Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 28, 2011

Nieuwsoverzicht

Frankrijk investeert 1 miljard euro in de ontwikkeling van veilige methodes om kernenergie op te wekken. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekend gemaakt. De extra investering staat haaks op het beleid van buurland Duitsland, dat na de kernramp in Japan juist heeft besloten de opwekking van kernenergie af te bouwen. Daarnaast wil Sarkozy duurzame energie, zoals windmolenparken op zee, stimuleren met een investering van 1,3 miljard euro. Sarkozy merkte dat er bij van geen enkele vorm van energieproductie afscheid genomen hoeft te worden. De geldinjecties maken deel uit van een investeringsprogramma dat anderhalf jaar geleden werd aangekondigd en dat in totaal 35 miljard euro omvat.


Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, heeft van een Chinees bedrijf een order van 582 wagens ontvangen. Met de bestelling is een bedrag van 13 miljoen euro gemoeid. Daardoor krijgt Saab weer enigszins de nodige ademruimte om de salarissen van het personeel te betalen en een gedeelte van de uitstaande schulden bij toeleveranciers af te bouwen. De productie van Saab kon echter nog niet worden herstart, want gesprekken rond een financiering van de heropstart zijn nog niet afgelopen. Het bedrijf benadrukt dat er ook geen garanties kunnen worden gegeven dat de gesprekken tot positieve resultaten zouden leiden. Ook zijn er nog gesprekken gaande over de verkoop van vastgoed van Saab Automobile.


De Franse regering heeft met de banken en verzekeraars in Frankrijk een akkoord gesloten rond plannen om Griekenland te helpen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekend gemaakt. De geldschieters zijn bereid 70 procent van de aflopende Griekse leningen opnieuw in de economie van het land te investeren. Het grootste deel daarvan zou voor dertig jaar en niet voor slechts vijf jaar in de Griekse economie worden geïnvesteerd. De Franse regering wil dit plan bespreken met andere landen van de Europese Unie. De Europese ministers van financiën moeten nog een definitieve beslissing nemen over een eventuele extra lening aan Griekenland. Het Griekse parlement moet nog wel akkoord gaan met het zware bezuinigingsplan van de regering van premier Papandreou.


De Europese investeringsstromen zijn het voorbije jaar sterk gekrompen. Dat is gebleken uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Directe buitenlandse investeringen van Europese landen in de rest van de wereld daalden vorig jaar met 62 procent tot 107 miljard euro. De investeringen van het buitenland in de Europese Unie namen met 75 procent af tot 54 miljard euro. Daarmee werd de dalende trend van de jaren voordien doorgezet. Tegenover vier jaar geleden lagen de investeringen van de lidstaten van de Europese Unie in de rest van de wereld vijf keer lager. De investeringen van de rest van de wereld in de Europese Unie lagen acht keer lager dan vier jaar geleden.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel verwacht dat het resultaat tijdens het het tweede kwartaal van dit jaar negatief beïnvloed zal worden door uitdagende handelsomstandigheden en eenmalige factoren. AkzoNobel kampt onder meer met stijgende grondstofprijzen. Ook een zwakke vraag in de mature markten en een langdurig onderhoud bij de divisie speciale chemicaliën drukken eveneens op het resultaat in het tweede kwartaal. AkzoNobel voorziet een bedrijfsresultaat van circa 550 miljoen euro. Over heel het jaar zou het operationeel resultaat naar eigen zeggen in lijn met de prestaties van vorig jaar moeten liggen. Vorig jaar boekte AkzoNobel een operationeel van 1,96 miljard euro.


De Duitse economie zal dit jaar wellicht een groei kennen van 4 procent. Dat heeft het Duitse Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) gezegd. Daarmee schroeft het instituut zijn eerdere vooruitzichten op met 1,3 procentpunt. Het instituut baseert zich voor de nieuwe vooruitzichten vooral op de krachtige groei tijdens de eerste drie maanden van het jaar. Opgemerkt wordt dat de Duitse economie kan profiteren van de krachtige internationale groei, vooral uit Azië. Voor volgend jaar verwacht het instituut een Duitse groei met 2,3 procent. Het is de eerste keer dat voor de Duitse economie dit jaar een groei met 4 procent wordt voorspeld. Andere onderzoeksinstituten in Duitsland gingen tot nu toe uit van groeicijfers van 3,5 procent tot 3,7 procent.


De Nederlandse investeringsmaatschappij Value8, die eerder deze maand voetbalclub Standard wou inlijven, heeft een bod gedaan op alle aandelen van zadenhandelaar en diervoederspecialist Witte Molen. Het bod waardeert De Witte Molen, het voormalige Alanheri, op een bedrag van 3,85 miljoen euro. Value8 geeft aan Witte Molen te willen inlijven om actief bij te dragen aan de beoogde schaalvergroting. Witte Molen is al jaren hard aan het werk om een herstructurering door te voeren. Nadat het bedrijf de twee jaar voordien gevoelige verliezen had geleden, kon de twee voorbije jaren een break-even worden gerealiseerd. De recente naamswijziging moet de nieuw ingeslagen koers markeren.


Steeds meer Duitsers gaan door de Griekse schuldencrisis twijfelen over de euro. Het vertrouwen in de Europese eenheidsmunt bij de Duitse bevolking kalft steeds verder af. Dat blijkt uit een peiling door de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Van de ondervraagden gaf 71 procent aan minder, nauwelijks of helemaal geen vertrouwen meer te hebben in de euro. Slechts 19 procent had nog een groot of zeer groot vertrouwen in de munt. Bij een vergelijkbare peiling in april was nog 66 procent van ondervraagden sceptisch over de euro. Drie jaar geleden stond minder dan de helft van de Duitsers negatief tegenover de euro. Ook twijfelt twee derde van de ondervraagden over het nut van het noodfonds voor zwakke eurolanden.


