in die landen stil en was er ook geen stok achter de deur meer. Daarom is nu ook afgesproken dat er een monitoringsysteem komt dat Kroatië tot de dag van de toetreding in het oog zal houden. Op die manier moet gecontroleerd worden of het land zijn beloftes nakomt en wel vooruitgang blijft boeken.


De Tanzaniaanse regering heeft besloten om de plannen voor een asfaltweg doorheen het beroemde Serengeti Nationaal Park te schrappen. De huidige grindweg van 50 kilometer lang blijft behouden voor de parkwachters en de toeristen. Met een nieuwe tweebaansweg wilde de Tanzaniaanse regering een verbinding realiseren tussen het Victoriameer en de kuststeden. Maar volgens studies zou deze weg de trekroutes van grote grazers zoals gnoes en zebra's in gevaar brengen. Langs de autoweg zouden immers afsluitingen komen. Ook bestond er een verhoogd risico op aanrijdingen. De vermindering van het wildbestand zou ook de toeristische industrie ernstig in gevaar brengen. De Tanziaanse regering gaat nu een alternatieve route uitstippelen ten zuiden van het park.


In de Verenigde Staten zijn er diverse gerechtelijke en administratieve dossiers geopend rond de praktijken van het internetbedrijf Google. Het bedrijf zou mogelijk zijn dominante marktpositie misbruikt hebben. De openbare aanklagers van in New York, Ohio, Californië en Texas hebben een onderzoek geopend. De onderzoeken zouden nog in een vroeg stadium zitten. Naast de gerechtelijke onderzoeken zou ook de Federal Trade Commission van plan zijn om een dossier te openen. Daar wordt gezegd dat de zoekmachine van het bedrijf de eigen diensten van Google kunstmatig hoger zou laten scoren in dan de diensten van concurrenten. De Europese Commissie heeft al sinds november vorig jaar een gelijkaardig onderzoek lopen.


De Italiaan Lorenzo Bini Smaghi heeft aangekondigd tijdens de volgende herfst ontslag te zullen nemen uit de directie van de Europese Centrale Bank. Dat heeft Smaghi bevestigd tegenover Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Door die aankondiging is de laatste hinderpaal voor de aanstelling van de Italiaan Mario Draghi als nieuwe voorzitter van de Fransman Jean-Claude Trichet, huidig voorzitter van de Europese Centrale Bank. Door het vertrek van Trichet zou Frankrijk geen vertegenwoordiger meer hebben in de directie van de financiële instelling. Daarom werd geëist dat Smaghi, die nog een mandaat van twee jaar heeft, zijn zetel zou afstaan. Smaghi eiste echter in ruil een nieuwe functie. Het is niet duidelijk welke beloftes daarbij zijn gedaan.


De bekende Nederlandse fietsenfabrikant Koninklijke Gazelle wordt door de groep Pon Holdings overgenomen van huidig eigenaar Gilde Buy Out. Volgens Pon Holdings past de overname uitstekend in de groeistrategie van de onderneming als toonaangevende mobiliteitsaanbieder. Het aantrekken van Gazelle zou voor Pon Holdings ook een belangrijke stap zijn in een groeiscenario voor de fietsenmarkt. Pon Holdings, op dit ogenblik vooral actief op de automarkt, begon zelf op het einde van de negentiende eeuw als rijwielhandel in Amersfoort en produceerde daar ook eigen zijn eigen Pon-fietsen. De toekomstige eigenaar zegt overtuigd te zijn van de groeipotentie van Gazelle, zowel op de Nederlandse markt als in het buitenland.


De Italiaanse beursautoriteit Consob is een onderzoek gestart naar recente gevoelige koersdalingen van een aantal Italiaanse banken op de beurs van Milaan. Door de koersdalingen werd door de beurs van Milaan ook beslist om de handel in enkele bankaandelen tijdelijk op te schorten. De aandelen van onder meer UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco Popolare, UBI Banca and Banca Monte dei Paschi di Siena werden dalingen tot 10 procent opgetekend. De onrust zou mogelijk te maken kunnen hebben met een mededeling van het kredietratingbureau Moody's dat mogelijk de rating van Italië zal worden verlaagd. Consob zou echter onder meer bekijken of er sprake zou kunnen zijn van manipulatie of van automatische orders.


Het Indiase Merkenbureau blijkt ruim 44.000 merkendossiers te missen. Vermoed wordt dat de dossiers zijn verdwenen tijdens de decentralisatie van het merkenbureau. De massale verdwijning zou volgens adviseurs grote risico's inhouden voor een groot aantal bedrijven dat merkenrechten uitoefent in India. Inmiddels probeert de instelling de ontbrekende dossiers via kopieën van merkhouders opnieuw in bezit te krijgen. Daarvoor is een lijst met alle ontbrekende registraties gepubliceerd. Het probleem zou aan het licht gekomen zijn nadat een bedrijf rond een merkenconflict twee jaar geleden bij het bureau een aantal dossiers had opgevraagd. Toen de dossiers niet konden worden teruggevonden, werd door een rechter een onderzoek opgestart.


Een voorstel van de Amerikaanse republikeinse partij, waarbij geëist werd dat de fondsen voor de Amerikaanse militaire operatie in Libië zouden worden beperkt, is door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verworpen. Daarentegen werd een resolutie verworpen die een uitdrukkelijke parlementaire goedkeuring zou hechten aan een offensief optreden van het Amerikaanse leger op Libisch grondgebied. Een aantal Amerikaanse parlementsleden vinden het onaanvaardbaar dat president Barack Obama niet vooraf het advies van het Amerikaanse Congres heeft gevraagd vooraleer opdracht te geven voor de bombardementen tegen het regime van de Libische leider Kadhafi. Twaalf jaar geleden kreeg toenmalig president Bill Clinton ook geen toestemming voor luchtaanvallen tegen Servië.


Het Italiaanse modehuis Prada heeft bij zijn debuut op de beurs van Hongkong een bedrag van 16,7 miljard Hongkong-dollar opgehaald. Waarnemers hebben het over een matig debuut van het Italiaanse aandeel. Prada, dat zijn thuisbasis heeft in Milaan, is het eerste Italiaanse bedrijf dat genoteerd staat op de beurs van Hongkong. De beursgang van het Italiaanse bedrijf werd door een aantal actievoerders aangegrepen om te protesteren tegen het personeelsbeleid bij het modehuis. Aanleiding van de protesten was het ontslag van Rina Bovrisse, een voormalige manager bij Prada Japan. Bovrisse werd naar eigen zeggen in maart vorig jaar ontslagen omdat ze door de directie te lelijk werd bevonden voor het modehuis.


Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars en moederbedrijf van Saab, is niet in staat de lonen van medewerkers over deze maand te betalen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het bedrijf is naar eigen zeggen met verschillende partijen in onderhandeling om korte termijn krediet los te krijgen. Eén van de mogelijkheden daarvoor is de sale and leaseback constructie van het onroerend goed, waar al langer over gesproken wordt. Er is volgens het bedrijf echter geen garantie dat deze onderhandelingen het gewenste resultaat opleveren. De Zweedse vakbonden zouden ondertussen een betalingsaanmaning aan Saab voorbereiden. Indien de lonen vervolgens niet binnen de zeven dagen zouden worden betaald, zouden de vakbonden het faillissement kunnen aanvragen.


Frankrijk is weliswaar absoluut geen Griekenland, maar moet wel zijn begrotingstekort terugdringen. Dat heeft Christian Noyer, topman van de Franse centrale bank en lid van de Europese Centrale Bank, gezegd. Frankrijk probeert dit jaar het tekort terug te dringen tot 5,7 procent van het bruto binnenlands product. Vorig jaar kwam het tekort nog uit op 7,1 procent. Over twee jaar moet het Franse tekort uitkomen op 3 procent, zoals door de Europese Unie wordt geëist. De Franse toezichthouder op de overheidsfinanciën had eerder gewaarschuwd dat het tekort de gevarenzone naderde. Noyer merkte wel op dat Frankrijk al gestart is met een aantal maatregelen, zoals de hervorming van het pensioenstelsel. Hij wees er op dat Frankrijk bovendien een solide banksysteem heeft.


De Nederlandse winkelketen Hema staat niet langer te koop. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gemeld. Voorlopig blijft Hema dan ook in handen van investeringsmaatschappij Lion Capital, die de keten vier jaar geleden kocht. Het Nederlandse supermarktconcern Ahold had interesse getoond in Hema, maar de onderhandelingen zouden vastgelopen zijn omdat er geen vergelijk kon worden gevonden over de overnameprijs. De vraagprijs voor Hema, die ongeveer vijfhonderd vestigingen telt, zou ongeveer 1,5 miljard euro bedragen. De woordvoerder van Hema zei over de onderhandelingen geen verdere informatie te kunnen verstrekken.


Het Kimberley Process, de internationale instelling die de strijd tegen bloeddiamanten moet coördineren, dreigt zijn geloofwaardigheid te verliezen. Een aantal organisaties heeft tijdens een vergadering van het Kimberley Process in de Congolese hoofdstad Kinshasa immers het vertrouwen opgezegd in de instelling. De organisaties vinden dat het Kimberley Process zich te zwak opstelt tegenover Zimbabwe, dat een slechte reputatie meedraagt in de diamantsector, onder meer door schendingen van de mensenrechten bij de winning van diamanten. Mathieu Yamba, de Congolese voorzitter van het Kimberley Process, had aangekondigd dat twee Zimbabwaanse bedrijven toestemming hebben gekregen om ruwe diamanten uit het controversiële Marange-gebied te exporteren.


Het Noorse bedrijf Think, fabrikant van elektrische voertuigen, heeft de boeken neergelegd. Het bedrijf is er niet in geslaagd nieuwe financiële middelen te vinden. Gesprekken met potentiële investeerders bleken geen resultaat opgeleverd te hebben. Think is één van de pioniers voor elektrische voertuigen. Het Noorse bedrijf ontwikkelde de Think City, een kleine wagen voor twee personen met een autonomie van 160 kilometer. De Think City wordt verkocht in Europa en de Verenigde Staten. Think bestaat twintig jaar, maar moest eerder al twee keer de boeken neerleggen. Twee jaar geleden kon dankzij een herkapitalisering een derde faillissement worden vermeden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home