Toeristische trips naar het gecontamineerde gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne, waar vijfentwintig jaar geleden een nucleaire ramp de omgeving radioactief maakte, zijn voorlopig opgeschort. Een gerechtelijke instantie wil de toelaatbaarheid van dergelijke reizen eerst onderzoeken. Dat heeft de gespecialiseerde reisorganisatie Arseni Finberg gemeld. De rechterlijke doorlichting komt er na protest tegen het besluit van de Oekraïense regering om de verboden zone van 30 kilometer rond de kerncentrale van Tsjernobyl ook voor het massatoerisme te openen. De nieuwe regeling zou zich vooral willen richten op de bezoekers van het Europees voetbalkampioenschap in Polen en Oekraïne. Over twee maanden zou er meer duidelijkheid moeten zijn gecreëerd.


De werelderfgoedlijst van Unesco wordt met vijf nieuwe locaties in Colombia, Soedan, Jordanië, Italië en Duitsland uitgebreid. De lijst wordt nu onder andere uitgebreid met het koffie-cultuurlandschap in Colombia. Daarnaast komen ook de archeologische locaties op het eiland Meroe (Soedan), Wadi Rum (Jordanië), kloosters, forten en andere gebouwen van de Longobarden (Italië) en de Fagus-fabriek in het Alfeld (Duitsland) op de lijst. Eerder werden al onder meer de Ningaloo Coast in Australië, de Ogasawara-eilanden in Japan en de meren van de Rift Valley in Kenia op de lijst gezet. Op de Werelderfgoedlijst staan 900 opmerkelijke sites uit 151 landen. Op dit ogenblik wordt 37 ingediende projecten geëvalueerd.


De Zweedse vakbond IF Metall eist dat Saab zijn 1.500 werknemers betaalt. Daarvoor werd een aanmaning gestuurd naar de Zweedse autobouwer. Na ontvangst van het schrijven heeft Saab wettelijk nog zeven dagen om te reageren. Indien tegen die deadline geen oplossing wordt bereikt, kan de vakbond het faillissement van Saab aanvragen. De vakbond zei nog niet te weten of er inderdaad een faillissement wordt aangevraagd wanneer er geen reactie komt. De Saab-medewerkers kunnen dankzij een collectieve overeenkomst tussen de bonden en de Zweedse Swedbank tot 20.000 kronen lenen om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 2.100 euro. IF Metall meldde dat er al enkele tientallen getroffenen zijn die daar gebruik van maken.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM werkt aan een herindeling van de managementstructuur. Volgens een aantal Franse media zou een Franse topambtenaar de aangewezen kandidaat zijn om de leiding te krijgen over de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. Air France en KLM zijn zelfstandige luchtvaartmaatschappijen binnen de Nederlands-Franse combinatie. Op dit moment hebben Jean-Cyril Spinetta en Pierre-Henri Gourgeon, de twee toplui van de combinatie, een dubbele rol. Spinetta en Gourgeon zetelen in de bestuursraden van zowel de groep als van Air France. Die situatie zou echter begin volgend jaar veranderen. Gourgeon zou zijn uitvoerende taken bij luchtvaartmaatschappij Air France staken en doorgeven aan topambtenaar Alexandre de Juniac.


Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat de volgende maand dagelijks 2 miljoen vaten olie op de markt brengen om het wegvallen van de olieproductie in Libië te compenseren. Het agentschap raamt dat door de burgeroorlog in Libië 132 miljoen vaten olie minder op de markt zijn gekomen dan normaal. Die krapte op de oliemarkt dreigt volgens het agentschap het fragiele herstel van de economie te ondermijnen. Het bijspringen van het agentschap lijkt volgens waarnemers echter een druppel op een gloeiende plaat. Wereldwijd worden er dagelijks in totaal circa 85 miljoen vaten olie verbruikt. Het agentschap zelf beschikt over een voorraad van 4,1 miljard vaten, waarvan 1,6 miljard worden aangehouden voor noodgevallen.


De Duitse regering heeft een plan uitgewerkt om buitenlandse dokters en ingenieurs aan te trekken om het tekort in die beroepscategorieën in eigen land weg te werken. Duitse ziekenhuizen en bouwbedrijven vinden niet genoeg personeel voor hun minst begeerde banen met lagere lonen, maar waarvoor wel een universiteitsdiploma nodig is. Duitse instanties hebben daarom al rekruteringscampagnes gelanceerd in Spanje, waar een belangrijk gedeelte van de gediplomeerden er niet in slaagt een baan te vinden. De Duitse regering hoopt echter ook buiten de Europese Unie werknemers te kunnen aantrekken. Volgens de vakbonden echter zijn de bedrijven gewoon op zoek naar goedkoop personeel.


De Japanse supercomputer van Fujitsu is de krachtigste machine van de wereld. De K-Computer van Fujitsu klopt een Chinese concurrent die vorig jaar op de eerste plaats stond in de top vijfhonderd van supercomputers. De K-Computer staat in het Riken Advanced Institute for Computational Science in Kobe. De machine heeft een rekencapaciteit van ruim 8 petaflops. Dat komt overeen met meer dan 8.000.000 miljard berekeningen per seconde. De K-Computer is ruim drie keer sneller dan zijn rechtstreekse Chinese concurrent, die als tweede eindigde. De Japanse machine blijkt bovendien krachtiger dan de vijf volgende supercomputers samen. De K-Computer omvat 672 computerrekken, die elk de grootte van een koelkast hebben.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home